tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) girişimlerinden Arventek, ihtiyaca göre değiştirilebilen uzun ve kısa menzilli uçuş modlarına sahip otonom İHA Skywen’i geliştirdi. Ulusal ve uluslararası patent başvurusu da yapılan Skywen, kendini destekleyen yapay zeka platformu ile birçok hizmeti tek sistem içinde sunuyor. Skywen, coğrafi görsel verileri yakalarken, platform haritalama ve ölçümleme çalışmaları için verileri işleyip, anlamlandırıyor ve iş zekasına dönüştürüyor. Skywen, endüstrilerin iş süreçlerini otomatikleştiriyor. İlk adımda inşaat endüstrisinde kullanımına başlanan ve maliyetleri aşağı çeken Skywen; petrolden madenciliğe, tarımdan ormancılığa, alt yapıdan sigortacılığa kadar birçok sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak donanımda.

İstanbul Ticaret’in sorularını, İnşaat Mühendisi Sedat Mança cevapladı.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ PLATFORM

Arventek’i tanıtır mısınız?

Arventek’i, eşim bilişim mühendisi Merve Mança ile birlikte kurduk. İkimiz de yazılım ve inşaat sektörlerinde 10 yılı aşkın kurumsal tecrübeye sahibiz. İnşaat sektöründe hızlı, güvenli haritalama ve ölçümleme çalışmaları, iş sağlığı ve güvenliği tespitleri yapıyoruz. İnşaatın planlama ve tasarım aşamasından devreye alma ve işletme aşamasına kadar her süreçte fayda sağlayan ürünler geliştiriyoruz. ‘Skywen Otonom Drone ve Yapay Zeka Destekli İnşaat Veri Yönetim Platformu’ Ar-Ge projemizi, Teknopark İstanbul Cube Incubation bünyesinde geliştiriyoruz. Hibrit ve otonom İHA Skywen, son teknolojiyi kullanarak inşaat endüstrisinde yaşanan birçok soruna çözüm oluyor.

İKİ AYRI MODA SAHİP

Muadil İHA’lardan farkı nedir?

Yurt dışındaki muadillerinden farklı olarak birlikte ve ayrı olarak sabit kanat ve çok rotor modlarına sahip. İstenildiğinde Skywen’in sabit kanatları çıkarılabiliyor ve çok rotorlu (Quadcopter) modda kullanılabiliyor. Kanatların modüler olarak çıkartılıp çok rotor moduna geçişiyle AVM, konut gibi inşaat projelerinde kısa menzilli uçuş yapıyor. Bu uçuşlarda inşaat sahalarının haritalanmasını ve çeşitli ölçümleme çalışmalarına coğrafi koordinatları doğrulanmış görsel veriler sağlıyor. Her iki modda uçuş planlaması ve yazılımsal araçlar tamamen farklılaşıyor, her iki mod için farklı uçuş parametreleri kullanılıyor.

DİKEY KALKIŞ-İNİŞ

Farklı uçuş modlarının önemi nedir?

Dikey kalkış ve iniş (Vertical Take-Off and Landing-VTOL) yapabiliyor. VTOL modda karayolları, raylı sistemler gibi inşaat projelerinde uzun menzilli uçabiliyor. Uçuş planlaması ve otonom uçuş seçenekleri ile güvenli uçuş kontrol araçlarını en etkili biçimde kullanıyor. Böylece inşaat sahalarının haritalanmasına imkan tanıyıp, coğrafi koordinatları doğrulanmış görsel veri sağlıyor.

UÇUŞ KONTROL YAZILIMI

Yazılımı da Arventek mi geliştirdi?

Evet, yazılım bize ait. Skywen’in otonom uçuşunu gerçekleştirebildiğimiz, tablet üzerinde çalışan ‘Skywen Flight Control’ yazılımımızı da hizmete sunduk. Bu sayede uçuş planlamasının yapılabilmesi, acil durumlarda belirlenen noktalara iniş yapılması, uçuş rotalarının kaydedilerek tekrarlanabilmesi gibi kullanımı kolaylaştıracak bir uçuş kontrol yönetim sistemi bulunuyor.

EN AZ İNSAN HATASI

Platformun faydaları neler?

İnşaat sahasında yapılacak ölçümlerde yer alacak insan kaynağı ve ekipman maliyetini düşürüyor. Saha denetimi ve raporların oluşturulması için harcanan zaman ve eforu azaltıp, insan kaynaklı hataların en aza indirilmesini sağlıyor. İnşaat sektörü, her türlü soru ve sorununda www.arventek.com adresinden bize ulaşabiliyor.

DÜNYA KULLANACAK

“Hedefimiz yerli ve milli üretime katkı sağlayacak bu teknolojiyi dünyada yaygınlaştıracak, birçok sektör tarafından kullanılabilecek bir ekosistem kurmak. Skywen’i; petrol ve gaz, alt yapı ve kamu hizmetleri, madencilik ve taş ocakları, tarım ve ormancılık, kamu güvenliği, sigortacılık, sağlık, güvenlik ve savunma, lojistik, insani ve yaban hayatı koruma gibi sektörlerin ihtiyaç ve hedeflerini karşılayacak bir alt yapıya kavuşturmak için çalışıyoruz.”

SKYWEN’İN ÖZELLİKLERİ

  • İki metrekarede dikey kalkış ve iniş (VTOL) yapabiliyor.
  • Saatte maksimum 120 km hıza çıkabiliyor.
  • 1.5 saatlik uçuşla hızlı ve detaylı görüntü yakalayabiliyor.
  • Geniş sahalarda dahi etkin kullanım imkanı sağlıyor.
  • Gösterdiği 12 m/s rüzgar direnci ile gün kaybı yaşanmasına engel oluyor.
  • Tam otonom uçuş ve yönetim imkanı veriyor.
  • Yer kontrol noktaları (GCP) olmadan, 0-1 cm’e kadar coğrafi referans doğruluğu sağlıyor.

ROBOTİK EKOSİSTEM

“Skywen’in otonom robotlar ve Nesnelerin İnterneti (IOT) teknolojileriyle de iletişim kuracağı ve birçok sistemden elde edilecek verilerle otonom ve robotik çağın içinde yer alacağı bir ekosistem planlıyoruz. Böylece endüstriyel uygulamaların iş süreçlerini kolaylaştırıp, çalışan verimliliğini artırıp, anlık, gerçek ve analiz edilebilir verilerle yönetilmesini sağlayacağız.”

PLATFORMUN FONKSİYONLARI

  • Hacim, yükseklik, mesafe, alan hesaplaması.
  • Zaman çizelgesi üzerinden inşaat ilerleyişinin takibi.
  • Planlanan inşaat ile gerçekleşenin birbiriyle karşılaştırılması.
  • 2 boyutlu dijital harita ve 3 boyutlu model oluşturulması.
  • İş sağlığı ve güvenliğindeki uygunsuzlukları otomatik tespit edebilme.
  • Günlük iş zekası raporlamalarının kolaylıkla iş birimleriyle paylaşılabilmesi.
  • Saha ve bakım, onarım denetimleri yapılabilmesi.
  • Daha az insan kaynağı ile daha hızlı ve etkin çalışabilme.
  • Veri toplama, analiz etme, raporlama ve paylaşma.
  • Model üzerinde yorumlar eklenerek, tüm ekiple paylaşılabilmesi.
  • Toprak kazı, dolgu işleri, stok miktarları ve zamansal değişimlerin takibi.
  • Tek bakışta proje takibinin yapılabilmesi.
  • Sahada tek noktadan koordinasyon, paylaşım imkanı.

29 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Röportaj