Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayi hedefleri doğrultusunda geliştirilen yerli ve milli teknolojiler, vitrine çıkıyor. Savunma sanayi ihracatını daha da artıracak IDEF 2023’te hava, kara ve denizlerde savunmaya yönelik geliştirilen yenilikler sahne alacak. Yeni anlaşmalara imza atılacak.
Türkiye, son yıllarda yaptığı yatırımlarla savunma sanayinde global tedarikçi konumuna yükseldi. Bu konumu güçlendirmek ve sektördeki ihracatı daha yukarılara taşımak üzere çalışmalar da sürüyor. Bu kapsamda olmak üzere 25-28 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2023) gerçekleştirilecek.
MİLLİ TEKNOLOJİLER
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., milli mühendislik gücüyle geliştirdiği askeri deniz platformlarını, taktik mini insansız hava aracı (İHA) sistemlerini ve birçok yenilikçi çözümünü, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda görücüye çıkaracak.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayi hedefleri doğrultusunda, milli projelere ve ihracat başarılarına imza atan STM, yurt içi ve dışında milli teknolojilerini sergilemeye devam ediyor.
İLK OLAN PROJELER
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde faaliyetlerini sürdüren STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, yakın zamanda mavi vatanda seyir testlerine başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, IDEF’in gerçekleştirileceği Büyükçekmece’ye demir atacak.
STM ayrıca IDEF’te, İ sınıfı fırkateyn projesini, Türkiye’nin ilk küçük boyutlu milli denizaltı projesi olan ve geçen yıl inşa faaliyetleri başlayan STM500’ü sergileyecek.
Türkiye’nin ilk milli korvet projesi MİLGEM Ada Sınıfı, Pakistan donanması için inşa edilen Denizde İkmal Tankeri (PNFT), sürat-manevra gücü yüksek, satıhtan satha güdümlü mermilerle hücum geliştirebilen STM MPAC Hücumbotu ve STM sahil güvenlik gemileri fuarda katılımcıların beğenisine sunulacak.
DÜNYADAN KATILIM
IDEF’in dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı firmaları bir araya getirdiğini belirten STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, şunları kaydetti: “Aralarında savunma bakanları, genelkurmay başkanları, kuvvet komutanlarının da yer aldığı 40’ı aşkın ülkeden, 100’e yakın heyeti IDEF 2019’daki standımızda ağırlamış, işbirliği anlaşmalarına imza atıp, verimli görüşmeler gerçekleştirmiştik. Bu yıl da milli ve modern donanımlara sahip askeri deniz platformlarımızı, taktik mini İHA sistemlerimizi, radar teknolojilerimizi, danışmanlık tecrübemizi, IDEF 2023’te görücüye çıkaracağız. IDEF’te yine önemli görüşmelere, işbirliklerine imza atmak istiyoruz.”
İHA SİSTEMLERİ
Taktik mini İHA sistemlerinde ise üç farklı kıtada 10’a yakın ülkeye ihraç edilen Türkiye’nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine geçen yıl katılan mühimmat bırakan İHA BOYGA ve milli gözcü İHA TOGAN da STM standında yerini alacak. Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi ALPAGUT ve sabit kanatlı vurucu İHA ALPAGU da fuarda sergilenecek.
CANİK’TEN MİLLİ YENİLİKLER
Türkiye’nin savunma sanayi alanında dünyadaki yükselen değeri olma yolunda katkı sunmaya devam eden CANiK de IDEF 2023’e hazır. CANiK tarafından üretilen Türkiye’nin milli 12.7 mm uçaksavarı olan CANiK M2 QCB’nin gelişmiş yeni versiyonu CANiK M3 ilk defa görücüye çıkıyor. Bununla birlikte açık deniz karakol gemilerinde kullanılacak deniz tipi milli uzaktan komutalı stabilize silah (UKSS) istasyonu, HAVELSAN’ın alt yükleniciliğinde SYS Grup şirketlerinden UNIROBOTICS tarafından geliştirilen, TARGAN’da bu fuarda ilk defa sergilenecek. CANiK Genel Müdürü C. Utku Aral, fuarda orta kalibre top üretimi, milli silah kuleleri, yeni uçaksavar CANiK M3 ve CANiK ACADEMY’nin ana gündem maddeleri olacağını kaydetti.
24 Temmuz 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı