Saraybosna Helal Fuarı ile yeni yatırım kapıları açıldı

Giriş: 12.10.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türk firmaları, Saraybosna Helal Fuarı’ndan (Sarajevo Halal 2018) memnun ayrıldı. 27-29 Eylül tarihlerinde düzenlenen fuar, yeni işbirlikleri ve ortaklıklara tanıklık etti. Türkiye milli katılımını İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) gerçekleştirdiği fuar, 1 milyar 800 milyonluk İslam pazarının imkanlarını göz önüne serdi.

Türkiye’den 15 firmanın katıldığı fuarda Türk ürünleri büyük ilgi gördü. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Türk standını ziyaret ederek, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ile sohbet etti. Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç da Türkiye standında İTO yönetimi ile görüş alışverişinde bulundu.

36 ÜLKEDEN 100 FİRMA

Fuara, 36 ülkeden 100’ün üzerinde firma katıldı. Fuara hem yeni işbirlikleri arayan iş insanları hem de helal sektör hakkında bilgi almak isteyen Saraybosnalılar yoğun ilgi gösterdi.

İslam Kalkınma Bankası ve Bosna Hersek İslam Birliği ile işbirliği yapılarak düzenlenen fuarda, başarılı katılımcılara da ödül verildi. Fuara; Türkiye’nin yanısıra bölge ülkeleri Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Makedonya, Arnavutluk ile ­­bazı AB ülkeleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Endonezya ve Bahreyn’den de firmalar katıldı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic (ortada), Saraybosna Helal Fuarı’nda Türk standını ziyaret etti. İzetbegoviç, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’dan bilgi aldı.

FİRMALAR NE DEDİ?

Saraçoğlu Kuruyemiş / İş Geliştirme Direktörü Mehmet Saraçoğlu: Kosova ile işbirliği içindeyiz. Hedefimiz Bosna Hersek dahil bu bölgelerden diğer ülkelere de açılmak. Bu nedenle burada dağıtıcı ortaklar bulmayı amaçladık.

Frida / İhracat Sorumlusu Volkan Durakçay: Bosna Hersek büyük bir potansiyele sahip. Bize bakış açıları son derece olumlu. Şimdiden iki teklif aldık.

Pistachio House / İhracat Müdürü Mahmud Nazif: Fuar, bize hem Bosna Hersek’te hem de komşu ülkelerde yeni pazarların kapılarını açacak. Fuarın, Antep Fıstığı’nın Balkan pazarına açılmasında önemli bir adım olmasını temenni ediyorum. Bu ülkelerde daha çok Amerikan ve İran fıstıkları var. Ancak Antep Fıstığı’nın tadına baktığınız anda farkı anlayacaksınız.

BALKAN FİRMALARININ İLGİSİ

Livno (Bosna Hersek) / Ticaret Müdürü Zdravko Markov: Peynirlerimizi fuar aracılığıyla Ortadoğu ülkelerine ve Türkiye’ye tanıtmak istedik. Ürünlerimizden 43’ünün helal sertifikası var.

Kras (Hırvatistan) / Krunoslav Pasicek: 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Helal sertifikası bizim için son derece önemli.

Zlatiborac (Sırbistan) / Kurumsal İletişim Müdürü Dijana Savic: Helal sertifikasına sahip 63 ürünümüz var. İlk helal sertifikasını 2011’de aldık. 7 yıllık tecrübemiz potansiyeli yüksek olan bu pazarda gelişmemize katkı sağlıyor.

İTO, FUARDA ETKİN BİR ROL OYNUYOR

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, İTO’nun 15 firmayla fuara etkin bir katılım sağladığını belirtti. Türkiye ve Bosna Hersek arasında artan ticaret hacmi bakımından fuarın ve helal sektörünün büyük önem taşıdığına dikkat çeken Koç,
“İki ülke arasındaki ticari ilişkiler günden güne artıyor. Son 4 yıldır, her yıl 100 milyon dolar artan bir ticaret hacmi mevcut. Bu bizi son derece memnun ediyor. Temennimiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koyduğu 1 milyar dolarlık kotaya ulaşmak” dedi.