HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK
Patronlar için personel istihdamı kimi zaman problem olabiliyor. Özellikle bazı uzmanlık alanlarında alınan personel devamlılık sağlayamadığı için zaman zaman işveren tarafında maddi kayıplara da yol açabiliyor. Startup’larda ise bu durum çok daha zor ve kötü sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Çok az sermaye ile girişimlerini harekete geçirmek isteyen startup kurucuları, personel istihdamı için çok fazla paralar ayıramıyor ya da personel seçimi konusunda hata yapabiliyor. İşte Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilerinin hayata geçirdiği Earnado projesi, tam da bu soruna çözüm bulmak amacıyla doğdu. Earnado kurucuları, daha önceki girişimlerinde yaşadıkları sıkıntılardan yola çıkarak yeni bir proje geliştirdi ve hem girişimcilere hem de KOBİ’lere alanında uzman kişilerle çalışma fırsatı sağladı. Earnado kurucu ortaklarından Haluk Çakan, projeye ait detayları anlattı.
Earnado projesi nedir? Yenilikçi yönlerini anlatır mısınız?
Dünyanın hızla dijitalleşmesi, bu hıza ayak uyduramayan firmaların fırsatları kaçırmasına, rakipleri karşısında geriye düşmesine ve daha da kötüsü kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına sebep oluyor. Dijital dönüşüm için profesyonellerin istihdam edilmesi ya da farklı yerlerden hizmet alınması ise oldukça pahalı olurken, doğru uzmanların bulunması hem şansa kalıyor hem de zaman alıyor. Earnado, bu sorunları çözmek için KOBİ ve ölçeklenebilir girişimlere çevrimiçi dönüşüm hizmetleri sunan platform oluşturdu. Firmaların şu an en hayati ihtiyacı olan satış ve pazarlamaya odaklanan Earnado, ağırlıklı olarak dijital pazarlama hizmetleri sunuyor. Kapsamları uzman kişiler tarafından oluşturulan hizmetleri verecek uzaktan çalışanlar (earniler), hizmet kalitesi üst düzeyde olacak şekilde eğitim alıyor ve birçok pratik yapıyor.
Benzer sistemlerden farklı olarak, hizmetler ihtiyaca göre standartlaştırılıyor. Bu sayede teknik detaylara hakim olmayan firmalar bile rahatlıkla kendileri için en iyi çözümlere ulaşabiliyor. Sistem, firmanın nerede olduğunu değerlendirip, nereye ulaşmak istediğine dair ihtiyaç listesi çıkarıyor. Bu yolculukta hedefe ulaşıncaya ve dönüşüm tamamlanıncaya kadar ihtiyaç duyulan ürün ve servisleri sunuyoruz.
Projeyi farklılaştıran başka bir nokta ise hizmet verenlerin ücretsiz eğitilmesi, pratik yapabilmesi ve istedikleri yerden internet üzerinden müşterilere hizmet sunabilmesi. Böylece firmalar, büyük firmalara sunulan kalitede hizmet alabilirken, earniler de istedikleri yerden bu hizmetleri verip kendilerini geliştirebiliyor ve para kazanabiliyor. Bu sayede uzmanlaşan birçok earnie, yurtdışındaki firmaların çeşitli dijital dönüşüm ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor. Böylece firmalar, yüzlerce firmanın ihtiyaçlarından yola çıkılarak oluşturulan en iyi çözümlere, deneyimli kişiler ile ulaşabiliyor. İleride yapay zeka, programlama, bulut teknolojil gibi hizmetler için de standartlaşmış servisler oluşturup dünyaya hizmet vermeyi hedefliyoruz.
Projenizin ortaya çıkış hikayesi nedir?
Kurucularımız diğer girişimleri için stajyer alımı yaparken çok fazla başvuruyla karşılaştı. Ayrıca verilen eğitimlerde KOBİ’lerin dijital dönüşüme duydukları ihtiyacın ilk elden görülmesi ve bu ihtiyacın gün geçtikçe artması, bu iki ihtiyacı bir potada buluşturmamızı sağladı. Stajyerler için ofis kısıtlı olduğundan bu sorunu, eğitimlerin çevrimiçi verilip görevlerin çevrimiçi yapıldığı bir yapıya dönüştürerek yeni bir girişim oluşturabiliriz diye düşündük. Bu yapının, şu an çoğu KOBİ’nin yapmak istediği dijital dönüşüm için alternatif olacağını farkettik. Earnado, küçük bir soruna verilen büyük bir cevaptan doğdu.
Proje şu an hangi aşamada ve bugüne kadar hangi süreçlerden geçti? Müşteri ve kullanıcı profili nasıl?
20’ye yakın müşteri ve 60’tan fazla öğrenci var. Sitemizde earnilerin de hazırladığı pek çok içerik ve standart görevlere dönüştürülmüş. Bu görevlerin nasıl yapılacağını açıklayan eğitim videoları var. Çevrimiçi işlerin yapıldığı platfom üzerinden firmalara yapılan işler proje ve bu proje altında tanımlı görevler olarak earnilere atanmış durumda. Atanan görevleri takip eden proje yöneticilerimiz var ve bu yöneticilerin tamamı Earnado’nun kuruluş tarihinden itibaren yetiştirilmiş earniler olarak görev yapıyor. Şu an beş proje yöneticisi var ve bunlar projeyi başından sonuna götürebilecek yetkinliğe ulaşmış durumda.
UYGUN MALİYET İLE DAHA HIZLI HİZMET
Earnado neden kullanılmalı?
Firmalar için aynı hizmeti, uygun fiyata ve hızlı alma imkanı sunuyoruz. Konuyu yetkin kişilerin hazırladığı eğitimlerle öğrenme ve gerçek iş hayatında uygulama yapma fırsatı sağlıyoruz. Firmalar belirli standartta üretilen hizmetleri uygun maliyetle ve normal bir hizmet firmasına göre daha hızlı edinmiş oluyor. Çalışma ortamını işten bağımsızlaştırıyoruz. Çalışanlar ise görevlerini istedikleri yerden ve tanımlanmış görev zamanında istedikleri saatlerde yapabiliyor.
GENÇLERE ÖZGÜR İŞ ORTAMI SAĞLIYOR
Projenin pazara neler kazandıracağını düşünüyorsunuz?
Uygun maliyetli ve hızlı çözümlerimizin yurtdışında da karşılık bulacağını düşünüyoruz. Bu hizmetleri sağlarken, Türk gençleri de pek çok yurtdışı firmaya destek olacak. Bu gençlere de iyi bir gelir imkanı sunacağımızı düşünüyoruz. Çevrimiçi yapımızın, iş yapan gençlere pek çok özgürlük sağlayacağını da görüyoruz. Ofis ortamından ve saatten bağımsız çalışma imkanının gençler için çekici olduğunu düşünüyoruz.