Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin Kurulması ve İşletilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü İmza Töreni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Murat Kurum'un da katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) gerçekleştirildi.
Depozito Saha Yönetim Sistemi'nin (DSYS) kurulması ve işletilmesine ilişkin protokolün imza törenine katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sistemle ilgili bilgi verdi. Bakan Kurum, Depozito Sistemi'nin ülkemize her yıl 520 milyon Euro'luk kazanç getireceğini söyledi.
YILLIK 520 MİLYON EURO KAZANÇ
Bakan Kurum, Türkiye'de her yıl 30-35 milyon ton civarında katı atık ortaya çıktığını, bu atıkların hacim olarak yüzde 20-25'ini içecek ambalajlarının oluşturduğunu kaydetti. Kurum, "Bunu doğru şekilde yönetmek için Türkiye Çevre Ajansı'nı kurduk. Türkiye'ye her yıl 520 milyon Euro'luk kazanç getirecek Sıfır Atık Projesi'nin en kıymetli adımı olacak Depozito Yönetim Sistemi için gerekli altyapı çalışmalarına başladık. İçecek ambalajlarının tescil ve işaretleme sürecini, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile yürüttük. 20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürülmesini sağladık" dedi.
AMBALAJLAR KİRLİLİĞE SEBEP OLMAYACAK
Artık ambalajların sokaklarda, plajlarda, parklarda çevre kirliliğine neden olmayacağını, orman yangınlarının olmasına müsaade etmeyeklerini belirten Bakan Kurum, ambalajların artık atık değil, depozito iade makinelerindeki ham madde olacağını söyledi.
Depozito Yönetim Sistemi'nin 85 milyon vatandaşa hizmet vereceğini kaydeden Bakan Kurum, "Sistemi 2025 içerisinde pilot olarak Sakarya'dan başlamak üzere kademeli olarak ülke genelinde yaygınlaştıracağız. Yıl sonunda da her il ve her ilçede asgari makine ve altyapı kurulumuyla ulusal depozito sistemine geçmiş olacağız" diye konuştu.
İADE EDİLEN AMBALAJ BAŞINA TEŞVİK
Bakan Kurum, sistemin devreye girmesinin ardından vatandaşların ilk aşamada iade ettiği ambalaj başına teşvik kazanacağını ifade etti. Bakan Kurum, şöyle devam etti: "Bir yandan şişelerin atık olarak çevremizi kirletmesinin önüne geçerken diğer yandan vatandaşlarımıza sıfır atık konusunda ciddi bir alışkanlık kazandıracak. Katma değeri çok yüksek bu sistem, döngüsel ekonomi ilkeleri ile uyumlu olduğu için 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize de ivme kazandıracak."