HABER: ADEM ORHUN
Ekonominin yerli üretim gücüyle gelişmesi ve katma değerli ürün hedefine ulaşılması için savunma sanayinde kritik öneme sahip adımlar atıldı. Öncülüğünü İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sanayi İhtisas Komitesi’ndeki iş adamlarının yaptığı sanayiciler; savunma, havacılık ve uzay sektörlerine odaklandı. Bu iş adamlarının 2015’te ilk harcını attığı İstanbul Savunma Havacılık Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul), bugün yüksek teknolojili askeri ürünlerde stratejik öneme sahip çalışmaların merkezi haline geldi. Sanayi üretimine gönül vermiş firmalar, bu kümelenme çalışmasının sonucunda üretim becerilerini teknoloji ile birleştirdi.
65 BİN SANAYİCİ
Edirne’den başlayarak Tekirdağ, İstanbul, İzmit, Yalova, Adapazarı ve Düzce’ye uzanan Kuzey Marmara koridorunda faaliyet gösteren 65 bin sanayici firmanın gücü, SAHA İstanbul dahilinde ortak bir sinerji yakaladı. Bu kümelenme dahilindeki 260 firma, ileri teknoloji ürünler üreterek hem Türkiye’nin kritik ihtiyaçlarının karşılanması hem de bu ürünlerin uluslararası arenada satılması konusunda önemli adımlar attı.
TERÖRLE MÜCADELE
Aralarında SAHA İstanbul’daki firmaların da olduğu birçok yerli sanayicinin yüksek teknolojili ürünleri, terör örgütleriyle mücadelede silah, mühimmat, makine olarak ekranlara yansıyor. Motorundan yazılımına, gemisinden İHA’sına kadar birçok ürün, SAHA İstanbul ile ivme kazanan güç birliğinin sahadaki somut sonuçları olmuş durumda.
FİRMALAR İÇİN BİR ARAYÜZ
Hasan Büyükdede / SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı: Bu kümelenme, 2015’te İTO’nun Sanayi İhtisas Komitesi’nde ‘İstanbul sanayisinin gücünü kullanarak nasıl bir sivil uçak yapabiliriz?’ düşüncesiyle başladı. SAHA İstanbul; Kuzey Marmara’daki sanayicileri, savunma sanayine nasıl katkıda bulundurabiliriz diye harekete geçti. Bu bölgede, 65 binden fazla sanayi tesisi var. SAHA, bir noktada Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) ihtiyacı olan makine, ekipman, donanım, mühimmat, kimyasal maddeler, kompozit teknolojisindeki ürünler konusunda savunma sanayimize destek olmaya çalışıyor. SAHA’nın çalışma tekniği, ihtiyaç duyan kurumlarla sanayicilerimizin arasında bir arayüz olmak. İstanbul’un güzide firmalarından, insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın da bizimle olması sebebiyle savunma sanayine yoğunlaştık.
Eğer bugün Afrin’de önemli işler yapılıyorsa bu çalışmaları burada söylemek lazım. Diğer taraftan roketlerin jet motoru üretimi İstanbul’da yapılıyor. Piyade tüfeği üretiminde MKE ile birlikte Kale Grubu’nun büyük hizmeti var.
Ayrıca, SAHA İstanbul üyesi birçok firma, gemilerin iç donanımındaki parçaları üretiyor. Gölcük’te altı denizaltımız inşa ediliyor. Bir başka tersane, denizaltı kurtarma gemilerini yaptı. Bunlar dünyada satılabilen gemiler. Diğer yandan denizaltıların üniteleri için üretici firmalarımızı eşleştirmeye gayret ediyoruz.
ÜRETEBİLECEKSEK DIŞARIDAN ALMAYALIM
Adil Nalbant / İTO Meclis Üyesi, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi: Savaş sadece cephede olmuyor. Savunma sanayiniz yerli değilse maalesef bunu üreten ülkelere muhtaç oluyorsunuz. Bunun yansımalarını, ambargolarda görmek mümkün. Artık bu şartlar altında, üretilebilecek hiçbir şeyi dışarıdan almama davasına sahip çıkmalıyız. Bu doğrultuda, savunma teknolojimiz milli olmalı. Afrin’de başarılı oluyorsak, bu yüzde 70 oranında yerli silah sayesinde. Son gelişmeler her kademede milli bir ruha ve güçlü bir orduya sahip olmanın önemini gösteriyor. Bunun için beyin göçünü tersine çevirmeliyiz. Yatırım ortamını özendirici hale getirmeliyiz. Kaynaklarımızı ve enerjimizi bu yolda harcamalıyız. Biz de sanayiciler olarak SAHA İstanbul’da bu amaçla bir araya geldik.
SSM, Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 54’ünü üreten ve dünyaya satan Marmara Bölgesi’nin bu yeteneğinin daha etkin bir şekilde devreye sokulması için SAHA İstanbul’u ihtiyaç olarak tanımladı ve İTO ile beraber kurulmasına önayak oldu. Türkiye’nin gözbebeği olan üyelerimiz, Türkiye’nin geleceği için çalışıyor.
KOBİ’LERİN YETENEĞİNDEN DAHA FAZLA YARARLANILMALI
Mehmet Akif Özyurt / İTO Meclis Üyesi ve SAHA İstanbul Kurucu Yönetim Kurulu Başkan Vekili: Savunma sanayini stratejik sektör olarak görüyoruz. Sürdürülebilir büyümenin yolu, imalat sanayinden geçiyor. Fakat burada KOBİ’lerin yeteneğinden daha fazla yararlanılmalı. Lider şirketlerin, finansman ve güven verme kapasiteleri sayesinde büyük işleri alarak KOBİ’lerle ortak çalışması sağlanmalı. SAHA İstanbul bu yönde de girişimlerde bulunuyor.
Savunma sektöründe ana yüklenici vakıf ve büyük ölçekli firmalar, bütçesi 30 milyon doların altındaki projelere davet edilmezse, KOBİ’lere imkan doğacak. Vakıf firmalarının kendi bünyelerindeki alt sistem projelerinin yüzde 50’si KOBİ’lere devredilmeli. Böylece, savunma sanayinde millileşme tabana yayılacak, KOBİ’lerin savunma sanayinde büyümelerinin ve yetkinlik kazanmalarının da önü açılacak. Son günlerde sıkça gündeme gelen sanayide yerlileşmeyi desteklemeliyiz.
Bu doğrultuda, savunma sanayi alanında bir ‘Milli Sistem Geliştirme Performans Ölçme Sistemi’ kurulmalı. Öncelikle, ürün ya da hizmetin yurtdışından alınmasına karar verenler, ‘Neden yabancı ürün almak zorunda kalındığı’ konusunda gerekçe sunmalı.
Bu amaçla kurulacak bir Takdir Komisyonu, sunulan gerekçeleri değerlendirmeli.
YERLİ ÜRETİCİ ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNE ULAŞIYOR
İlhami Keleş / SAHA İstanbul Genel Sekreteri: SAHA İstanbul bölgesindeki üretici firmalar, yüzü dışa dönük, ihracat yapan, dünyanın her yerinde diğer ülkelerin firmaları ile yarışan firmalar. İrade, kaynak ve pazar ortaya konulduğu takdirde firmalarımızın yapamayacağı şey yok. Ancak firmalar, teknolojik ve altyapı birikimlerini savunma ve havacılık sektörlerinde değerlendirmekten uzak duruyor. Bunun sebepleri; bilgi eksiği, Ankara’yı tanımamak ve bürokrasiden çekinmek. Görevimiz; bu gri alanları ortadan kaldırarak firmaları bilgilendirmek, motive etmek ve bürokratik güçlükleri yenmelerine katkı sağlamak. Kritik teknolojilerde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması maksadıyla bu coğrafya daha etkin görevler üstlenecek.
Zira bazı kritik projelerde yüzde 100 yerlilik düzeyine ulaşmak zorundayız.
Üyelerin; kamu kurumları, üniversiteler, araştırma kurumları, STK’lar, kalkınma ajansları ve uluslararası destek merkezleri ile işbirliğini tesis etmek ve geliştirmek; uluslararası akreditasyonu olan test ve belgelendirme merkezlerinin kurulmasına katkı sağlamak, ortak hukuk ve sınai mülkiyet hakları hizmetlerini yürütmek de görevlerimiz arasında.
DEV AKTÖRLERE PARÇA ÜRETİYORLAR
SAHA İstanbul’un Metal ve Makine Komitesi dahilinde 161 firma yer alıyor. Bu komitede THY Teknik ve TAI uçak parçalarından, ROKETSAN, ASELSAN, BMC, OTOKAR ve FNSS’nin pek çok parçası yapılıyor. Ayrıca BOEING firmasına onaylı tedarikçi olmasına aracılık edilen dört üye firma da bu komitede yer alıyor. Elektronik, Yazılım ve Simülasyon Komitesi’nde ise Türksat uydusu link sistemleri, kara, hava ve deniz sistemleri ile sivil havacılık platformlarının elektronik aksamlarının imalatında görev alan firmalar bulunuyor.
ÜYE FİRMALAR TEDARİKÇİ OLUYOR
SAHA İstanbul firmaları Ankara, Çankırı ve Kırıkkale’deki 10 fabrikaya ve MKEK Ar-Ge merkezine beş günlük çalışma ziyaretleri yapacak. Böylece millileştirilecek parçaların üretilmesi imkanını araştıracak. Daha önce denizaltılar için THY SSENKRUPP, Hürkuş, özgün helikopter ve ANKA için TAI gibi ana yüklenici firmalarla, yakın zamanda ise motorlu kara araçları için ASELSAN, OTOKAR, BMC, Katmerciler, FNSS ile benzeri çalışmalar yapıldı. Ziyaretler sonucu 20 üye firma da ROKETSAN’ın çözüm ortağı olarak sisteme dahil edildi.