Pazar, 24 Kasım, 2024
Eğitim, öğretim ve istihdam çevrimini güçlendirmeyi hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 3 bin 574 mesleki teknik eğitim okulunda 105 dalda eğitim veriyor. Bakanlık, iş dünyasının ihtiyaç ve taleplerine paralel olarak 225 kurum ve kuruluşla işbirliği protokolü yaptı.
MEB, mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin istihdamında yüzde 90’lar hedefini yakaladı. Bakanlık, önümüzdeki dönemde ise eğitim-istihdam-üretim ilişkisine katkı sağlayacak. MEB, genç işsizleri kısa süreli eğitimlerle meslekli kariyere hazırlamayı planlıyor.
HABER: MÜGE BİBER
Pandemi döneminde sergilediği performansla adından söz ettiren meslek liseleri, sadece eğitim alanında değil üretimde de dikkatleri çekti. Meslek liseleri döner sermaye kapsamındaki hijyen ürünleri üretimiyle, pandemi sürecinde topluma adeta ilaç gibi geldi ve yıldızlaştı. Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı’na atanan Prof. Dr. Mahmut Özer’in paylaştığı bilgiye göre meslek liseleri döner sermaye kapsamındaki üretimden 2018 yılında 248 milyon lira gelir elde etti. Söz konusu gelirin geçen yıl 503 milyon liraya yükseldiğini belirten Prof. Dr. Mahmut Özer, bakan yardımcısıyken 2021 hedefini 1 milyar lira olarak açıklamıştı.
ASIL AMAÇ BECERİ
Mesleki eğitimden sorumlu bakan yardımcısı iken meslek liseleriyle yakından ilgilenen Prof. Dr. Mahmut Özer’in bakanlığa atanmasıyla bu eğitim kurumlarındaki performansın daha da yükselmesi bekleniyor. Prof. Dr. Mahmut Özer, 3 bin 574 mesleki teknik eğitim okulundaki kapasite artışının gerekçesini ise şöyle açıklıyor: “Buradaki amacımız sadece üretim yapmak değil, aynı zamanda öğrencilerimizin uygulama becerilerini artırmak. Eğitim, öğretim ve istihdam çevrimini güçlendirmek.”
YATIRIMLAR ARTIYOR
Mesleki eğitimin mottosunu, “Eğitim, öğretim ve istihdam çevrimini güçlendirmek” şeklinde özetleyen Prof. Dr. Mahmut Özer’in yaklaşımı iş dünyası tarafından hayati değerde görülüyor. Çünkü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre ilk 6 aydaki sabit yatırım tutarı geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına göre yüzde 6.9 arttı. Haziran 2021 döneminde düzenlenen teşvik belgesi tutarı ise bin 36 adet oldu. Bu yatırımların yeni 22 bin 195 kişilik istihdam oluşturması bekleniyor. Artan yatırımlarla birlikte birçok sektör, eğitimli insan gücü bulmakta zorlanıyor.
KARİYER HAVUZU ÖNERİSİ
Böyle bir süreçte uygulamalı eğitimden geçmiş iş gücü, hemen her sektörde aranılan bir nitelik. Nitekim İstanbul Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği sektörel istişare toplantılarının hemen hepsinde aynı talep dile getiriliyor. Sektör temsilcileri, çözüme yönelik olarak meslek lisesi mezunları için özel bir ‘Meslekli kariyer havuzu’ kurulmasını da öneriyorlar. ‘İş dünyası-okul’ ilişkisinin güçlendirilmesiyle hem bu nitelikli gençlerin istihdama kavuşacağını hem de üretim performansının artacağını vurguluyorlar.
SEKTÖRLERLE İŞBİRLİĞİ
Mesleki ve teknik eğitimde 55 alan ve 203 dalda eğitim verilen eğitimin sadeleştirilerek 47 alan ve 105 dalda verilmeye başlandığını açıklayan MEB Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü, öğrencilerin mesleklerine özgü derslerle geç tanışmalarının önüne geçmek için yeni programda meslek derslerinin dokuzuncu sınıfta başlamasının sağlandığını kaydetti.
İmzalanan işbirliği protokolleri ile sektörlerin ihtiyacına göre özel programlar hazırlandığı ve mesleki eğitimde uygulanmaya geçildiği açıklamada şunlar kaydedildi: “İstihdam oranı yaklaşık yüzde 90’lar seviyesinde olan mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin mesleki açık öğretim lisesi vasıtasıyla lise diploması alma imkanlarının yanında öğrenim gördükleri merkezde diploma almalarına yönelik olarak gerekli düzenlemeler yapılarak uygulamaya konulmuştur. Yapılan bu değişiklik ile mesleki eğitim merkezi programlarına 2020 yılında bir önceki yıla göre 9. sınıfa kayıt oranı yaklaşık yüzde 45 oranında artı.”
İŞSİZE DE MESLEKİ EĞİTİM
MEB Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü, önümüzdeki dönemde eğitim-istihdam-üretim ilişkisini güçlendirmek amacıyla eğitim-sektör işbirliklerinin artırılacağını açıkladı. İşsizliğin dünya ve Türkiye için en temel problemlerden birisi olduğu noktasından hareket edilerek oluşturulan gündem şöyle özetlendi: “Bu kapsamda genç işsizler başta olmak üzere lise mezunu vatandaşlarımızın kısa süreli mesleki eğitim merkezinde uygulanacak eğitim programlarıyla mesleki beceriler kazandırılması hedeflendi. Mevzuat çalışmaları devam ederken, ortaöğretim ve üstü mezun genç işsizlerimize yeni meslekler kazandırılması yönünde bir yol daha açılacak.”
2023 STRATEJİ ÇALIŞMALARI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Ulusal Genç İstihdam Stratejisi Eylem Planları (2021-2023) hazırlıkları devam ediyor. Genç istihdamının artırılmasını amaçlayan eylem planı için ilgili paydaşlarla hazırlık toplantıları gerçekleştiriliyor. Toplantılara kamu kurum ve kuruluşları, sosyal taraflar, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve üniversite temsilcileri tarafından katılım sağlıyor. “Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi”, “Ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) gençlerin istihdamının artırılması” ve “Geleceğin işleri” temel politika eksenlerine ilişkin eylem planları ile sektörel eylem planlarına yönelik görüş ve değerlendirmeler alınıyor. Söz konusu toplantıya MEB adına Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü iştirak ediyor.
İŞ DÜNYASININ DESTEĞİ ÖNEMLİ
İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘2023 Eğitim Vizyonu’ ile birlikte meslek liseleri artık daha çok ön planda olacak” dedi. Daha fazla öğrenci ve ailenin meslek lisesini tercih etmeye başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Toros şunları söyledi: “Basında, meslek liselerinden bir işletme gibi bahsediliyor olması da bu tercihlerin artmasında etkili oldu. Bunların etkisiyle bu okullarda doluluk oranı yüzde 98’lere ulaştı. Puanı ile fen lisesine girebilecek öğrenciler bile artık meslek lisesini tercih ediyor. İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası’nın da meslek liselerini desteklemesinin önemi büyük.”
İTO HAMİLİK YAPIYOR
İstanbul Ticaret Odası, 2015’te meslek liselerine yönelik ‘hamilik’ projesini başlattı. Bu kapsamda İTO’nun çeşitli sektörlerden meslek komitesi üyesi 102 iş insanı, İstanbul’daki 53 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hamilik yapıyor. Hamiler aracılığıyla öğretmenlere güncel teknolojilere ilişkin eğitimler veriliyor. Sektör uzmanlarınca öğrenci ve öğretmenlere seminerler düzenleniyor. Okullara makina ekipman desteği sağlanıyor. Öğrencilerin iş dünyasıyla iç içe bir eğitim almaları için okul ve sanayi arasında güçlü bir bağ kurulması sağlanıyor.
TÜM MEZUNLAR TEKNİSYEN OLABİLİYOR
MEB Mesleki Eğitimi Geliştirme Genel Müdürlüğü, mesleki ve teknik eğitim sisteminin geliştirilmesine yönelik olarak ihtiyaç duyulan alanlarda sektör ve STK’larla eğitimde iş birliği kapsamında toplamda 225 kurum/kuruluşla 207 protokole işlerlik kazandırdı. İstihdam edilebilirliği sağlama amacıyla, bugüne kadar yalnızca 3795 sayılı kanunda belirtilen mesleki ve teknik eğitim okul türlerinden mezunlara teknisyen unvanı verilmekte iken 6764 sayılı kanun ile yapılan değişiklikle tüm meslek lisesi mezun-larına teknisyen unvanı verilmesi sağlandı.
ÖNE ÇIKAN MESLEK LİSELERİ
İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: İki yıl önce Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) kendisine en yüksek puan diliminde yer bulmuş öğrencileri alan okulda denizcilik, bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojileri eğitimi veriliyor. İTÜ hocalarının da ders verdiği okulda uygulama laboratuvarları da yer alıyor.
Şile Ayet Azer Aran Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Savunma sanayi alanında sektörün ihtiyacına yönelik donanımlı insan gücü yetiştiren okulda makine ve tasarım teknolojileri, savunma mekanik sistemleri, endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında eğitim verilecek.
İstanbul Havalimanı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Uçak bakımı, ulaştırma hizmetleri ile yiyecek ve içecek hizmetleri alanında eğitim verecek. Yıldız Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İGA Havalimanı İşletmesi ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. tarafından destekleniyor.
Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Bilişim teknolojileri ağ işletmenliği ve siber güvenlik dalında yabancı dili İngilizce olarak eğitim veren lise, teknoloji geliştirme bölgesi statüsünde olan Teknopark İstanbul’un bünyesinde yer alıyor.
Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Türkiye’nin ilk yazılım lisesi. Geleceğin yazılımcılarının yetişeceği okulda proje tabanlı uygulamalı yazılım eğitimi verilecek. Mezunların İSO desteği ile istihdam önceliği olacak.
16 Ağustos 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar