tatil-sepeti
tatil-sepeti

Savunma sanayinden ihracat seferi

Giriş: 28.03.2022 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İhracat performansını son yıllarda artıran savunma sanayi, Covid-19 salgını sonrasında ilk kez yurt dışındaki bir fuara milli olarak katıldı. Bu yıl için 4 milyar dolar tutarında ihracat hedefleyen savunma sanayi, 21-23 Mart’ta Doha’da düzenlenen DIMDEX 2022’de, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, 32 firma ile yer aldı.

DIMDEX 2022’de Türkiye’den ASELSAN, BMC, HAVELSAN, MKE A.Ş., SAHA İstanbul, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, STM, ROKETSAN gibi sektörün güçlü oyuncuları boy gösterdi.

Fuarda, Türk savunma sanayi firmaları tarafından üretilen deniz sistemleri, insansız çeşitli kara ve hava araçları, zırhlı araç platformları, silah sistemleri, elektronik sistemler, mühimmatlar, simülatörler, lojistik destek ürünlerinin tanıtım ve sunumları yapıldı. Türk resmi delegasyonunca fuara katılım sağlayan ülke delegasyonları ile görüşmeler yapıldı. DIMDEX Fuarı’na 17 ülkeden 167 firma katıldı.

MÜŞTEREK KUVVET

Katar’ın askeri kurumlarının modernizasyonu, askeri eğitim ve öğretim alanında işbirliğinin çeşitlendirilmesi, tatbikat, eğitim ve öğretim vasıtasıyla savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı kurularak Katar Silahlı Kuvvetleri’nin daha da güçlenmesinde önemli katkılarda bulunuldu.

DIMDEX 2022 Fuarı’nın Katar ve bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki savunma sanayi işbirliğinin pekiştirilmesi yönünden önemli bir platform olduğu değerlendiriliyor.

Fuarın, Türk firmalarıyla diğer ülkelerden gelen firmalar arasında yeni projelerle işbirliğini daha da artırması bekleniyor.

İLERİ TEKNOLOJİ

Türk Milli Pavyonu’nda başta Katar askeri yetkilileri olmak üzere fuar katılımcılarına savunma sanayi ve ileri teknolojik kabiliyetlere ilişkin bilgi sunuldu. Türk firmalarının DIMDEX 2022 Fuarı’na sağladığı yoğun katılım ve gösterilen ilgi, Katar ile işbirliğine verilen önemi de ortaya koydu.

TAKTİK MİNİ İHA’LARA BÜYÜK İLGİ

Taktik mini İHA geliştirilmesi konusunda dikkat çeken STM’nin ürünleri de fuarda büyük ilgi gördü. STM’nin ürün yelpazesini Taşınabilir Sabit Kanatlı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU, Taşınabilir Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU ve Taşınabilir Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi TOGAN oluşturuyor.

İlk ihracat başarısını 2021’de gerçekleştiren KARGU için ilgi gösteren farklı ülkelerle de görüşmeler sürüyor. ALPAGU ise hafif yapısı, dalış hızı, düşük radar kesit alanı, sürati ile önemli hedeflere noktasal tahribat yaratabilmesiyle öne çıkıyor.

STM’nin öne çıkan diğer alanları ise şunlar:

  • Siber güvenlik projeleri
  • Deniz projeleri
  • Uydu ve uzay projeleri
  • Komuta kontrol projeleri

DİĞER SAVUNMA FUARLARI

  • Asya Savunma ve Güvenlik Fuarı (DSA 2022): 28-31 Mart / Malezya
  • Uluslararası Uzay ve Havacılık Fuarı (FIDAE 2022): 5-10 Nisan / Şili
  • Asya Savunma, Güvenlik ve Kriz Yönetimi Fuarı ve Konferansı (ADAS 2022): 27-29 Nisan / Filipinler
  • Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (ADEX): 6-8 Eylül / Azerbaycan
  • Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı (AAD): 21-25 Eylül / Güney Afrika
  • Uluslararası Endonezya Savunma Fuarı: 2-5 Kasım / Endonezya
  • Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri (IDEAS 2022): 15-19 Kasım / Pakistan