Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayiciler, KOBİ’ler ve girişimciler için 16 maddelik destek ve önlem paketini açıkladı. Bayram öncesinde açıklanan paket, parasal genişlemeye yol açmadan ve sıkı maliye politikalarına uyumlu şekilde hazırlandı.
YÜK OLMAYACAK
Destek ve önlem paketini değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ekonomik saldırılardan sanayicilerimizin ve teknoloji girişimcilerimizin olumsuz etkilenmemeleri için yerlileştirme adımlarımızı ve milli teknoloji hamlemizi hızlandırıyoruz” dedi. Varank, “Sektörün taleplerini de dikkate alarak, tasarruf ilkeleri çerçevesinde bütçemize ilave yük getirmeksizin, sanayicimizi ve girişimcimizi 16 maddelik yeni bir paketle destekliyoruz” şeklinde konuştu.
BİNLERCE ÜRÜN
Bakan Varank, sanayiciler, KOBİ’ler ve teknoloji girişimcilerinin üzerindeki yükü hafifletmek ve bu süreçten güçlenerek çıkmalarını sağlamak amacıyla harekete geçtiklerini söyledi. Sanayinin ara malı ithalatını oluşturan 2 bin 739 ürün grubunun incelendiğini belirten Varank, “Buna göre, minimum 30 milyar dolarlık ithalata karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi çalışmaları başlatılacak” dedi.
ÖNCELİK YERLİ YAZILIM
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ni (KGYS-MOBESE) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ni (AKOM) ziyaret etti. Bakan Varank burada, teknoloji ürünleri ve yazılım konusunda açıklamalar yaptı.
Bakan Varank, akıllı şehirler konseptinin dünyada trend haline geldiğini ve özellikle elektrikli otomobillerle birlikte insanların araçlarla şehre entegre olmalarının söz konusu olduğunu kaydetti. Bakanlık olarak bu konularda neler yapabileceği ve Türkiye’nin önünün nasıl açabileceği hususunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Varank, şunları söyledi: “Türkiye’yi bu trendi yakalayan bir ülke haline nasıl getirebiliriz, bunun çalışmaları için gayret ediyoruz. Bunlar bizim önceliklerimiz arasında. Buralarda kullanılan yazılımların çoğu yabancı yazılımlar. Birçok lisans ücreti bu yazılımlarla birlikte yurt dışına gidiyor.
Biz arkadaşlarımıza acaba bunların millileştirilmesi, yerlileştirilmesi ile ilgili nasıl destekler verebiliriz, inşallah onların da çalışmalarını yapacağız.”
Grafik: AA