tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında özgün, yerli, ileri teknoloji ve milli çözümlerin hayata geçirilmesine, Ar-Ge ile teknoloji yetkinliğinin artırılmasına katkı sağlayacak 13 proje için imzalar atıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2021’de hayata geçirilen 13 Ar-Ge projesinin SSB’de düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Ar-Ge çalışmaları olmadan teknolojiyi yakalamanın hayal olduğunu belirtti.

Demir, Türkiye’nin artık belirli alanlarda en iyi olması gerektiğini dile getirerek, “Bilim dünyasında çalışılan bazı konuların geleceğe nasıl yön vereceğini görüp, orada en önde olmak için kolları sıvamamızın zamanıdır” dedi.

Ar-Ge’ye verilen önemin ve ayrılan kaynağın giderek arttığına dikkati çeken Demir, şunları kaydetti: “Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği tarafından yayımlanan Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu’nda yer alan Ar-Ge verilerine baktığımızda, savunma sanayi sektöründe, 2020’de 325 milyon doları öz kaynaklardan olmak üzere Ar-Ge alanında toplam 1 milyar 240 milyon dolar harcandığını görüyoruz. Bu rakam, toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 14’üne denk geliyor. Bu oran da, sektörümüzün özgün ürün ve teknoloji geliştirmeye verdiği katkının bir göstergesidir.”

AR-GE’YE 4.1 MİLYAR LİRA

“Başkanlık olarak Ar-Ge alanında 4.1 milyar lira değerinde proje çalışmasını başlattık ve son 5 yılda 1.2 milyar lira değerinde proje gerçekleştirdik” diyen Demir, yürütülen çalışmaları, Türkiye’nin ortak aklını kullanarak yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Törene, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve projelerde yer alan firmaların temsilcileri katıldı.

GELECEĞE YÖN VEREN AR-GE’LER

* Sürü Sistemleri İçin Tasarsız Ağ Geliştirilmesi Projesi: İnsansız platformlar arasında haberleşme altyapısı (uydu, LTE vs.) ihtiyacı duymaksızın ağ kurulması.

* Sürü-Sürü Hava Angajmanları İçin Yapay Zeka Teknolojileri Geliştirilmesi Projesi: Sürü sistemlerinin merkezcil bir sistemden bağımsız şekilde komuta edilmesini sağlayan güdüm algoritmaları geliştirilmesi.

* 6G Teknolojileri Geliştirilmesi Projesi: 6G alanında ülkenin standartlara girdi yapan ve patent geliştiren bir konuma kavuşması.

* Sürü Sistemleri İçin Dağıtık Karar Verme Altyapısı Geliştirilmesi Projesi: Sürü unsurları arası iletişim dili tanımlanması ve gerçekleştirilmesi ile dağıtık karar verme mekanizmasına yönelik kütüphaneler ve algoritmalar gerçekleştirilmesi.

* Siber Savunma Simülasyon Platformu Projesi: Farklı lokasyonlarda yer alacak bal küpü sistemleri üzerinden yakalanacak saldırıların tespiti ve analizi yapılarak zararlı yazılımların etkinliklerinin ölçülmesine yönelik bir simülasyon platformunun geliştirilmesi.

* Şifre Atakları İçin Dağıtık ve Yüksek Performanslı Hesaplama Sistemi Geliştirilmesi Projesi: Kurumsal iş yüklerinin yönetimi için ihtiyaç duyulan araç ve özelliklere sahip, ölçeklenebilir, yüksek performanslı ve dağıtık hesaplama mimarisiyle çalışan şifre çözümleme sistemleri geliştirilmesi.

* Enerji Kritik Alt Yapılara Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerin Geliştirilmesi Projesi: Kritik enerji altyapıları için siber atak ve savunma platformlarının birbirinden bağımsız olarak geliştirilmesi, bu alandaki savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi.

* Sınır Güvenliği İhlallerinin Yapay Zeka Tabanlı İHA’lar ile Tespiti Projesi: Derin pekiştirmeli öğrenme tekniğiyle eğitilmiş, dağıtık görev paylaşımı yapan otonom mini-İHA sürüsü ile optimum zamanda ve rotada sınır hattı boyunca arazi taraması yaparak, tespit ve gözetleme sistemi geliştirilmesi.

* Reçine Ön Emdirilmiş Elyaf Geliştirilmesi Projesi: Havacılık ve uzay endüstrisinde kompozit basınçlı tanklar ile yapısal gövdelerin üretiminde kullanılacak elyaf malzemelerin geliştirilmesi.

* Yönlendirilmiş Enerji Biriktirme Eklemeli İmalat Teknolojisi ile Fonksiyonel Geçişli Malzeme Proseslerinin Geliştirilmesi Projesi: Yönlendirilmiş enerji biriktirme yöntemiyle eklemeli imalat prosesi için toz püskürtme ve lazer besleme ünitelerinden oluşan robotik sistem geliştirilmesi.

* Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi Programı FAZ-2 (KÜLÇE) Projesi: FAZ-1 (CEVHER) Projesi’nin devamı olarak yurt dışından temin edilen havacılık gaz türbin motor malzemelerinin geliştirilmesi ve toz metalürjisi ile türbin diski üretimi proseslerinin geliştirilmesi.

* Lazer Detonatör Geliştirilmesi Projesi: Mühimmatlarda ve uzay çalışmalarına yönelik fırlatma sistemlerinin ateşleme zincirlerinde detonasyon amacıyla kullanılan, yüksek emniyet ve güvenilirlik seviyelerine sahip, etkenlere karşı duyarsız, çoklu ve uzaktan ateşleme imkanı sağlayan yeni nesil detonatör geliştirilmesi.

* Kimyasal ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Dekontaminasyon Maddesi Teknolojisi Geliştirme Projesi: Kimyasal/biyolojik savaş ajanlarına ve zehirli endüstriyel kimyasallara karşı reaktif dekontaminasyon malzemelerinin geliştirilmesi ve bu malzemelerin toz, sıvı, ped/mendil ve krem/losyon formlarında geliştirilmesi.

07 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel