HABER: ŞEREF KILIÇLI
İş ve ticaret mevzuatı; yatırım, teknoloji, insan kaynakları gibi ekonomik verimliliği doğrudan etkileyen parametreler arasında.
İş yaşamıyla ilgili mevzuatın tüm tarafların ortak beklentileriyle uyum içinde olması ve ihtiyaçlara göre geliştirilmesi ise ekonomik refahı sağlayan koşullar bütününde gösteriliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO), ihtisas komiteleri dışında sektörlerin ortak sorunlarının görüşülmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi noktasında da çalışmalarını sürdürüyor.
TESPİT VE ÖNERİ
İş Ortamının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Komitesi Toplantısı, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlığında, Meclis Üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuatın tüm sektörlerin ortak paydası olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, “İşveren-işgören ilişkisiyle ilgili mevzuatın, her iki tarafı da memnun edecek şekilde geliştirilmesine komite olarak önerilerimizle katkı vermeyi hedefliyoruz. Sektör temsilcilerimizin görüş ve önerilerinin yer aldığı bir rapor çalışması da hedeflerimiz arasında. Problemleri ve çözüm önerilerimizi gerekli mercilere aktaracağız” dedi.
EKOSİSTEME OLUMLU ETKİ
Tüm komitelerin ortak sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit edip ilgili kurumlara aktarmaya yönelik bir çalışma yapacaklarını ifade eden İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman da şöyle konuştu: “İş dünyasında yaşanılan sorunların temel nedenlerinin bulunabileceği ve buna ilişkin tüm tarafların kabul edebileceği çözüm önerilerinin geliştirileceği bir süreç olacak. İş ortamında ne kadar az uyuşmazlık konusu varsa huzur ve verimlilik de o kadar çok artar. Ekosistem de bundan olumlu etkilenir. Daha az problemin olduğu bir mevzuat zeminini nasıl yakalarız noktasında da sektörlerle birlikte çaba içinde olacağız.”
YENİ MEVZUAT KONULARI
Toplantıda, EYT düzenlemesinin iş yaşamına etkileri, online işgücü platformları aracılığıyla çalışanların hukuki statülerinin tanımlanması ve bu konuda Avrupa Birliği mevzuatındaki gelişmeler gündeme getirildi. İstanbul’da yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması için çalışma ve eğitim hayatında kademeli saat uygulamasına geçilmesi önerisinin de gündeme getirildiği toplantıda, sektör temsilcileri, uygulamanın etkilerinin neler olabileceği konusundaki görüşlerini aktardı.