tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Artan taşıt sayısı, ekonominin gelişmesiyle birlikte gerek ticarette gerekse yerleşimde yeni merkezlerin oluşması ulaşımda alternatif arayışlarını da beraberinde getirdi. Bu alternatiflerden biri de hava taşımacılığı.

Bu taleple hayatımıza yeni girmeye başlayan ulaşım alternatiflerinden biri de helitaksi olarak adlandırılan helikopterler ve deniz uçakları. Helitaksiler ilk olarak Bursa-İstanbul seferlerine başlamıştı.

Buna son olarak İstanbul’u Gemlik ve Bandırma’ya bağlayan helikopter seferleri de eklendi. Bursa’dan, Kadıköy, Şişli ve Atatürk Havalimanı noktalarına yolcu taşıyan helikopter ile İstanbul içinde de hizmet alabiliyorsunuz.

Bursa Gemlik’ten, İstanbul Haliç’e günde tek yönde 4 olmak üzere toplamda 8 sefer yapan hava taksi (deniz uçakları) yolcularını İstanbul’a 20 dakikada getiriyor. İstanbul-Bandırma arasında da günde tek yönde 2 sefer yapılıyor.

UÇUŞ NOKTALARI ARTACAK

İstanbul-Bandırma seferi de düzenleyen Burulaş Müdürü Turgut Eraydın, çalışmalarda sona gelindiğini çok yakın zamanda İstanbul-Çeşme ve İstanbul-İzmir seferlerinin de başlayacağını ifade etti. 2 pilot, 8 yolcu taşıyan hava taksi yolcularına VIP hizmet veriyor. Eraydın, İstanbul-İzmir arasının 8 saatten 1.5 saatin biraz üzerinde bir süreye ineceğini söyledi.

SEFERLER ARTTI

Havataksi, toplamda 2 adet denizden denize, 1 de karadan karaya olmak üzere 3 uçakla hizmet veriyor. Sabah tek yönde 2 sefer (8.00, 9.20) ve akşam yine tek yönde 2 sefer (16.00, 17.30) olmak üzere günde karşılıklı 8 sefer yapılıyor. Toplam 4 kaptan pilot ve 5 yardımcı pilot ile hizmet veren havatakside pilotların ortalama 5 bin uçuş saatinin üzerinde tecrübeleri olduğunu dile getiren Eraydın, doluluk oranının ise yüzde 60 olduğunu ifade ederek bu oranın daha artması gerektiğini söyledi.

ULAŞIMDA HELİTAKSİ

Bir diğer ulaşım aracı helitakside fiyatlar 350-500 lira civarında olsa da destinasyona göre daha da ucuzlayacak. Ayrıca helitaksi ile destinasyon sayısı da artıyor. Atatürk Havalimanı, Şişli, Kadıköy, Bandırma, Sabiha gökçen bunlardan sadece bir kaçı.

DOĞAL AFETLERDE ÇOK İŞE YARAYACAK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Her İlçeye Bir Heliport ve Her Gökdelene Bir Heliport projelerini yürütüyor. Söz konusu projelerle SHGM, doğal afetlerde kurtarma, tahliye, yangın söndürme ve sağlıkla ilgili ambulans hizmetlerinde kullanılma başta olmak üzere helikopter taşımacılığının emniyetli ve standartlara uygun şekilde sürdürülmesini amaçlıyor.

HELİPORT SAYISI 65’E YÜKSELDİ

Türkiye genelinde işletim izni verilen heliport sayısı 65’e ulaştı. Halen işlemi devam eden 132 heliport başvurusu bulunuyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yürüttüğü Her İlçeye Bir Heliport Projesi kapsamında ülke genelinde işletme ruhsatı verilen heliport sayısı, 2002’de 21 iken bugün itibarıyla 65’e yükseldi. Bunlardan 28’i yükseltilmiş heliport statüsünde bina üzerine inşa edildi. İşlemi devam eden ise 132 başvuru var.

TEŞVİK EDİLİYOR

Her Gökdelene Bir Heliport Projesi ile inşa edilen gökdelenlerin üzerine heliport yapılması teşvik ediliyor. Proje kapsamında SHGM’ye 33 gökdelen için heliport başvurusu yapıldı. Çoğunluğu ise küçük heliped statüsünde bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı’nın Ambulans Helikopterleri Projesi kapsamında, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile koordineli şekilde yolların kenarlarına acil iniş-kalkış alanları yapılmasına için çalışmalar da sürdürülüyor.

YAYGINLAŞACAK

Heliportlar, sivil havacılık sektöründe hava taksi ulaşımı ve helikopter işletmeciliği konusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda il bazında uygun görülen yerlerde inşa edilecek. Söz konusu yapıların, valiliklerin koordinasyonunda il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüsler tarafından yapılması planlanıyor.

YERLİ HELİKOPTER 2018'DE GÖKLERDE

Ön tasarım aşamasının tamamlanmak üzere olduğu Özgün Helikopter’in 2018’de ilk uçuşunun gerçekleştirmesi hedefleniyor. Helikopter’in 2020’de ise hizmete girmesi bekleniyor.

Özgün Helikopter Prototip Geliştirme Tesisleri’nin temeli atıldı. Temel atma töreni Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kazan’daki tesislerinde yapıldı.

5 TON SINIFINDA

TUSAŞ’tan yapılan açıklamada, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile TUSAŞ arasında 2013 yılında imzalanan Özgün Helikopter Programı kapsamında, 5 ton sınıfında, Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sertifikalı sivil ve askeri kullanıma uygun helikopterler geliştirildiği hatırlatıldı.

TASARIMI BİTİYOR

Projenin ön tasarımı tamamlanmak üzere. Helikopterler de 2018’de ilk uçuşunu gerçekleştirecek ve 2020’de hizmete girecek.Tesislerde prototip helikopterlerin geliştirme, üretim ve alt sistem entegrasyon çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Ayrıca temel atma töreninde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV)şirketleri TUSAŞ ile ASELSAN arasında özgün helikopterlerde yer alacak aviyonik sistemlerin geliştirilmesi ve entegrasyonu için bir alt yüklenicilik sözleşmesi imzalandı.

11 Ağustos 2015 Salı

Etiketler : Sektörel