381 firma ve 5 kıtadan on binlerce alıcıyı ağırlayan Avrupa’nın en büyük hazır giyim ve moda fuarı IFCO, sektörel dayanışmanın başarısını gösterdi. Fuarın açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Sektörün ihracatta 215 ülkeye ulaşması, küresel oyuncu olduğumuzu gösteriyor” dedi.


 

Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliği İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (İstanbul Fashion Connection-IFCO), sektör firmalarını ve alıcıları bir araya getirdi. 

 

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliği ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle düzenlenen fuar, İstanbul Fuar Merkezi’nde 9-11 Ağustos’ta kapılarını açtı. 

 

Avrupa’nın en büyük hazır giyim fuarında, küresel hazır giyim alım grupları ve binlerce alıcı bir araya geldi. 5 kıtadan 30 bin alıcıyı ağırlayan fuarın açılışı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

 

100 ÇEŞİT DESTEK

 

Fuarın açılış töreninde konuşan Bakan Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak daha fazla döviz kazandırmak, ihracatı artırmak için elimizdeki destek mekanizmalarıyla üreticilerimizin, ihracatçıla-rımızın yanındayız. Nitekim Avrupa’nın en büyük hazır giyim ve moda fuarı IFCO’ya 366’sı yerli, 15’i yabancı olmak üzere 381 firma katıldı. Bu fuarı da desteklemekten büyük mutluluk duyduk. Alım heyeti organizas-yonlarına verdiğimiz desteği sürdüreceğiz” dedi. 

 

Bakan Bolat, IFCO’daki konuşmasında, ihracatçı sayısının 115 bine yükseldiğini açıkladı. Bolat, bakanlık olarak ihracatçılara 100’ün üzerinde farklı kalemde ihracat desteği sunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Hepinizi bu imkanlardan yararlanmaya davet ediyoruz. Hep birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye yüzyılı vizyonu çerçevesinde daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam noktasında gayretlerimizi artırmaya davet ediyorum.”

 

İSTİŞAREYLE

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, IFCO ile İstanbul’u küresel moda endüstrisinin buluşma noktası haline getirdiklerini belirterek, “Geçen şubat ayında burada, bu salonlarda Avrupa’nın en büyük hazır giyim ve moda fuarına imza attık. Bu başarı-nın arkasında büyük bir vizyon, sektörel dayanışma, istişare ve ortak akıl bulunuyor” dedi. Gültepe, Ticaret Bakanlığı ve İTO’ya destekleri için teşekkür ederek, IFCO’nun, yüzde 50 devlet desteği kapsamına alındığını hatırlattı. 

 

MADE IN TÜRKİYE 

 

Hazır giyim ve tekstil sektörlerinin 32 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyleyen Gültepe, şöyle konuştu: “Orta vadede hazır giyimde 40 milyar dolarlık, tekstilde 20 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Üretimde marka kimliğimizle, tasarım gücümüzle, yetişmiş insan kaynağımızla, markalarımızla, bu potansiyele sahibiz. Yüksek katma değer yaratma ve markalaşma yönünde atılacak her türlü adım, ihracatımıza pozitif yansıyacaktır. Fuar katılımları, ticaret ve alım heyetleri organizasyonlarıyla pazar çeşitliliğimizi artırmanın yollarını arıyoruz. Made in Türkiye algısını daha da güçlendirmeliyiz.”

 

30 YILLIK HAYAL

 

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan da konuşmasında, sektörün 30 yıllık hayalini gerçekleş-tirdiklerini söyledi. Paşahan, IFCO’yu Türkiye’nin markası haline getirdiklerini belirterek, “Önceki 3 organizasyonda 100’den fazla ülkeden 50 bin ziyaretçi ağırladık. Uluslar-arası fuarlar takvimine giren IFCO, moda endüstrisinin buluşma adreslerinden biri haline geldi. Bu fuar, Anadolu’yu üretim merkezi yapma noktasında bir kilometre taşı oldu” dedi. 

 

HAZIR GİYİMİN REFERANS FUARI OLUYORUZ

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, IFCO’nun açılışında, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün rekabetçiliğini koruyabilmesi için markalaşmadan, tasarımdan, katma değerli üretim ve donanımlı insan gücünden taviz vermemesi gerektiğini söyledi. İHKİB’in her yıl iki kez düzenlediği IFCO ile sektörü diri tuttuğunu dile getiren Avdagiç, “IFCO’nun sağladığı sinerjinin azalmadan devam ettiğini görmekten mutluluk duyuyorum” diye konuştu. Hazır giyimde parça parça yapılan fuarları tek çatı altında birleştirdiklerini vurgulayan Avdagiç, “Böylece hazır giyim sektörünün dünya çapında bir fuara sahip olması fikrini adım adım hayata geçiriyoruz. Bu fuar, yıl geçtikçe moda ve hazır giyim dünyasının referans fuarı haline gelmeye devam edecektir” dedi. 

 

İTO Başkanı Avdagiç, “Sektörün ihracatta 215 ülkeye ulaşması çok değerli ve büyük bir birikim. Bu, küresel oyuncu olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.

 

2028 VİZYON BELGESİ İÇİN DESTEKLERİ ARTIRACAĞIZ

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bakanlık olarak 2028 Vizyon Belgemizi açıkladık. 2028’de, 400 milyar dolarlık mal ihracatı, 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefliyoruz. Bunu adım adım gerçekleştire-ceğiz. Bakanlık olarak ihracat desteklerimizi sonuna kadar sizlerin istifadesine sunacağız. 2024 bütçesinde ihracat desteklerinin daha çok artması için gayretimiz sonsuz” dedi. 

14 Ağustos 2023 Pazartesi