Salı, 19 Kasım, 2024
ŞEREF KILIÇLI
Dijitalleşme süreci firmaların yeni döneme hızlı adapte olma gereklili-ğini de beraberinde getirdi. İstanbul Ticaret Odası da düzenlediği webinarlar ile üyelerinin dikkatini bu noktaya çekiyor. Yine bu çerçevede, Yeni Dönemde Satın Almanın Dijital Dönüşümü Webinar’ı İTO’nun youtube kanalından canlı yayınla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın yaptığı webinarda, satın alma sürecindeki dijital dönüşüm ve veri analizinin katkıları anlatıldı.
AVRUPA SEVİYESİ
Yeni dönemde satın almanın dijital dönüşümünün diğer birimler için de itici güç oluşturduğuna dikkat çeken İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, şöyle konuştu: “Türkiye’deki birçok şirket, satın alma birimlerinin dijital dönüşümüne yatırım yapmaya devam edeceğini belirtiyor. PwC araştırmasına göre, Türkiye’deki satın alma süreçleri yüzde 36 oranında dijitalleşti. Bu oran Avrupa genelinde ortalama yüzde 37. Türk şirketleri tedarikten ödeme işlemlerine ilişkin sistem uygulamaları başta olmak üzere satın alma süreçlerinin dijitalleşmesi bağlamında Avrupa ortalamasına yakın bir seviyede. Üretim sektöründe 7 sürecin 2.73’ü, hizmet sektöründe ise 3’ü dijitalleştirildi. Nitekim bu sürecin, içinde bulunduğumuz dönemde daha da hızlandığını hep birlikte gözlemliyoruz.”
NEDEN SATIN ALMA?
Moderatörlüğünü TÜSMOD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Hüryılmaz’ın yaptığı webinarda, Siemens Tedarik Zinciri Direktörü Tuğrul Günal, Ford Satın Alma Müdürü Cem Sancak ve Arçelik Satın Alma Yöneticisi Fatih Karcan sunum yaptı. Satın almanın, cironun yüzde 40 ila 70’ini, toplam maliyetlerin ise yüzde 80’ini oluşturduğunu belirten Tuğrul Günal, şöyle devam etti: “Satın alma başarılı olduğunda sonuçları, inovasyonu, büyümeyi ve stratejik işbirliklerini etkiliyor. Rekabetçiliğimizi korumak için dijitalleşme seviyesini artırmalıyız.”
ŞİRKETLERİN FARKINI VERİ ANALİZİ OLUŞTURACAK
Satın alma sürecindeki değişimin dönemsel yapısına dikkat çeken Ford Satın Alma Müdürü Cem Sancak ise “Geleneksel satın alma yapısı, stratejik satın almaya, ardından e-satın almaya, günümüzde ise yeni jenerasyon dijital satın almaya doğru evrildi. Dijitalleşme artık sanayi içinde çalışan tüm şirketlerin bugün ve gelecek yol haritasında çok önemli bir alan oluşturuyor. Dijitalleşme sürecine veri yönetimi, iletişim, şeffaflık, zaman yönetimi, operasyonel işler ve motivasyon sebebiyle ihtiyaç duyuyoruz. Satın alma sürecinde veri analizi çok önemli hale geldi. Çünkü elimizde çok fazla veri oluştu. Bunları doğru şekilde analiz etmek şirketler arasındaki farkı oluşturacak” diye konuştu.
07 Temmuz 2020 Salı
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi