Cumartesi, 14 Aralık, 2024
AB’nin Siber Güvenlik Yasası ile de endüstriyel ürünler siber saldırılardan korunma mekanizmasına sahip olacak.Endüstriyel ürünlere siber güvenlik sistemleri entegre edilmesiyle AB’ye ihracat daha da artacak.
Reel sektörde ise 255 girişimcinin yer aldığı Siber Güvenlik Kümelenmesi, 179 farklı alanda geliştirdiği ürünlerle 150 milyon doları aşkın yatırım almayı başardı.
Uluslararası yatırımcıların Türkiye’nin bu alandaki potansiyeline ilgisi artarken, yerli girişimlerin global pazara açılma süreci de hızlandı.
Türkiye’nin hedefi, savunma sanayinde olduğu gibi siber güvenlikte de küresel bir oyuncu olmak.
HABER:Barış CABACI
COVID-19 salgını, dünya genelinde 10 yılda gerçekleşmesi öngörülen teknolojik dönüşüm sürecini bir yıla sığdırdı.
Bu hızlı değişimle birlikte dijital varlıklar, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde en değerli varlıklar haline geldi ve siber güvenliğin önemi katlanarak arttı.
Dünyada her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Uluslararası araştırma kuruluşu Gartner’in verilerine göre, bu saldırıların yüzde 75’i şirketleri, yüzde 25’i ise bireysel kullanıcıları hedef aldı.
Siber güvenlik pazarına bugüne kadar 200 milyar dolar yatırım yapıldı.
Yatırımların, 2027 yılına kadar 367 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.
YÜZDE 85’İ ŞİRKET
Türkiye’de de yıldan yıla siber saldırıların arttığı gözleniyor.
2018 yılında 78 bin siber saldırı yaşanırken, 2020’de bu sayı 110 bine, 2022’de yüzde 20 artışla 132 bine ulaştı.
Geçen yıl gerçekleşen siber saldırı sayısı ise 190 bini geçti.
Türkiye’deki siber saldırı oranı, dünya ortalamasının üzerinde.
Bu saldırıların yüzde 85’i şirketleri hedef alıyor. Bu nedenle firmalar, bilgi işlem sistemlerine daha fazla yatırım yapmak zorunda kaldı.
AB’DE YASA HAZIRLIĞI
İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazı saldırıları ve Avrupa Birliği’nin Siber Güvenlik Yasası hazırlıklarına başlamasının ardından Türkiye de siber güvenlik çalışmalarına hız verdi. Çünkü bu yasa uyarınca hem milli güvenlik hem de sektörlerin ürettiği endüstriyel ürünlerde siber güvenlik mekanizması bulunması şart.
İhracatının yarısından fazlasını AB’ye gerçekleştiren Türkiye, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulması için adımlar attı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bundan sonra izlenecek yolu şöyle açıkladı: “Veri güvenliği ve milli güvenliğimiz, bireysel hak ve özgürlükler, devletimizin güvenliği ve milli menfaatlerimiz için siber alanda da en az diğer alanlar kadar güçlü olmak zorundayız.
Uluslararası gelişmeleri yakından takip edecek, çok güçlü bir Siber Güvenlik Başkanlığı yakın zamanda kurulacak.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konunun AB boyutuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “AB’ye ihracat yapmak istiyorsak ürünlerimizi siber saldırılardan korunaklı şekilde üretmeliyiz.
Bu, endüstriyel ürünlerimizde siber güvenlik sistemlerini yerlileştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Endüstriyel ürünler de siber güvenlikle üretilecek.”
YERLİLEŞTİRME İHTİYAÇ
Geçen yıl savunma sanayinde 5.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, savunma alanında dünya çapında önemli bir
oyuncu haline gelmeyi başardı.
Savunma sanayindeki başarının kalıcı olması için geliştirilen teknolojilerin siber tehditlerden korunması büyük önem taşıyor.
Bu kapsamda, Türkiye’nin siber güvenlikte de yerlileşmeye gitmesi ve milli çözümler üretmesi kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak görülüyor.
Yerli siber güvenlik sistemleri, sadece ülke içi güvenliği sağlamada değil, aynı zamanda ihracat kalemlerine eklenerek Türkiye’nin küresel pazarda söz sahibi olmasında da kritik bir rol oynayacak.
TOBB ETÜ Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Aydın Selçuk, siber güvenlik alanında artan çalışmaların milli güvenlik için taşıdığı öneme dikkat çekti.
Prof. Dr. Selçuk, “Savunma sanayindeki başarının siber güvenlik sistemleriyle taçlandırılması gerekiyor. Bu sektörde yerlileştirme oldukça kritik bir adım.
Türkiye, siber güvenlikte yerli ve milli çözümler üreterek dünya pazarındaki yerini daha da sağlamlaştırabilir. Bu alandaki yerlileşme stratejisi, Türkiye’nin küresel siber güvenlik pazarında güçlü bir oyuncu olmasına zemin hazırlayacaktır” dedi.
Uzmanlar, Türkiye’nin siber güvenlik yatırımlarının artacağını ve bu alanda birçok startup’ın doğacağını öngörüyor. Yeni girişimlerin, siber güvenlik teknolojilerini geliştirme ve dünya pazarına sunma potansiyeline
sahip olduğu belirtiliyor.
255 STARTUP 150 MİLYON DOLAR
Türkiye’deki siber güvenlik girişimleri için bir kümelenme de oluşturuldu.
Bir yıl önce kurulan bu kümelenmede 255 girişimci, 179 farklı alanda 400 ürün, 32 kategoride 649 hizmet geliştirdi. Bu girişimler 150 milyon doları aşkın da yatırım aldı.
Özellikle uluslararası yatırımcıların Türkiye’nin bu alandaki potansiyeline ilgisi artarken, yerli girişimlerin global pazara açılma süreci de hızlandı.
Kümelenme kapsamında geliştirilen ürün ve hizmetler, Türkiye’nin siber güvenlik stratejisinde önemli bir rol oynuyor.
Ürünler arasında veri güvenliği, saldırı tespit ve önleme sistemleri, ağ güvenliği gibi kritik çözümler yer alırken, hizmetler ise eğitimden danışmanlığa, denetimden sistem entegrasyonuna kadar uzanan geniş bir skalaya sahip.
İstanbul Ticaret Odası’nın kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) de 3 siber güvenlik startup’ı bulunuyor.
Siber Güvenlik Başkanlığı stratejik bir hamle İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Siber Güvenlik Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mustafa Cem Kasapbaşı, Türkiye’nin Siber Güvenlik Başkanlığı kurma adımını, kritik altyapı ve dijital güvenliği sağlama açısından stratejik bir hamle olarak değerlendirdi.
Son dönemde artan siber saldırıların, devletlerin bu alandaki zafiyetlerini daha da belirgin hale getirdiğini belirten Doç. Dr. Kasapbaşı, “Bu başkanlık sayesinde, ülkenin siber güvenlik stratejileri daha koordineli bir şekilde yürütülebilir ve ulusal seviyede siber tehditlere karşı daha güçlü savunma mekanizmaları geliştirilebilir.
Ayrıca, siber saldırılara karşı müdahale ve stratejik karar alma süreçlerinin de hızlandırılması beklenebilir. Geliştirilen teknolojiler, savunma sanayi modelindeki gibi ihraç da edilebilir.
Burada önemli olan olgu; Türkiye artık günceli takip ediyor, üretiyor, hatta günceli artık Türkiye gündeme getiriyor” diye konuştu.
En çok etkilenecek ilk 5 sektör
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AB Siber Güvenlik Yasası’nın devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’de en çok etkilenecek sektörleri şöyle sıraladı:
n Otomotiv ve yan sanayi ürünleri
n Ev aletleri
n Makina ve teçhizat
n Elektrikli ve elektronik ekipmanlar
n İnternet tabanlı ürünler
Siber güvenlik ajansı kuran 28 ülke
Siber güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlamak için birçok ülke ulusal siber güvenlik ajansları kuruyor. İşte siber güvenlik ajanslarına sahip olan 28 ülke:
ABD: Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) ve National Security Agency (NSA)
Birleşik Krallık: National Cyber Security Centre (NCSC)
Almanya: Federal Office for Information Security (BSI)
Fransa: National Cybersecurity Agency of France (ANSSI)
Rusya: Federal Security Service (FSB)
Hindistan: Computer Emergency Response Team (CERT-In)
Çin: Cyberspace Administration of China (CAC)
Avustralya: Australian Cyber Security Centre (ACSC)
Japonya: National Center of Incident Readiness and Strategy for Cybersecurity (NISC)
Kanada: Canadian Centre for Cyber Security (Cyber Centre)
Singapur: Cyber Security Agency of Singapore
Güney Kore: Korea Internet & Security Agency (KISA)
Hollanda: National Cyber Security Centre (NCSC)
İtalya: Agenzia per la Cybersicurezza Nazionale (ACN)
İspanya: Centro Criptológico Nacional (CCN-CERT)
Finlandiya: National Cyber Security Centre Finland (NCSC-FI)
Norveç: National Security
Authority (NSM)
Birleşik Arap Emirlikleri: Signals Intelligence Agency
Suudi Arabistan: National Cybersecurity Authority (NCA)
Brezilya: Brazilian Cyber Defense Center (CDCiber)
Meksika: National Cybersecurity Strategy
Arjantin: Argentina National Directorate of Cybersecurity
İsveç: Swedish Civil Contingencies Agency (MSB)
Malezya: CyberSecurity Malaysia
Endonezya: Badan Siber dan
Sandi Negara (BSSN)
Filipinler: Department of Information and Communications Technology (DICT)
Vietnam: Authority of Information Security (AIS)
Yunanistan: National Cyber Security Authority (NCSA)
10 Ekim 2024 Perşembe
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi
14 Aralık 2024 Cumartesi