Salı, 05 Kasım, 2024
Geçen yıl 170 ülkeye ürün satan Türk savunma sanayi firmaları, 3 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Askeri haberleşme cihazlarından insansız araçlara kadar ürün gamını genişleten sektörün ihraç ettiği ürün 228’e yükseldi. Bu yıl ise hedef, ihracat tutarını 4 milyar doların üzerine çıkarmak.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konu hakkında yaptığı açıklamada, “4 milyar doların çok üzerinde bir rakama erişmeyi hedefliyoruz. Bu sıçrayışı yavaş yavaş göreceğiz. Hep beraber 4 milyar doların çok üzerinde bir hedefi koyduk ama 5 neden olmasın deyip hızla kolları sıvayıp dünyanın dört bir tarafında pazarlama faaliyetlerine devam edeceğiz” dedi.
Demir, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) 2021 yılı Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Demir, ihracat hakkında şunları söyledi: “Uzun soluklu, ayakları yere basan, tüm oyuncuların ellerinden geleni ve gereğinin en iyisini yaptıkları bir çalışmanın ortaya konulup hep beraber seferberliğin başlaması gerekiyor.”
ÇAKIŞMALARI ÖNLEMELİYİZ
Türkiye’nin iç tüketiminin, savunma sanayi ürünleri açısından ekosistemi beslemeye yeterli olmadığını belirten Demir, şöyle devam etti: “Yurt dışında aynı projede birden fazla Türk şirketinin karşı karşıya geldiği durumlar olabiliyor. Bu, çözmemiz gereken sorunların başında geliyor. O açıdan da SSI ile beraber savunma sanayi ihracat politikası oluşturmak, bunu uygulamak, bu konuda gerekli tedbirleri almak, sektörün toptan kazan-kazan prensibiyle çalışacağı bir yapıyı hep beraber oluşturmak zorundayız.”
AFRİKA’DAN BÜYÜK İLGİ
Afrika’da Türk ürünlerine muazzam bir ilgi olduğunu dile getiren Demir, şunları kaydetti: “Bu ülkelerde özellikle finansman kaynakları ve takas yöntemleri gibi doğrudan belki nakdi içermeyen dolaylı yöntemlerin hayata geçmesiyle beraber ihracatımızın önü daha da açılacaktır. İhracat faaliyetlerinde her nerede devletin masada olması gerekiyorsa karşı taraf açısından devletin varlığının pozitif bir etkisi olacaksa Başkanlık olarak her zaman masada sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Kredi mekanizmalarıyla ilgili kolaylıklar sağlanması gerekiyorsa burada elimizden geleni yapacağız.”
TİCARETİ DESTEKLEYECEK 82 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Şirketlerimiz pazarlama ve satış yapmak için çeşitli ülkelerde faaliyet gösterirken, bizler de bunun altlığını hazırlamak üzere o ülkelerle ikili savunma sanayi işbirliği anlaşmalarını yürütüyoruz” dedi. Demir, bu konuda şu örnekleri verdi: “Irak, Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti. ile imzaladığımız savunma sanayi işbirliği anlaşması sayısı 82’ye ulaştı. Müzakereye devam ettiğimiz ülkelerle birlikte dünyanın tamamına yakınıyla bu hukuki zemini test etmeyi hedefliyoruz.”
EMTİA İÇİN TEDBİR ALIN
Son gelişmeler üzerine bir uyarı da yapan İsmail Demir, “Son günlerde oluşan savaş ortamının yanında Şanghay’daki karantina durumu dünyada tedarik zincirini olumsuz etkilemeye devam edecek. Bu şekilde enflasyonist ortam artacak. Firmalarımızın bu konuda tedbir almaları, gerekli emtiaların temini konusunda önlem almaları, rekabetçi fiyat oluşturmak için de elzemdir.”
AVRUPA PAZARIMIZ BÜYÜYECEK
İsmail Demir, “Orta Doğu yine önemli pazarımız. Orta Asya, Güneydoğu Asya ile ilgili önemli gelişmeler var. İlginç şekilde Avrupa’dan ilgi başlamıştı. Son gelişmelerle beraber çeşitli Avrupa ülkelerinde savunma harcamalarında önemli artışların olması beklentisiyle orada da çok önemli bir pazar yakalayacağımız muhakkaktır” dedi.
25 Nisan 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı