Seramik sektörü ‘yer’ arıyor

Giriş: 13.05.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Cari açık oluşturmayan, katma değeri yüksek seramik sektörü İstanbul Ticaret Odası (İTO) çatısı altında ilk kez bir araya geldi. İstanbul’da yersizlik sorunu ile ciddi sıkıntıya düşen seramikçiler, İTO’daki toplantıda acil sorunlarına çözüm aradı.

İTO Toprak Ürünleri Meslek Komitesi, “Seramik Satış Merkezlerinin Sorunları” hakkında sektörel toplantı düzenledi. Toplantıyı, Komite ve Meclis Üyesi Eyüp Topal yönetti. Toplantıya; Komite Başkanı Mehmet Çelik, Türkiye Seramik Federasyonu (SERKAP), Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER), Tüm İnşaat Müteahhitler Federasyonu (TİMFED), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ve bazı firmaların temsilcileri katıldı.

Toplantıda öncelikli konu İstanbul’da giderek artan yersizlik sıkıntısı oldu.

NAKLİYELERİMİZ BİRLEŞEBİLİR

Depoların, mağazaların birbirinden çok uzak olmasının olumsuzluğuna İstanbul trafiğinin de eklenmesi ile büyük sıkıntı yaşayan seramik sektörü çözüm için meslek örgütlerinden destek bekliyor.

Sektör, nitelikli eleman sorununa da çözüm istiyor. Kamyon yasaklarıyla gelen yüksek meblağdaki cezaların artırdığı maliyetlere stok maliyetleri de eklendiğinde lojistik, çözülmesi gereken acil bir diğer sorun olarak sırasını bekliyor. Sektörün bu konudaki önerisi, şehir dışına çıkan nakliye araçlarının farklı firmaların mallarını tek bir araç ile dağıtabilecek olması.

İstanbul’da arsaların çok kıymetli olduğunu ve bu maliyetlerle iş yapmanın giderek zorlaştığını belirten sektör, depolama alanları için düşük maliyetlerle Anado-lu’ya gidip gidemeyeceğini de tartıştı. Seramik üreticilerinin merkezlerinin Kütahya, Uşak, Bilecik üçgeni içinde olduğunu dile getiren sektör mensupları, lokasyonda arazi sorunu olmadığına, bu yüzden depoların üretici ile birleşerek söz konusu kentlerde oluşturulabileceğine dikkat çekti.

İKİ LOJİSTİK AKTARMA MERKEZİ LAZIM

Eyüp Topal, sektörün ilk kez bu toplantıda bir araya geldiğine dikkat çekerek, hemfikir olunan konuları şöyle dile getirdi: “Anadolu ve Avrupa yakasında olmak üzere iki kooperatif kurulmalı. Malzemeler fabrikanın üretim yerinde depolanmalı. Şehir dışında yapılacak depolamalarda ortak lojistik kullanılmalı. İstanbul’un her iki yakasında kurulacak lojistik aktarma merkezleri ile depolama sorununa ivedi çözüm getirilmeli. İstanbul’da inşaat sektörü çok hızlı olduğu için seramik sektörünün bugün var olan yapısı korunmalı. Seramik sektörü çok yüksek tonajlı ürünlere sahip olduğu için depolama alanları da buna uygun olmalı.”