tatil-sepeti


HABER:SOYHAN ALPASLAN

60’ı aşkın savunma sanayi projesinin tasarımını ve üretimini gerçekleştiren Pavotek, İnsansız Hava Aracı ANKA, fırtına obüsleri ve Altay tankında kullanılan bilgisayar sistemlerinin mimarı. Pavotek; savunma, otomotiv, enerji, telekom, güç kontrol ve IoT (nesnelerin interneti) sektörlerinde farklı ürünler tasarlayıp, üretiyor. Savunma sanayi firmalarının alt yükleniciliğini yapıyor, ithal ikamesi sağlayan çok sayıda ürün geliştiriyor. Kent güvenliği yönetim sistemi için geliştirdiği switch’ler, 5 yıldır Emniyet Genel Müdürlüğü’nce kullanılıyor.

KAFA AVCILARI

İstanbul Ticaret’in sorularını Pavotek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Kutsal Anıl cevapladı. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Fakültesi’nde tamamlayan Anıl, askerliğini Genel Kurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nda yaptı. Netaş’ta Ar-Ge mühendisi iken ABD’li kafa avcılarının teklifleri ile Viyana’ya giderek ITT Austria ve Alcatel Austria’da Ar-Ge mühendisliği ve proje mimarlığı yaptı. Anıl, ülkesine hizmet edebilmek için Türkiye’ye döndü.

POMPA-KASALAR
Pavotek’i anlatır mısınız?

Pavotek’i 2003’te kurduk. Elektronik devre, kart, sistem tasarımı ve üretimi yaptık. Yazarkasa, pompa yazarkasa, GSM uç ürünlerimizle farkındalık geliştirdik. Teknoloji Holding’in yatırımıyla hızla büyüdük ve onlara ödeme sistemleri projeleri yaptık. 2006’da faaliyetlerimiz savunma sanayine evrildi.

LAZER İKAZ ALICI
Savunma sanayi için neler yaptınız?

ASELSAN ve TAI ile büyük projelere başladık. Türkiye’de ilk, dünyada üçüncü olan ‘lazer ikaz alıcı sistemi’nin tasarımını gerçekleştirdik. Bilinen literatürde en hassas ve üstün özelliklere sahip tasarım oldu. ASELSAN ve TAI’nin desteğiyle büyümeye, yeni ürünler geliştirmeye başladık.

SAVUNMAYA 60 YENİ ÜRÜN
Yeni neler geliştirdiniz?

Bugüne kadar savunma sanayi için 60’tan fazla ürün geliştirdik. Savunmada kullanılan internet, radar, X-Ray gibi bütün teknolojilerimizi farklı endüstrilerde de kullanılabilecek hale getirdik. Türkiye’nin ihtiyacı olan çok sayıda yeni ürünü bu sayede ortaya çıkardık.

TÜRKİYE’NİN İLKLERİ

Geliştirdiğimiz her ürün Türkiye için bir ilkti. Mesela ‘router’ yani iki bilgisayar ağı arasında veri iletimini sağlayan yönlendiricileri; L2&L3 switch’leri, yani bağlı bilgisayarların haberleşmesini sağlayan ağ donanımlarını ürettik. Ürettiğimiz çok yüksek teknolojili askeri networklerin hem endüstriyel hem de kişisel alanda kullanılan versiyonlarını da piyasaya sürdük. Fırtına obüslerinin atış kontrol sistemlerinde yer alan bilgisayarları, İHA ANKA’nın elektronik sistemlerini tasarladık ve sürekli geliştiriyoruz. ASELSAN için çok özel bilgisayarlar üretiyoruz. Türk Telekom şirketlerinden Argela ile ülkemizin ilk ve tek 8 FE POE+, 4 adet GE’lik fibere sahip yönetilebilir switch’ini tasarladık.

35 BİN SWİTCH SATTIK
Switch satışı yaptınız mı?

35 bin adet satış rakamına ulaştık. Yönetilebilir anahtar cihazı networke koyup bilgisayarları bağlıyorsunuz. Merkezden, binlerce kilometre öteye bağlanıp konfigüre edebiliyor ve hatta yazılımlarını değiştirebiliyorsunuz. Dış ortamlarda -40 derece ile +70 derece arasında çalışabiliyor.

ANKA’NIN KONTROLÜ
ANKA için üretiminizi anlatır mısınız?

ANKA’nın havadaki, yerdeki komünikasyon sistemlerini, görüntü sıkıştırma ve uçuş kontrol sistemlerinin uç birimlerini, yer istasyonlarındaki ve sistemlerindeki router ve switchleri, güç dağıtım birimlerini üretiyoruz. Aviyonikte de çok sayıda ürünümüz var. F16’ların telsiz yönetim sistemini üretiyoruz. Yabancı menşeli ürün kullanmanın tehlikeli olduğu alanlarda yerli ürünler ve tasarımlar gerçekleştiriyoruz.

YABANCI ÜRÜN TEHLİKELİ
Yabancı ürünün tehlikesi ne?

Bir nükleer santrali binlerce kilometre uzaktan bir switch ile devre dışı bırakabilirsiniz. Bir virüs aktive ederek enerji dağıtım sistemlerini, haberleşme sistemlerini çalışamaz hale getirebilirsiniz. Savunma sanayimiz; enerji, güç elektroniği, aviyonik haberleşme gibi stratejik alanlarda yabancı menşeli ürün kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında.

GÜÇ ELEKTRONİĞİ YATIRIMI
Güç elektroniği nedir?

Elektrik enerjisinin, istenilen amaçlar için kullanılabilmesini sağlayan elektronik sistemler diyebiliriz. Mesela elektrikli araçlarda kullanılan sistemler güç elektroniği ile gerçekleştirilir. İçten yanmalı motor devri, dönüşü olmayan bir şekilde bitiyor. Enerji üretim, dağıtım sistemleri büyük bir değişim geçirecek. Bu da dağıtım sistemlerinin akıllı, yönetilebilir ve kendi kendini yönetebilir olması demek. Pavotek, güç elektroniği grubunu dört kat büyüttü. 150 kw’a kadar motor sürücülerini yapabilecek düzeydeyiz. Çok yüksek güçler üretebilecek bataryaların yönetim sistemlerini tasarlıyoruz.

İTHAL SWİTCH FİYATI DÜŞTÜ

Kutsal Anıl, “Yerli switch’leri 560 dolardan satınca, ithal switch fiyatları 1600 dolardan 400 dolara indi. Türkiye’nin ilk 61850 uyumlu, yönlü aşırı akım koruma rölesini üretip, 800 Euro’dan piyasaya çıkarınca, ithal sistemler 1600 Euro’dan 800 Euro’ya düştü. Fiyatların makul seviyelere gelmesine katkı sağlıyoruz. Kalitemiz de en az onlar kadar yüksek” dedi.

CİSCO VE HUAWEİ’YE RAKİP

Cisco ve Huawei gibi devlere rakip yerli ürünler geliştiren Pavotek, dünya devlerini fiyat ve performansta zorlayacak. Yabancılara muadil olmanın ötesinde gerçek saha ihtiyaçlarını her yönüyle karşılayacak ürünlere imza atacak.

SİBER GÜVENLİK LABORATUVARI

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi’nde, Çip Tasarımı ve Siber Güvenlik Donanım Altyapı Laboratuvarı kuran Pavotek, burada master ve doktora programlarının açılması için üniversiteyle çalışıyor.

5G İÇİN HAZIR

Pavotek, 4G/5G uyumlu yerli tasarım ve üretimleriyle yabancı markalara ikame ürünler geliştiriyor. 5G ağında kullanılacak olan tüm L2/L3 switch’lerin tasarımları bitmek üzere.

03 Ocak 2020 Cuma

Etiketler : Teknoloji