Seyahat acentelerinden acil önlem çağrısı

Giriş: 25.07.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Seyahat acenteleri, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Turizm Eylem Planı Çerçevesinde Seyahat Acentelerine Sağlanan Destekler’ konulu çalışma grubu toplantısında bir araya geldi. Sektör temsilcileri turizme yönelik önlem paketi önerilerini de gündeme getirdi. Paketten ilk adımda SGK ve vergi ödemelerinin yeniden yapılandırılması, borçların ertelenmesi ve istihdam üzerindeki işveren yükünün azaltılması önerileri çıktı.

Toplantıda 15 Temmuz sonrasında yaşanan gelişmelerin, sektöre etkileri de değerlendirildi. İTO’nun 21 Temmuz için planladığı ve sektörün tüm taraflarının katılımıyla gerçekleşen ‘Turizm Eylem Planı Çerçevesinde Seyahat Acentelerine Sağlanan Destekler’ konulu çalışma grubu toplantısının gündemi seyahat acentelerinin acil yardım isteği kapsamında değiştirildi.

İMAJ ÇALIŞMASI YAPILMALI

İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hakan Orduhan yönetiminde gerçekleşen toplantıda, Türkiye imajının terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle olumsuz etkilenmemesi için yapılması gereken çalışmalar üzerinde de duruldu. Toplantıda ilk sözü Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün aldı. Son durumun seyahat acenteleri açısından hayatiyetlerini sürdürme meselesine dönüştüğünü dile getiren TÜRSAB Genel Sekreteri, “Rezer-vesyonların iptali, seyahat acentelerini çok olumsuz etkiledi. Geri ödemeleri karşılayamaz haldeyiz. Üyelerimizi kaybedersek, sektörü kaybedebiliriz. Bu yapıyı yeniden kurmakta çok zorlanırız. Turizm için acilen bir imaj çalışması yapmak zorundayız” dedi.

SEKTÖR NE İSTİYOR

ACENTELER DESTEKLENMELİ

İTO Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Üyesi Aziz Ciğa: Türkiye’nin imaj çalışması yapması gerekiyor. Yabancı müşterilerimiz sürekli bizi arıyor. Türkiye, eskisinden daha güvenli yönünde bir açıklama bekliyorlar. Türkiye’ye her ay Bulgaristan’dan 18 bin kişi geliyor. Kişi başına 20 dolar destek verilse bu sayı en az ikiye katlanır. Mısır’a turist akışı bir zamanlar bitmişti. Mısır devleti uçaklarda dolmayan koltuk riskini üstlenmişti. Charterlerı iptal etmedik; çünkü riskimiz yoktu. Tüm uçaklar doldu, iptal olmadı. Türkiye’de yurt içindeki hareket de çok büyüdü. Yurt içi gezen insan sayısı da çok. Bu hareketin içinde akraba ve kendi yazlıklarına gidenler yok. Kamu personelinin izin iptali nedeniyle iki-üç ay önceden satılan paketlerini acentenin çok cüzi kârı ile döndürdüğü işletmeler çok zorda. Acentelerin yaşam şansı kalmıyor.

ÇALIŞMAYAN ARABANIN VERGİSİNİ ALMAYIN

İTO Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz: Çalışmayan arabaların sigortalarını kapatalım. Çalışmayan arabanın vergisini almasın devlet bizden.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

İTO Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet Kozikoğlu: Türkiye’nin ilk 500 şirketi içinde olan bir şirketi yönetiyorum. Seyahat acentesi komisyoncudur. THY uçak koltuğunu, otellerin odalarını doldurur, araba kiralar, hizmet ücreti alır, kendisinin bir yatırımı yoktur. Acentenin yapacağı tek tasarruf işten adam çıkarmaktır. En önemli sorun, yetişmiş adamlarımızın işten çıkarılmalarını önlemek için alacağımız acil önlemlerdir.

SGK VE VERGİ ÖDEMELERİ YAPILANDIRILSIN

İTO Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hasan Tahsin Yücefer: Devletten çok şey istiyoruz. En önemli isteklerimizi ileri sürmeliyiz. Seyahat acentelerinin sorunları hiç bitmiyor. Rus uçağının düşürülmesinden sonra büyük bir kaos yaşandı. Tam toparlanıyoruz, işler düzeldi derken eski halimize döndük. Büyük sıkıntımız var. Taşımacılık grubunda 45 bin civarında turizm taşımacısı var. SGK ve vergi ödemelerimiz yapılandırılsın.

YAPMAMIZ GEREKEN NE İSE YAPALIM

İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Üyesi Zülküf Sönmez: Yapmamız gereken ne ise yapalım. Dünyanın sayılı uçak filosuna sahibiz ama turistimiz yok. Müşterimiz yok. Bunu masaya yatıralım. Tanıtım maliyetleri, bütçeleri sürekli devreder. Bu bütçeleri kullanmak için çaba gösterelim.

KARA TAŞITLARI VERGİSİ EN AZ BİR YIL ERTELENSİN

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Nusret Ertürk: Motorlu kara taşıtları vergisi en az bir yıl hiç alınmasın.

B2 ve D2 yetki belgesine kayıtlı taşıtların motorlu kara taşıtları vergisi ertelensin. Biz her araçta en az bir şoför istihdam etmek zorundayız. SGK ödemeleri ötelensin ve bir yıldan sonra da taksitlendirilsin. Tam da bu zamanda Türkiye’nin tanıtımını yapmalı ve bunun için fon ayırmalıyız, uzmanlarla işleri çözmeliyiz.

ÇARKLARIN DÖNMESİ İÇİN TURİST LAZIM

İTO Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım: Türkiye’nin itibarını tekrar kazandıracak bir tanıtım lazım. Türkiye tanıtma fonunun başındaki insanlarla konuşmalıyız. Normale döndü Türkiye. Büyük badire atlattı ve bu badire halkı bütünleştirerek kenetledi. Bunun dünyaya doğru anlatılması lazım. İstihdam daralmasın. Yüzde 80 insanla çalışan bu sektörde bir büyük işletme kapanırsa en az bin kişi işsiz kalır. Bankalar borçları yapılandırsın, faiz yükü azaltılsın.

100 kişinin altında kalan seferlere de teşvik verilmeli. Çarkların dönmesi için turistlerin gelmesi gerekiyor.