Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin yurtdışında inşaat sektöründe Çin’den sonra ikinci sıraya yükseldiğini belirterek, 10 yılda 220 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını söyledi.
MIPIM 2018’i ziyaret eden Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından oluşturulan İstanbul Yatırım Çadırı’nın açılışını yaptı. Özhaseki, buradaki basın toplantısında, 25 bine yakın kişinin ziyaret ettiğiMIPIMFuarı’na, Türkiye’nin son dönemde yoğun katılım gösterdiğinin altını çizdi. Özhaseki, “Ülke olarak burada 250 civarında kuruluşumuz var. Bunlar bizim ülkemizin gururu, bu ülkeyi dışarıda temsil eden kuruluşlar. Olayı sadece burada bir alışveriş imkanı gibi görmüyoruz. Aynı zamanda burada ayakta kalan ülkelerin, iş yapan ülkelerin, büyüyen, gelişen ülkelerin kendi yapmış oldukları çalışmaları, dünyaya tanıttıkları bir ortam olarak görüyoruz” dedi. Özhaseki, inşaat sektörünün bu değişimle şekillendiğini, yurtdışında ve yurtiçinde Türk inşaat şirketlerinin önemli başarılar kaydettiğini, ülkenin medarı iftiharı haline geldiğini söyledi.
MEDARI İFTİHARIMIZ
Özhaseki, şöyle devam etti: “Yurtdışında zaten inşaat sektörü bizim medarı iftiharımız. İlk 250 içinde bizim her zaman 40 ila 50 firmamız var. Bu firmalar bizi gayet iyi temsil ediyorlar. Türkiye’de son yıllarda müthiş bir kalkınma atağı yaşandı. Özellikle 2002’den itibaren başlayan dönemde yapılmış olan yatırımları sadece ülke içerisindeki yatırımlar olarak görmekten ziyade, biraz da kıtalar arası yatırımlar gibi de görmek lazım. Ülke içinde yatırımlar, kalkınma hamleleri hızlı bir şekilde devam ederken, bir taraftan da iki kıtayı birbirine bağlayan yer altındaki geçitten, üçüncü köprüden, Kocaeli tarafına yapılan üst geçitten, bunların her biri adeta kıtaları birbirine bağlayan bölgesel yatırımlar olarak da karşımızda duruyor. İnşallah bu hızlı yatırım atağı da devam edecek diye düşünüyorum.”
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI
İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanının bittiğinde dünyada birinci sıraya yerleşeceğine işaret eden Özhaseki, havalimanının etrafındaki 55 ülkeyi üç saatlik bir sürede birbirine bağlayacak tek havalimanı olacağını vurguladı. “Bulunduğumuz coğrafya itibarıyla zor bir yerdeyiz. ‘Coğrafya insanın kaderiymiş’ derler, yani kimse kendiliğinden seçmezmiş” ifadelerini kullanan Özhaseki, son 3 yılda karşı karşıya kalınan sorunların Batı’daki güçlü ülkelerde yaşanması durumunda sonucun çok daha farklı olacağını kaydetti.
GERİDE KALAN SİLİNİR
“Artık dünyada şehirler yarışıyor. Kim ne derse desin. Şehirlerin ekonomileri bazı ülke ekonomilerini geçmiş vaziyette” diye konuşan Özhaseki, şehirlerin kendi tanıtımlarına önem vermeleri gerektiğini kaydetti. Özhaseki, bu yarışta geride kalanın silinip gittiğini savundu. Özhaseki, sözlerine şöyle devam etti: “Anadolu, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Böyle olmasına rağmen geçmişte cazibe merkezi olan, başkentlikler yapmış, nüfusu 300, 500 binleri bulmuş yani birkaç asır, birkaç bin yıl öncesinden bahsediyorum, şehirlerin birçoğu şimdi yok olup gitmişler. Eğer şehirlerimizin yöneticileri, kendi şehirleriyle ilgili doğru projeler yapıp, ileriye doğru şehirlerini açarlarsa, o şehirler büyüyecek ve gelişecektir. Bir bilim adamının sözü, şehirlerin geleceği, oradaki yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılı. Şimdi artık şehirlerimizin yarıştığı bir ortamda bu fırsatları doğru oranda, yerinde değerlendirmek hepimizin görevidir diye düşünüyorum. Bu vesileyle buraya kadar gelen, emek veren, ülkeyi tanıtma adına bir milim dahi olsa gayret eden arkadaşlarımı kutluyorum.”
BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ DÜNYADAYIZ
Bakan Özhaseki, 2014’te İTO’nun MIPIM’deki ilk çalışmaları başlatan merhum Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ile geçen yılki fuarda beraber olduklarını hatırlatarak, “Bu sene aramızda yok, Allah rahmet etsin. Bir varmış bir yokmuş dünyadayız. İyi işler bırakarak gittiğine hepimiz eminiz” dedi.
MIPIM’DEKİ GÜCÜMÜZE GÜÇ KATIYORUZ
İstanbul Çadırı’ndaki geleneksel networking kokteylinde konuşan İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “Her geçen yıl, buradaki gücümüze güç katıyoruz” dedi. Topçu, iki yıldır ‘Yaşayan İstanbul Maketiyle’ İstanbul’un yatırım iklimini MIPIM dünyasına taşıdıklarını kaydederek, bu yıl da sektörün lider firmalarıyla fuara damga vurduklarını söyledi. Topçu, şunları kaydetti: “Kapılarımızı, geleneksel Türk misafirperverliğimizle açtık. İkili görüşmeler için büyük bir buluşma adresi olarak fuarın merkezinde yer aldık. Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarının kalbinden tüm yatırımcıları İstanbul’un yatırım fırsatlarını yakından görmeye davet ettik. ‘Gelin, İstanbul’un fırsat dolu rüzgârıyla yatırım deryasında yeni ufuklara yelken açalım’ dedik. Kentsel dönüşümün hızıyla yükselen sektörde, ekonomik büyümede rekor kıran Türkiye’de beraber iş yapalım, birlikte büyüyelim.”
YABANCI YATIRIMCIYA KOLAYLIK
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarlarından biri olan MIPIM 2018’de Türkiye’deki yatırım fırsatlarını tanıttı. Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, 2023’te 250 bin bağımsız bölüm vizyonuyla çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi. Yetim, mütekabiliyet gerekmeksizin yabancı yatırımcının gayrimenkul yatırımı yapmasının önünü açan yasanın 2013’te hayata geçmesinin ardından Türkiye’de yabancı yatırımcılar için birçok düzenlemenin de ardı ardına hayata geçmeye devam ettiğini belirtti. Yetim, şunları kaydetti: “Örneğin 1 milyon dolarlık mülk satın alanlara oturma izni tanıyan bir düzenleme yapıldı. Bu kolaylığın yanı sıra büyük vergi avantajları da sunuluyor. Gayrimenkul fiyatlarında yüzde 18’e kadar önemli bir yeri teşkil eden KDV ile ilgili yapılan yeni düzenleme kapsamında yabancı ülke vatandaşları satın aldıkları ilk gayrimenkulde KDV’den muaf tutuluyor. Baktığınız zaman 2017’de gerçekleşen yabancılara konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 22 artmış, bununla birlikte 2012’den 2017 sonuna kadar geçen sürede yabancılara gayrimenkul satışından 22.7 milyar dolar döviz girişi sağlandı.”