Projenin imza töreni TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Proje Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Boztoprak ve Altıgen Panel firmasından Ömer Yıldız’ın katılımıyla İDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş de katıldı.
HABER: ADEM ORHUN
Katma değerli ürün geliştirme ve üretimi yapan yüzlerce sanayi firmasının yer aldığı Savunma ve Havacılık Kümelenmesi SAHA İstanbul’dan yeni bir stratejik ürün daha çıkacak. Özel honey comb (bal peteği) paneller üreten Altıgen Panel firması ve Marmara Üniversitesi, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzeme için üniversite-sanayi işbirliğini hayata geçirecek.
ÜNİVERSİTE PROJESİ
Marmara Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Sefa Enes Kılıç tarafından Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Boztoprak danışmanlığında hazırlanan ‘yüksek sıcaklıklarda yüksek performans gösteren nano partikül takviyeli kompozit malzeme’ üretimine yönelikproje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun görüldü.
Bu malzemenin üretimi için yapılan işbirliği anlaşması sayesinde Türkiye, savunma, havacılık ve uzay endüstrisinde kullanılan bu üründe ithalata bağımlılıktan kurtulacak.
UZMAN FİRMA
Proje sonunda üretilen özel kompozit levhalar, tamamen yerli üretim olan alüminyum bal peteği yapılarının üzerine yapıştırılacak ve ileri teknoloji gerektiren havacılık ve savunma sektörlerinde yerini alacak. Projenin sanayi ayağını üstlenen Altıgen Panel firmasının ürettiği alüminyum paneller, uçakların kanat ve kuyruklarında, hızlı trenlerin zemin ve yan yüzeylerinde kullanılıyor. Bu ürünler ayrıca inşaat, mimari tasarımlar, tren ve yat gövdeleri, ısı yalıtımlı yük aracı ve mobilya sektöründe tercih ediliyor.
SAHA DESTEKLİYOR
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, proje kapsamında hafif ve yüksek sıcaklıklarda üstün performans özelliklerine sahip ve aynı zamanda dayanıklılığı da yüksek bir kompozit malzeme üretileceğini belirtti. Keleş, projenin SAHA İstanbul üyesi Altıgen Panel firması tarafından desteklenmesinin üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu ve bu tür işbirliklerine devam edeceklerini söyledi.
Proje Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Boztoprak ise sahip olduğu avantajlardan dolayı kompozit malzeme kullanımının gittikçe yaygınlaştığını vurguladı. Boztoprak, “Üniversite-sanayi işbirliği arttıkça hedef odaklı çalışmalar yapılacak ve bu faaliyetler ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak” dedi.
SANDVİÇ PANELLERİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR