Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN ve bu uçağa güç vermesi hedeflenen TEI TF35000 motoru ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından geliştirilen TF35000 motorunun, KAAN projesine ivme kazandırması ve Türkiye'yi bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasına sokması bekleniyor.
GELİŞTİRME HIZLI İLERLİYOR
TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, KAAN'ın motoru olan TF35000'in geliştirme sürecinin beklenenden daha hızlı ilerlediğini belirtti. Akşit, TF35000'in dünyadaki ilk üç jet motorundan biri olduğunu ve bu motor sayesinde KAAN'ın artyakıcı kullanmadan süpersonik hıza çıkabileceğini vurguladı. Bu özellik, Türkiye'yi dünyada bu teknolojiye sahip sayılı ülkelerden biri yapacak.
KÜRESEL GÜÇ OLACAK
TF35000 motorunun, her biri kuru itişte 22,680 kgf ve artyakıcı ile 31,750 kgf itki gücü üretmesi hedefleniyor. Çift motorlu KAAN platformu, bu hedeflere ulaşılması durumunda 2.3'ü aşan bir itki-ağırlık oranına sahip olacak. Bu değerler, TF35000'in mevcut en güçlü jet motorlarından bile daha yüksek bir performans potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu geliştirme, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltma ve jet motoru teknolojisinde yerli kabiliyetler oluşturma hedefini yansıtıyor.
DİĞER MOTOR PROJELERİ
TEI ayrıca KIZILELMA ve ANKA-3 gibi platformlara güç verecek TF6000 turbofan motorunu da geliştiriyor. TF6000 motoruna uluslararası alanda da yoğun bir ilgi olduğu ve müşterilerin motorun tamamlanmasını beklediği ifade ediliyor. TF6000'in artyakıcılı süpersonik uçuşlar için tasarlanmış gelecek versiyonu olan TF10000 üzerinde de çalışmalar devam ediyor.
KAAN YÜZDE 80-90 SEVİYESİNDE YERLİ OLACAK
Bilindiği üzere Türk Hava Kuvvetleri'nin 2030'lu yıllardan itibaren F-16 filosunun yerini alması planlanan, çift motorlu, beşinci nesil özgün savaş uçağı KAAN’ın tasarım ve geliştirme çalışmalarını TUSAŞ yürütüyor. Firmaya göre KAAN’ın yerlilik oranı yüzde 80-90 seviyelerinde olacak.
TUSAŞ’tan edinilen bilgiye göre, KAAN’da odak şimdi P1, P2 ve P3 olacak. KAAN’ın uçan prototipi P0 olarak biliniyor ve bu yıl içinde iki KAAN’ın uçması hedefleniyor. Bu yıl uçması hedeflenen yeni prototip görsel açıdan ilk prototipten çok fazla ayrışmayacak, geliştirmeler deyim yerindeyse kaput altında olacak. İkinci prototip grubu olan P4, P5 ve P6, ilk üçlüden daha gelişmiş ve yetenekli olacak.