tatil-sepeti

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), bünyesine kattığı yeni mezun mühendisleri, Mühendis Geliştirme Programı ile Türkiye’nin milli uçak, helikopter ve insansız hava aracı projelerinde görev almak için hazırlıyor. TUSAŞ, genç mühendisleri Milli Muharip Uçak, Hürjet, Gökbey, Atak-2, Anka ve Aksungur gibi projelerde görev almak üzere yetiştiriyor.

Farklı mühendislik branşlarından mezun kişilerin çoklu disipline dayalı bir eğitim programı sayesinde kısa sürede önemli derecede bilgi birikimine ulaşmalarını sağlamak amacıyla Mühendis Geliştirme Programı hayata geçirildi.

3 FAZLI PROGRAM

Katılımcıları şirket kültürüne yakınlaştırarak uyum süresini kısaltmayı amaçlayan programın ilk etabında, havacılık alanındaki mühendislik bilgisinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Ardından çalışma alanları belirlenen gençler, ikinci fazda yapısal, uçuş bilimleri, aviyonik ve yazılım alanlarında verilen teorik ve uygulamalı eğitimlere katılıyor. Üçüncü faza geçen katılımcılar, süreç boyunca edindikleri yetkinlikler doğrultusunda belirlenen bir görevi gerçekleştirmek üzere proje çalışmaları yapıyor. TUSAŞ Akademi yetkilisi, istihdam sürecinde genç mühendislerin teorik açıdan çok iyi yetiştirildiğini, ancak havacılık ve uzay sanayi alanlarında pratiğe ihtiyaçları olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

4-5 AYLIK EĞİTİM

Bu ihtiyaçtan hareketle Mühendislik Geliştirme Programı’nı başlattıklarını belirten yetkili; yeni mezun mühendisleri istihdam ettiklerini ve mühendislerin 40-50 kişilik gruplar halinde programa alındığını belirtti.

Program kapsamında; makina, malzeme, elektrik-elektronik, havacılık gibi farklı alanlarda 4-5 ay gibi bir sürede hem hızlı eğitimler verilip, havacılık ve uzay sanayi tanıtılıyor hem de bir uçağın tasarımının nasıl yapılacağı öğretiliyor. Genç mühendislerin tasarladıkları hava araçları, atölyede 3 boyutlu yazıcılar ile basılıyor ve sonrasında gerçek şartlarda uçuş gerçekleştiriyorlar. Böylece programı tamamlayan mühendisler uçak, helikopter, uzay gibi birimlerde çalışmaya başlıyorlar.

HIZLI ÇÖZÜM BECERİSİ

Mühendis Geliştirme Programı yetkilisi, katılımcıların program kapsamında 2 aylık genel bir eğitim sürecinden geçtiğini, atölye aşamasında ise bir hava aracının üretim süreçlerini deneyimlediklerini söyledi. Üretim sürecinde üretilecek uçağın mimarisi, ekipmanları, görevine uygun donanımları gibi unsurlar üzerinde çalışmalar yapıldığını anlatan yetkili, 4’üncü ayın sonunda uçağın birleştirildiğini, ardından da yer ve uçuş testleri gerçekleştirildiğini kaydetti.

DEMİRAĞ’IN HAYALİ GERÇEK OLDU

Mühendis Geliştirme Programı katılımcıları, program kapsamında Türk havacılığının simge isimlerinden Nuri Demirağ’ın tasarladığı ama üretimi gerçekleştirilemeyen çift motorlu uçağa yakın bir araç tasarladı. Genç mühendisler; uçağı bir yük bırakma görevi yapmak üzere tasarladıklarını, Nuri Demirağ’ın tasarımının savaş uçağı olduğundan kendilerinin de performanslı bir araç olmasını istediklerini söyledi.

16 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem