tatil-sepeti

İTO Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği Tedarikçi Günleri, savunma sanayinin dev firmalarıyla KOBİ’leri buluşturdu. TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, STM ve FNSS yeni tedarikçi adaylarını belirledi.


 


 

HABER: OSMAN KUVVET

 

İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’nın düzenlediği ‘Tedarikçi Günleri’, yerli ve yabancı ana sanayicilerle Türkiye’nin yan sanayi firmalarını buluşturmaya devam ediyor. 33 yıldır KOBİ’lerin ana yüklenici firmalara tedarikçi olmasını sağlayan etkinliğin konukları, bu kez savunma sanayinin devleri oldu. Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu ve benzeri kısıtlamalar, savunma sanayinin kendi ürünlerini geliştirmesini zorunlu hale getirdi.


Bu zorunluluk, Türkiye’yi savunma alanında ithalatçı konumdan çıkarıp, dünya ligine taşıdı. Teknolojiyi savunma sanayine entegre eden firmalar, tedarikçilerini de teknoloji geliştirir konuma taşıyor. 

 

559 FİRMA KATILDI

 

TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, STM ve FNSS, tedarik konusunda KOBİ’lerle işbirliğini artırıyor.


İTO’daki Tedarikçi Günleri’nin ilk gününde TUSAŞ, ROKETSAN ve FNSS, ikinci gün de ASELSAN, HAVELSAN ve STM, bu programa başvuran 1147 firmadan 559’uyla satın alma masasına oturdu. 

 

Sunumlar sırasında tedarikçi firma adaylarına, EYDEP sertifikası almaları gerektiği hatırlatıldı. 

 

EN FAZLA YERLİ TEDARİKÇİ

 

TUSAŞ Sanayi Geliştirme Mühendisliği Şefi Umay Kunt, ASELSAN ailesinin en önemli parçasının KOBİ’ler olduğunu söyledi. Kunt, ASELSAN’ın 2022 yılındaki 35.3 milyar liralık cirosunun, yerlileşme çalışmalarıyla 2023’ün ilk 9 ayında 32.1 milyar lira olduğunu belirtti. 

 

Geçen sene 200’e yakın yerli firmadan 3.2 milyon parça sipariş ederek 169 milyon dolarlık iş hacmi oluşturan TUSAŞ, 2024’te 200 milyon dolarlık iş hacmi hedefliyor. Kısa vadede alüminyum ve metal işleme kabiliyetine sahip 55 tezgah ihtiyacı olan TUSAŞ’ın uzun vadede 400 tezgaha ihtiyacı olacak.

 

TUSAŞ, bu turda sac ve boru şekillendirme, talaşlı işleme, tel ve yay imalatı, kompozit ürün, komponent ve montajlama branşlarında üretim yapan firmalarla görüştü.

 

Başvuru süreçleri için: ysbasvuru@tai.com.tr

 

ZIRHLI ARAÇLARDA DÜNYA LİGİNDE

 

FNSS Kalite Güvence ve İş Mükemmelliği Müdürü Hakan Yağcı, ikili görüşmeler öncesinde çalışma alanları hakkında bilgi verdi. 


Yağcı; ihtiyaca özel, etkin, güvenilir ve yenilikçi paletli ve tekerlekli zırhlı araçlar tasarlayan kara savunma sistemleri firması olduklarını söyledi. Yağcı, satın alımlarının yüzde 80’ini çözüm ortağı olan tedarikçilerinden yaptıklarını belirtti.  

 

FNSS, İTO YSB Tedarikçi Günleri kapsamında; alt sistem tasarım, montaj, üretim ve test yetkinlikleri olan, askeri kara araçlarında kullanılabilecek ham malzeme, parça ve hizmet üreten, otomotiv sektörüne alt yüklenicilik yapan firmalarla görüştü.

 

Başvuru süreçleri için: vendors.fnss.com.tr

 

SAVUNMA VE UZAY SANAYİNDE 

 

ROKETSAN Hammadde Malzeme ve Sistem Satın Alma Müdürü Fikri Murat Dirik, dünyanın en büyük 100 savunma sanayi sıralamasında 80’inci sırada olduklarını söyledi. Dirik, “Dünyada Ar-Ge yatırımı yapan üçüncü firma konumundayız” dedi.

Dirik, ayrıca şunları söyledi: “İTO YSB’nin ülke ekonomisine katkısı büyük. Bu sayede yeni teknoloji ve sanayi hamleleri ortaya çıkıyor.” 

 

ROKETSAN, tedarikçi günleri kapsamında; alüminyum ve alaşımları, talaşlı işleme, metal konstrüksiyonlar, metal ekstrüzyon, kompozit ürünler, sac şekillendirme, sıcak dövme ve toz metalürjisi branşlarında faaliyet gösteren firmalarla görüştü.

 

Başvuru süreçleri için: tedarikzinciriportali.roketsan.com.tr

 

GÜVENLİK İÇİN YERLİ TEDARİK 

 

HAVELSAN, 2023 yılında dışa bağımlı olunan şu ürün gruplarında yerlileştirme hamlesi başlattı: Lisanslar, görüntü sistemleri, askeri konnektörler, batarya teknolojileri, paneller, anten sistemleri, HMI kartları ve data kabloları. 

 

HAVELSAN İş Ekosistemi Takım Lideri Müdürü Miray Nur Sivri, ürünlerin yüzde 70’ini yerli tedarikçilerden temin ettiklerini belirtti. 


HAVELSAN; yazılım, bilişim, simülasyon ve otonom sistemler, komuta kontrol sistemleri, siber güvenlik alanlarında faaliyet gösteren firmalarla görüştü.

 

Başvuru süreçleri için: iseko@havelsan.com.tr

 

YERLİLEŞME HAMLESİ

 

ASELSAN yetkili mühendisi M. Kemal İlik, ASELSAN’ın geçen yıl yurtiçi tedarikçilerine 1 milyar dolar ödeme yaptığını söyledi. İlik, “2018 yılından bu yana yerli ve milli parça sayısı 756’yı buldu. Bu parçaların sipariş tutarı 325 milyon dolara ulaştı. 2023 yılı için 1.5 milyar dolar değerinde sipariş verdik” bilgisini paylaştı. İlik, tedarikçilere; 36 bin saatten fazla eğitim, 320’den fazla ekipman desteği, anlaşmalı bankalarla teminatsız kredi ve 400’den fazla üretim-test-ölçüm ekipmanını kullanma imkanı sağladıklarını belirtti.  

 

ASELSAN etkinlikte, piezoelektrik seramik, fiber optik kablaj, dişli üretim kabiliyetine sahip firmalarla görüştü.

 

Başvuru süreçleri için: satinalma@aselsan.com.tr

 

MİLGEM VE TAKTİK İHA’LARLA İHRACAT

 

Havacılık, uzay ve bilişim teknolojileri, askeri denizcilik alanında faaliyette bulunan STM’nin Satın Alma Müdürü Fatih Konya, askeri deniz araçları MİLGEM projesi ve taktik mini İHA sistemleriyle ihracatta başarı sağladıklarını belirtti. STM; eklemeli imalat (3D üretim), kart dizgi, pcb üretim ve tedarik, görüntüleme sistemleri ve talaşli imalat alanlarında çalışan firmalarla görüştü.

 

Başvuru süreçleri için: step.stm.com.tr

04 Aralık 2023 Pazartesi