HABER: ŞEREF KILIÇLI

Doğru ürünün, doğru zamanda, doğru fiyatta ve doğru tedarikçiden temin edilmesi süreci olarak ifade edilen tedarik ve satın alma yönetiminde, dijital dönüşüm etkisini artırıyor. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Derneği (TÜSMOD) ile birlikte 17-19 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği ‘CPO Türkiye Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi’nde dijital dönüşümün süreçlere etkisi ele alındı. Açılışı hibrit olarak gerçekleştirilen zirvenin diğer toplantıları online devam etti.

İLK 500’ÜN DEĞİŞİMİ

Açılış konuşmasında satın alma ve tedarik yönetimindeki dijital dönüşümün kaçınılmaz bir süreç olduğuna dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, şöyle konuştu: “Yapılan araştırmalar, dijital dönüşüme adapte olamayan şirketlerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde çok ciddi riskler ile karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Araştırmaların ortaya koyduğu diğer bir tahmin ise geleneksel yöntemlerle çalışmakta ısrarcı davranan şirketlerin dünya pazarındaki mevcut konumlarını kaybedecekleri yönünde. Nitekim, 2000 yılından bugüne dünyada en fazla ciroya sahip olan 500 şirketin yarısının bugün o listede kendisine yer bulamadığını görüyoruz.”

TÜRK ŞİRKETLERİN ORANI YÜZDE 36

Türk şirketlerin, satın alma süreçlerinin dijitalleşmesi bağlamında Avrupa ortalamasına yakın bir seviyede olduğunu da vurgulayan Özer, şöyle devam etti: “PwC firmasının 20 Avrupa ülkesindeki 200’den fazla firma ile yaptığı ‘dijital satın alma anketinin’ sonuçlarına göre, Türkiye’deki satın alma süreçleri yüzde 36 oranında dijitalleşti. Bu oran Avrupa genelinde ortalama yüzde 37’di. Ülkemizdeki KOBİ’ler dijital dönüşüm sürecinde ilerleme kaydetti, ancak büyük şirketlerin gerisinde kaldı. Bu durum daha çok finansal yatırım sebeplerine veya kurum kültürüne bağlı olarak açıklanabilir. Diğer taraftan Türkiye’deki birçok şirket, satın alma birimlerinin dijital dönüşümü için yatırım yapmaya devam edeceğini belirtiyor.”

MÜŞTERİ ODAKLI

CPO Türkiye Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi’nin açılışına, Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, TÜSMOD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Hüryılmaz, CPO Türkiye Etkinlik Direktörü Kemal Şahin, Ankaref CEO’su Erhan Binici de katıldı. Konuşmasında, pandemi döneminde tedarik zincirinin öneminin daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Her bir kurumun bir endüstri mühendisi hassasiyetiyle bu süreçleri yönetmesi gerekiyor. Burada önemli bir noktada süreçlerin odağında müşterinin yer almasıdır. İlgili kurulların süreçleri yazarken ve tamamlarken pazarlama birimlerinin nihai olurunu alması gerekiyor. Çünkü müşterinin olduğu her yerde pazarlama var.”

TÜSMOD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Hüryılmaz ise ithalat politikaları konusundaki çalışmalarının yanında ihracatı artırma konusunda da çalışmalar yaptıklarını aktardı. Hüryılmaz, etkinliğin hayata geçmesindeki emeklerinden dolayı İTO Yönetim Kurulu’na teşekkür ettiklerini belirtti.

LOJİSTİK VURGUSU

Zirvede, Tedarik Zinciri Yönetiminde Finansal Enstrümanlar, Dijital Dönüşümde Satın Alma Modellerine Pandemi Etkisi, Dijital Satın Alma Yöntemleri, Sürdürülebilir Risk Yönetimi, İnovatif Tedarikçi İlişkileri Yönetimi, Global Yetenek Yönetimi konularında sunumlar yapıldı. Sunumlarda, satın alma ve lojistiğin daha yakın olması gerekliliğine yönelik yapılan değerlendirmeler de dikkat çekti. Pandemi döneminde özkaynaklara yönelmenin ne kadar önemli olduğunun tekrar konuşulmaya başlandığı, tedarikçilerle ana sanayi-yan sanayi vurgusundan ziyade artık ortaklığın daha çok önem kazandığı da belirtildi.

29 Eylül 2020 Salı

Etiketler : Sektörel