Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ŞEVVAL ÖZDEMİR
Kadınlar ve gençlerin özellikle sanayi sektöründe rol alması için önemli adımlar atılıyor. Eleman açığı ile oluşan istihdam sorununa çözüm için sanayi bölgeleri projeler geliştirmeye devam ediyor. Kadın ve gençlerin sanayi sektöründe yer almasıyla üretim endeksi ve ihracatın artması hedefleniyor. Sanayi sektörüne istihdam sağlamak için projeler yürüten İstanbul Ticaret Odası, kadın ve genç istihdamının artırılmasının önemine dikkat çekmek için bir webinar düzenledi. ‘Organize Sanayi Bölgelerinde Genç ve Kadın İstihdamı’ webinarının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç yaptı.
İSTİHDAM İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Sanayi bölgelerindeki istihdam sorununu çözmek için proje geliştirdiklerini belirten Köç, “264 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) istihdamı için 90 meslek lisesi, 24 meslek yüksekokulu projesini gerçekleştirdik. Erkek egemen çalışma ortamında, kadın istihdamını artırmak amacıyla OSB’lerde 31 kreş açıldı. Sanayi sektörümüzdeki istihdamın artması için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
CİNSİYET ALGISI
Webinarda, İstanbul Anadolu Yakası OSB Bölge Müdürü Ayla Dev ve İstanbul Tuzla OSB Bölge Müdürü Çağlar Kahraman da konuştu.
Kadın istihdamının yüzde 25 olduğuna dikkat çeken Ayla Dev, “Kültürel normlar, eğitim fırsatları ve çocuk bakımı sebepleriyle kadın istihdamı düşük” dedi. Dev, kadınların sanayide çalışmasının toplumsal açıdan da önem arz ettiğinin altını çizerek, “Ülke ekonomisine, refah düzeyinin artışına en çok katkı sağlayacak şey, şüphesiz ki kadınların istihdam edilmesi. Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilirlik Kalkınma Raporu’nun 5. maddesinde yer alan ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliği’ konusunun yeniden gündeme gelmesiyle sanayi bölgelerindeki kurumlarda da bu alandaki cinsiyet ayrımı algısının değişimi için çalışmalar başladı” diye konuştu.
OSB’lerde kadın istihdamının az olmasının diğer bir sebebinin de işletmelerin yerleşim bölgelerinden uzak olmasından kaynaklandığını belirten Dev, şunları söyledi: “Bölgelerimizdeki kurumların fiziksel iyileştirme, esnek çalışma düzenlemesi, vardiya seçeneği, kreş ve çocuk bakım desteği sağlamasıyla istihdam oranının yükseleceğine inanıyoruz. İşyerlerindeki montajlama, paketleme gibi işlerin şehir merkezinde açılan ofislerde yapılmasının kadın istihdamına olumlu etkisi olacaktır.”
ÖZEL MÜFREDAT
Nitelikli ve genç istihdamının büyük bir sorun olduğunu söyleyen Çağlar Kahraman ise şöyle konuştu: “Ülkemizin yüzde 25’lik ihracatını üstlenen ve katma değeri yüksek ürünlerin ihracatının da yüzde 50’sine sahip olan OSB’lerimiz, büyük bir işgücü sıkıntısı çekiyor. Genç istihdamı için Tuzla OSB’de 2007 yılında meslek lisesi açtık. Yapılan düzenlemelerde sanayide meslek lisesi açıldı. Meslek lisemizdeki özel müfredatla genç istihdam sağlıyoruz. Meslek lisemizin hamilerinden biri de İstanbul Ticaret Odası. Her yıl bölgelerimizdeki firmalarda staj yapan öğrencilerimiz mezun olmalarıyla birlikte istihdama katılıyor. Türkiye’deki diğer meslek liselerinde yerleştirme oranı yüzde 2.5 iken, lisemizde bu oran yüzde 60 seviyesinde.”
KARİYERE UZANAN YOL
OSB’lerdeki iş kolları, çalışma ortamları yeteri kadar anlatılamadığı için gençler çalışma koşullarının ağır olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla gençler mezun oldukları branş dışında işlerde çalışıyor. Bu nedenle sanayide yetişmiş personel sıkıntısı devam ediyor. OSB’lerin yeterince iyi tanıtılamadığına dikkat çeken Çağlar Kahraman, şunları söyledi: “Ülkemizde gençlerin eğitim aldıkları alanlarda istihdam edilmesi için çabalıyoruz. Nitelikli eleman bulamamak bizim için büyük bir sorun oluşturuyor. 20 bin metrekarelik alanda inşaatı planlanan ‘Mesleki Eğitim Kampüsü’ projemizde olacak sürekli eğitim merkezi, kariyer merkezi ve kadın eğitim merkezleriyle istihdam sorununu çözmeyi amaçlıyoruz.”
07 Ağustos 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma