HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK
İşine tutkun 8 gencin kurduğu Sertifier, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilerinden. Ekibin çoğunluğu Covid-19’un ülkemizde etkin olduğu Mart 2020 öncesinde çalışmalarını uzaktan yürütüyordu. Covid-19 sonrası ise herkes gibi evlerine çekildiler. Ancak Sertifier kurucuları, korona sonrasına hazırlanmak için virüsün bitmesini değil, ilk günden virüsün son günüymüş gibi çalışmaya devam ettiler.
Hizmet sundukları alan, tam da bunun için biçilmiş kaftandı. İnternet ortamında eğitim vererek çalışanların sertifika sahibi olması için kurulan şirket, salgın döneminde olağanüstü bir gelişme gösterdi ve hizmet sunduğu kişi ile kurum sayısını önemli ölçüde artırdı.
200’DEN FAZLA KİŞİ
Sertifier kurucularından Arda Helvacılar, pandemiyle mücadele sürecinde ilk olarak evlerinden online etkinlik ve eğitimlere başlayan eğitmen veya organizatörlerin içeriklerini cazip kılmak ve çalışma düzenlerini aksatmamak için entegrasyon altyapılarında iyileştirmeler yaptıklarını söyledi. Bu doğrultuda Zoom, Moodle, Google Meets başta olmak üzere onlarca farklı uygulamayla doğrudan entegre çalışılabilecek altyapı hazırladıklarını belirten Helvacılar, “Virüsün online etkinlik ve eğitimlere yönelik ilgiyi artırması sonucunda, ‘hiçbir işletmecinin çalışma düzeni büyük yatırım riskleri almadan bozulmamalı’ diyerek, 1000 sertifika gönderimi 1 dolar kampanyasını tüm dünyaya duyurduk. Bu doğrultuda 27 Mart 2020 tarihinde yayınlanan kampanya aracılığıyla 200’ün üzerinde birey ve kuruma hizmet vermeye başladık; vermeye de devam ediyoruz” dedi.
KÜTÜPHANE HAZIRLIĞI
Sertifier ekibi, özellikle Türkiye’de, evlerde geçirilen dönemde verim alınabilmesi ve bireysel katkının artması adına yalnızca Türkçe içeriklerden oluşan bir kütüphanenin hazırlığına da başladı. Bununla birlikte Türkiye’de online eğitime geçiş sürecinin hızlanması ve yerli paydaşların iletişim sıkıntılarının görülmesi sonucunda köprü olmak gayretiyle hareket ettiklerini belirten Helvacılar, “Nihayetinde Sertifier, ‘akademi platformu’nu yayına aldı. Akademi aracılığıyla eğitim sektöründe hizmet veren firmaların birbirleriyle iletişim kurmaları ve işbirlikleri ortaya çıkarmaları sağlandı. Aynı zamanda platform aracılığıyla yayınlanan ücretsiz içeriklerle de evde geçirilen zamana fayda sağlanması amaçlandı. Kampanyayı #bizimelimizde etiketiyle herkese duyurduk” dedi.
SERTİFİKA HAKKINDA HER ŞEY SERTİFİER’DE
“Sertifikalar yüzyıllardır ‘Senin elinden ne iş gelir’ sorusunu cevaplandırmanın temel aracı” diyen Arda Helvacılar, Sertifier hakkında şu bilgileri verdi: “Sertifier, yetkinlik verisinin eğitim ve deneyim özelinde temelini sağlamlaştırarak bireylerin ve kurumların yetkinlik analizleri yoluyla takip eden eğitimlerin neler olması gerektiği yahut kazandırılması gereken yetkinliklere yönelik geri bildirimler üretiyor. Sertifier; eğitim ve etkinlikler sonrası dağıtımı gerçekleştirilen sertifika ve rozetlerin tasarımının, gönderiminin, blokzincir depolamasının, sorgulamasının ve belgelerdeki veriler yoluyla analiz edilmesi sonucu geri bildirim verilmesinin gerçekleştirildiği bir uygulama. İnternet ortamında oluşturulan sertifikalar, akıllı sertifika adını alıyorlar. Sahip oldukları seri numaralarla istendiğinde doğrulanabiliyorlar. Akıllı sertifikalar içlerinde, ilgili eğitim ve etkinliğin görsellerini, delillerini, detaylarını veya iliştirilmiş herhangi uzantıyı barındırabiliyor.
Sertifika tasarım, gönderim ve raporlama işlemleri tek yerde gerçekleştirilirken, sertifikalarını edinen bireyler görüntüleme ve depolama işlemi Verified mobil uygulamasında sağlanıyor. Uygulama aynı zamanda Udemy, Coursera gibi harici eğitim kaynaklarından edinilen sertifikaların da eklenmesine ve deneyim bilgilerinin eklenerek doğrulanmasına imkan sağlıyor. Böylelikle bireyler daima güncel CV’lerini oluşturup doğrulayarak ihtiyaç duydukları zaman paylaşabiliyorlar.
YÜZDE 80 TASARRUF
Sertifier’de temel değerin, teklifi tek yerde toplanan eğitim ve deneyim verisinin analizi yoluyla kuruma ve bireye rotalar sunabilmek olduğunu belirten Arda Helvacılar, “Bu doğrultuda kullanılan blokzincir teknolojisi güvenliği sağlarken, malzeme kullanımı ortadan kaldırıldığı için önceki işlemlere oranla yüzde 80 tasarruf ortaya çıkıyor. Aynı zamanda eğitim belgelerinin görünürlüğü sayesinde işyerlerinde yüzde 60’a varan eğitim katılım artışları yaşanırken merkezi yetkinlik değerlendirmesi araçlarıyla eğitim rotaları kolaylıkla oluşturulabiliyor” dedi.
8 ÜLKEYE HİZMET VERİYOR
ArdaHelcacılar, Sertifier’in, kurulduğu Ağustos 2018’den bugüne dek 720 binin üzerinde akıllı sertifika ürettiğine ve 8 ülkeye ulaştığına dikkat çekerek, “Üretilen belgeler aracılığıyla 1.6 milyonun üzerinde yetkinlik verisini sıraladı, tanımladı ve analiz etti. Halihazırda Google, Facebook, Vodafone, Pirelli, TÜBİTAK gibi 100’ün üzerinde abone müşterisine düzenli hizmet veriyor” diye konuştu.