HABER: MÜGE BİBER
İstanbul Ticaret Odası, yeni normalleşme sürecinde 81 sektörün nabzını tuttuğu istişare toplantılarının sonuncusunu da Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirdi. Gıda, sanayi ve tekstil sektörlerini temsil eden İTO Meclis Üyeleri, sosyal mesafe kurallarına uyarak Covid-19’un sektörlerine etkilerini ve bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini paylaştı.
Toplantıya, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in yanı sıra Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, Yönetim Kurulu Üyeleri Adil Coşkun, Burhan Polat, Münir Üstün ve Servet Samsama ile Genel Sekreter Doç. Dr. Nihat Alayoğlu katıldı.
HİJYENE ÖNEM VEREN KAZANIR
Toplantıda gıda sektörü temsilcileri, sektörlerinin yarısının iyi, yarısının da zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Gıda sektörünün tedarik ve perakende arasında bir zincirden oluştuğunu söyleyen temsilciler, özellikle pandemi sürecinde bu zincirin en az sağlık kadar önemli olduğunu gördüklerini vurguladı. Marketlerden sonra ekmek, un ve unlu mamuller sektörünün bu süreci iyi atlatan sektörler arasında yer aldığını belirterek, ancak özellikle kafesi olan fırınların yasak dönemlerinde oldukça etkilendiklerini dile getirdiler. Tüketicinin bu dönemde ciddi anlamda hijyen ve sağlıklı beslenmeye önem verdiğini söyleyen iş insanları, dikkat edildiği sürece bu sektörün eski günlerine çabuk döneceğinin altını çizdi.
KOMİSYON AZALMALI
Gıda sektöründe çözülmesi gereken en önemli konuların başında online satışların geldiğini belirten gıdacılar, müşterilerin özellikle pandemi sürecinde yoğun ilgi gösterdikleri online hizmet veren yemek sitelerinin restoranlara uyguladıkları yüksek komisyona dikkat çekti. Temsilciler, dünya genelinde yüzde 3-4 olan bu komisyonların, ülkemizde yüzde 12 olduğunu belirtti. Sektör mensupları, buna bir de yemek kartı ile ödeme yapıldığı takdirde uygulanan komisyonun yüzde 18’e çıktığını, bunun da sektörü çok olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Bu konuda bir düzenleme getirilmeli” talebinde bulundu. Ayrıca İstanbul’da 521 nargile işletmesinin olduğunu ve bu işletmelerin hâlâ açılmamasının sektöre büyük zarar verdiğini dile getirdiler.
YENİ HALLER KURULMALI
Toplantıda, pandeminin hayvansal gıda ürünlerinin bir kısmını etkilediğine de dikkat çeken iş insanları, bu süreçte yem fiyatlarının yüzde 15 arttığını ve bu zammın geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Sektörün dile getirdiği bir diğer önemli konu da sebze-meyve hallerinin yetersiz oluşuydu.
Sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde hallere 5 bin ile 7 bin aracın aynı anda geldiğini, sokağa çıkma yasağı ile birlikte günlük 11 bin ile 13 bin aracın çok fazla trafik oluşturduğunu belirten sektör temsilcileri, bu sebeple mutlaka yeni sebze-meyve hallerinin kurulması gerektiğinin altını çizdi.
ARA MAL ÜRETMELİYİZ
Demir çelik sektör temsilcileri ise enerjinin yüksek maliyetine değindi. Yurt içi üretim başına elektrikte destek verilmesini öneren temsilciler, en büyük çözümün AB ile yakın ilişkiler ve üçüncü dünya ülkeleri ile anlaşmalar yapılması olduğunu söyledi. Sektör temsilcileri ayrıca ara malların ülkemizde üretilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
YERLİ ÜRÜN DESTEKLENMELİ
Makina sektörü temsilcileri de yerli alımın desteklenmesi gerektiğini savundu. Yerli Malı Belgesi’nin sadece 1 yıl geçerli olmasının yetersiz olduğunu kaydeden iş insanları, belgeyi almak için işlemlerin zaten 2 ay sürdüğünü dile getirerek, bu konuda çözüm istedi. Sektörde yetişmiş eleman sıkıntısının olduğuna da dikkat çeken sektör temsilcileri, İTO’nun meslek liselerine hamilik projesi ile bunu biraz çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.
SORUNLAR ANINDA BAKANLARA İLETİLDİ
İstişare toplantısının oturum başkanlığını yapan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, pandemi döneminde İTO olarak üyelerin üretim zincirinden hiç kopmaması için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Avdagiç, sözlerine şöyle devam etti: “İhraç pazarlarını takip ediyoruz. Bu süreçte sektör sorunlarınızı online toplantılar ile bizimle paylaştınız. Bizim söylem ve taleplerimizi dikkate alan TOBB Başkanı’na teşekkür ediyoruz. Bu süreçte bizim gündeme getirdiğimiz konuları çözmeye çalıştı. Sizden gelen sorun ve çözüm önerilerini hem TOBB hem ilgili bakanlıklar üzerinden paylaştık. SGK muhtasarları, Kısa Çalışma Ödeneği, 65 yaş üzeri vatandaşların tekrar işe başlamaları gibi konuları gündeme getirdik. İlettiğimiz bütün konuların takipçisi oldukları için özellikle Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a da teşekkür ediyoruz. Şimdi yılın ikinci yarısında ekonomi için neler yapmalıyız, yol haritanız nedir? Sizden bunlarla ilgili görüşler istiyoruz.”
KİRALAR VE GÜMRÜK VERGİLERİ
İstişare toplantısına katılan sektör temsilcilerinin ortak talebi, gümrük vergileri ve pandemi sürecinde ödenmeyen kiraların alınması oldu. Salgın nedeniyle devletin işçiyi korumak için uyguladığı işten çıkarma yasağının iş disiplinsizliğine yol açtığı vurgulandı. Ayrıca pandemi süreciyle doğan yeni iş imkanları ile evden çalışmaya başlayan personel için yasal çalışmalar yapılması gerektiği de gündeme geldi.
İNGİLTERE’YE ÖNEM VERELİM
Toplantıda Türkiye’nin pandemi sürecinde sağlık alanında yaptığı ve dünyaya örnek olduğu işlerin 15 günlük sürelerle rapor haline getirilmesi ve bu raporun sektör temsilcilerinin yurt dışındaki iş ortakları ile paylaşılmasının ülke tanıtımı için faydalı olacağı fikri dile getirildi. Ayrıca İngiltere’nin büyük bir pazar olduğundan bahseden iş insanları, Başbakan Boris Johnson’ın İngiltere’ye 40 hastane yapmaya karar verdiğini hatırlatarak, “Türkiye’nin buna katkı sağlaması, ülkeye döviz getirmek için büyük bir fırsat” mesajı verdi. Hastanenin yanı sıra havacılık sektöründeki ihracatın da 35 milyon pound civarında olduğu, bununla ilgili de çalışmalar yapılabileceği konuşuldu.