tatil-sepeti
tatil-sepeti

Siber açığa 75 milyar dolar

Giriş: 31.08.2015 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: İLKER BAŞÖZ

İnternet kullanımı her geçen gün hayatımızın birçok kısmına hızla yayılıyor. Artık telefonla konuşmak yerine internet üzerinden mesaj gönderiyor, bankaya gitmek yerine internet bankacılığı kullanıyoruz. Günümüzde iletişim, sosyalleşme, bilgi edinme, alışveriş, rezervasyon gibi internet üzerinden yapılan işlemler saymakla bitmiyor. Böylece ticaretin ve reklamın yolu da internetten geçiyor.

Firmalar her geçen gün daha çok bilişim teknolojilerine yatırım yapıp internet üzerinden erişilebilir olma ve ticaret yapma yoluna gidiyor. Fakat bütün bu gelişmeler birçok avantaj yanında birtakım tehditler de getiriyor. Bunlardan en önemlisi ise gittikçe yaygınlaşan siber saldırılar.

5 YILDA 180 MİLYAR DOLAR

Arbor Networks Müşteri Yöneticisi Melih Artar'ın aktardığı verilere göre 2015 yılının ilk çeyreğinde yapılan saldırı sayısı, 2014 yılında yapılan saldırı sayısının yarısına ulaşmış vaziyette. Bu da demek oluyor ki, 2015'te bu sayı 2014 yılına oranla 2 katına çıkmış olacak. Bu nedenle firmalar bilişim teknolojilerine yatırım yaparken güvenlik açıklarını da göz önünde bulundurmalılar.

Şu an dünyada 75 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Bu rakamın 2020'ye kadar 175-180 milyar doları bulması bekleniyor.

POLİTİK FAKTÖRLER

Dünya genelinde gerçekleştirilen birçok siber saldırıyı ele aldığımızda saldırıların en çok politik sebeplerden kaynaklandığı görülüyor. Bu nedenle ülkeler de siber güvenlik teknolojilere çok ciddi yatırım yapıyor.

HEM SAVUNMA HEM SALDIRI

Örneğin ABD 2020 yılına kadar şu an mevcut olan yatırımını 17 kat daha artırmaya hazırlanıyor. Bu yatırımların amacı ise olağan bir saldırıya karşı korunmak ve gerektiğinde siber saldırılarda bu teknolojileri kullanmak. Bu veriler göz önüne alındığında ise siber savaşların gelecek yıllarda çok daha büyük oranda gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

DDOS SALDIRISINA DİKKAT

Arbor Networks Müşteri Yöneticisi Melih Artar, gittikçe artan siber saldırılara dikkat çekerek şunları söyledi: "Günümüzde en çok yapılan saldırı türü Ddos saldırısı. Örneğin bir firma geçmişte bütün yatırımını yapmış; mesela firewall almış, anti virüs programlarını network'e koymuş. Korumayı sağladığını düşünüyorlar. Oysa hacker'ler robot işlemlerle siteye giriş yapıyor ve sitenin kapasitesinin üzerine çıkıp erişilebilirliğini bozabiliyorlar. Şu an bu çok popüler bir saldırı şekli. Aldığınız koruma hizmetlerini ise kapasitenize göre derecelendirmek mümkün."

NASIL ENGELLENİR?

Ddos saldırılarından korunurken sistemin nasıl çalıştığını özetleyen Artar, "Güvenlik amacı ile kullanılan cihazlar internet sitesinin olağan trafiği dışında bir durum sezdiği an sitenin bütün trafiğini kendi üzerine alıyor. Daha sonra bir filtreleme işlemi ile akışı tamamlıyor. Böylece site erişilebilirliği kesintiye uğramadan devam ediyor" dedi.

KOBİ’LER DİKKAT

Bilişim teknolojileri ve aynı zamanda güvenliği konusunda yeni yatırım yapacak KOBİ'ler için önerilerde bulunan Melih Artar, firmaların bu hizmetleri veri merkezleri veya servis sağlayıcılardan satın almalarının yerinde bir karar olacağını söyledi. Böylece firmaların hem bilir kişiler tarafından hem de daha az maliyetlerle bu hizmeti alabileceklerini vurgulayan Artar, firmaların bunun için kendi bünyesinde bir personel çalıştırmalarının ise çok daha maliyetli olacağını belirtti. Artar, ayrıca bilişim teknolojilerine ayrılan bütçenin önemli bir kısmının güvenlik için ayrılmasının önemli bir adım olacağının da altını çizdi.

DİJİTAL ATAK HARİTASI

www.digitalattackmap.com adresinden günlük Ddos ataklarını takip etmek mümkün.Bu adreste dijital attack haritası üzerinde bütün ülkeler arasındaki saldırıları anlık olarak takip edebilir. Geçmiş tarihlerde yapılan saldırılar hakkında da bilgi edinebilirsiniz.