İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin ihracat hamlesinde tekstil sektörünün çok ayrıcalıklı bir yeri olduğunu belirterek, “Tekstilde çok hızlı ve kapsamlı bir ihracatçı ülke olmamızın üzerinden 40 yıla yakın bir süre geçti. Bu dönemde öğrenme ve uygulamada elde ettiğimiz aşamalarla tekstil hem ülkemiz hem de ihracatımız için öncü bir sektör oldu. Tekstili; hazır giyim, konfeksiyon, kumaş, triko, örme ve çorap başta olmak üzere tüm alt kırımlarıyla birlikte çok hızlı ve etkili bir şekilde büyüttük” dedi.
İHRACAT KÜLTÜRÜNÜ KAZANDIRDI
İTO’da düzenlenen ‘Tekstil Sektörü Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Avdagiç, tekstilin Türk ihracatında çok uzun senelerdir bir numaralı sektör olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Artık bu sektör çantada keklik olmaktan çıkıyor. Tekstil, bugüne kadar Türkiye’ye ihracat kültürünü getiren ve ihracatımızı yukarı doğru taşıyan bir sektör. Daha da önemlisi Türkiye’nin küresel pazarlarda deneyimini yukarı taşıyan bir alan. Ancak sektör son dönemde birtakım risklerle karşı karşıya. İTO olarak, tekstilde yaşanan sorunlara çare üretmek gibi bir sorumluluğumuz var. İTO, icrai bir organ değil. Sizin problemlerinizi değerlendiren, ilgili makamlara ileten ve çözüm için takipçi olan bir kurum. Türkiye ekonomisinin gücü olan tekstil için yeni bir sayfa açma konusunda sizlerle beraber çalışma yapmamız gerekiyor.”
İŞÇİ MALİYETLERİ ARTTI
İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve LASİAD Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca ise işçi maliyetlerinin 1500 doları bulduğuna dikkat çekerek, “Rakip olarak gördüğümüz ülkelerde bu rakam 450 dolar. Küresel olarak yaşanan sıkıntılar var. Dün dünde kaldı. Yeni şeyler söylemek lazım. Geçmişten ders alıp, geleceği inşa edebiliriz” dedi.
Tekstilin mevcut durumu, ihracat potansiyeli, karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıya, 16 sektörel dernek başkanı katıldı.
TEKSTİLCİLER NE DİYOR?
* Üretmeden kalkınma şansımız yok
Zeytinburnu Tekstil Sanayici İş Adamları Derneği (ZETSİAD) Başkanı Uğur Çakar: Sorunlarımız ortak. En büyük sermayemiz umut. Umudumuzu kaybetmemek için bir şeyler yapılmalı. Üretmeden kalkınma şansımız yok. Çok çok pahalıyız. Türkiye üretimde çok ucuz bir ülke olmayacak.
* Nitelikli mal üretelim
Merter Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Gürbüz Oruç: Gelişen dünyada her şeyi görüyoruz. Türkiye bundan sonra ucuz bir ülke olmayacak. Eğer biz ucuz satmaya devam edersek biz de yok olup gideceğiz. Biz de dünyaya ayak uyduralım. Nitelikli mal üretelim.
* Desteklenmeye ihtiyacımız var
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ümit Özüren: Hazır giyim sektörü olarak dünya ticaretinde yüzde 3.5’lik paya sahibiz. Bu oran, sektörün rekabetçi ve katma değerli ürün ürettiğini gösteriyor. Türkiye’nin en çok katma değer sağlayan ve dış ticaret fazlası veren sektörüyüz. Ancak işletmelerimiz 2 yıldır zarar ediyor. Yetişmiş insan gücümüzü kaybetmeye başladık. Finansman açısından desteklenmeye ihtiyacımız var.