Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan 8 Ar-Ge projesi için imza töreni düzenlendi. Projeler arasında kuantum teknolojisi üzerine çalışmalar da dikkat çekiyor. Yeni adımı değerlendiren Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ‘Ar-Ge odaklı teknoloji yol haritaları’ çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için Ar-Ge çalışmalarının dinamik şekilde yürütülebileceği yeni bir yapı oluşturulduğunu söyledi.
REKABET GÜCÜ
SSB Başkanı Demir, imzalanan bu 8 Ar-Ge projesi vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerinde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturulacağını vurguladı. Demir, “Bu yöntemle üretilecek yüksek teknoloji ürünleri ile bilginin hem ekonomik hem de rekabet gücüne dönüşmesini sağlayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
SAVUNMA SANAYİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK 8 YENİ AR-GE PROJESİ
1 - ÇAĞIN: Proton Değişim Membran PEM Yakıt Hücresi Teknolojisi’nin geliştirilmesi hedefleniyor.
2 - KUANTUM LİDAR: Kuantum teknolojisi ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen Lidar geliştirilmesi hedefleniyor.
3 - KUANTUM RADAR: Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilen radar geliştirilecek
4 - SÜPERÖRGÜ: Orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemleri milli olarak geliştirilecek.
5 - MİRA: Deniz platformlarında kullanılmak üzere hassas sensörler (Ataletsel Navigasyon Sistemi) geliştirilecek.
6 - YONCA: Özgün çekirdek ile milli işlemci tasarımı ve çevresel arayüzler yerlileştiriliyor.
7 - KARINCA: Sivil ve askeri araçlara V2X haberleşme altyapısı kazandırılacak.
8 - GÖKSU: Ultra geniş bant haberleşme ile sürü sistemleri için konumlandırma oluşturacak.
YÖK-SSB İŞBİRLİĞİNDE YENİ BÖLÜMLER AÇILACAK
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bu kapsamda, üniversite öğrencilerinin ve akademik personelin savunma sanayi alanında yüksek katma değerli işlere odaklanması ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi hedefleniyor.
Protokol çerçevesinde, üniversitelerde savunma sanayine yönelik özel bölümler açılacak. Üniversitelerde sektöre yönelik yeni projeler geliştirilmesi desteklenecek. Laboratuvar altyapısının ortak kullanımının da artırılacağı uygulamada, araştırma amaçlı bilgi ve belge paylaşımı yapılacak.
Yeni işbirliğini değerlendiren SSB Başkanı İsmail Demir, daha önce ‘Savunma Sanayii Akademi’, ‘Vizyoner Genç’ gibi programlar ve meslek liselerine dönük öğrenci yetiştirme uygulamalarıyla nitelikli insan kaynağı oluşturmada olumlu sonuçlar aldıklarını hatırlattı. Demir, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yaptıkları işbirliğiyle savunma sanayi ile ilgili alanlarda meslek liseleri oluşturulduğunu belirtti.