Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Dünya elektrikli otomobillere geçerken, Covid-19 pandemisinin, global markalar ve yan sanayiciler üzerinde sürpriz etkileri oldu.
Bu gelişme karşısında dijitalleşme ve inovasyon çalışmaları daha önemli hale geldi. Paris İklim Anlaşması ve Avrupa’nın yeşil dönüşüm kriterlerinin de etkisiyle sektör artık kaçınılmaz olarak yeni bir döneme girdi. İstanbul Ticaret Odası, sektör paydaşlarını bundan sonra nelerin beklediğine ilişkin öngörülerin paylaşılması için bir webinar gerçekleştirdi. ‘Otomotiv Sektöründe Yeni Normal ve Sektöre Yön Veren Son Trendler’ başlıklı webinarda, sektörün ana marka, yan sanayici ve inovasyon çözümleri alanlarını temsilen uzmanlar konuştu. Webinarın açılışında İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, sanayide yaşanan son duruma ilişkin tespitlerini paylaştı. Taş, “Pazarlamada ve satışta dijital kanalların kullanımı rekor seviyeye ulaştı. Müşterilerle online temas artarken, sanal showroomlar oluşturuldu. Türkiye, bu gelişmeleri fırsata çevirecek potansiyele sahip” dedi.
İYİLEŞME BAŞLAYACAK
Webinarın sektörden ilk konuşmacısı ise TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Birinci oldu. Yan sanayici firmaların durumunu anlatan Birinci, otomotiv sektörünü etkileyen küresel çip krizinin ana sebeplerini şöyle sıraladı:
* Covid-19 sebebiyle yaşanan kapanmalar,
* Üretimde tüketici elektroniğine öncelik verilmesi,
* Otomotivde hızlı elektrikleşme,
* Doğal afetler sebebiyle kapasite kayıpları.
Daha önce siparişten teslimata 20 hafta olan sürenin 50 haftaya yükseldiğini belirten Birinci, Fransız-İtalyan çip üreticisi STMicroelectronics CEO’su Jean Marc Chery’nin şu tahminini paylaştı: “2022’de durum kademeli olarak iyileşecek. Ancak 2023’ün ilk yarısından önce normal bir duruma dönmüş olmayacağız.”
ORAN DEĞİŞECEK
Yeni bir araçta binden fazla çip bulunduğunu kaydeden Birinci, şunları söyledi: “Bugün bir otomobilin yüzde 80’ini yerli tedarikçilerden temin edilen parçalarla yapmak mümkün. Ancak elektrikleşme ve diğer yenilikler sebebiyle 2030 yılında geleneksel tedarikçilerin oranının yüzde 15’lere düşeceği tahmin ediliyor. Arabalarda artık hiç olmayacak parçaları üretmek yerine, değişecek parçaları veya yeni parçaları üretmeye yoğunlaşmak, bunun için üretim hattında değişiklik, eğitim ve Ar-Ge çalışması yapmak kaçınılmaz hale geldi.”
SEÇİCİ SATIN ALMA
Webinarın ikinci konuşmacısı TOFAŞ Satınalma Müdürü Akın Ergür oldu. Satın almanın da bir değişim içinde olduğunu belirten Ergür, bu alanda karar vermeyi etkileyen kritik unsurları hatırlattı. Görev yaptığı firmanın, 1993 yılında gerekli parçaları 450 firmadan tedarik ettiğini, ancak bu sayının 2021’de 148’e indiğini belirten Ergür, artık tedarikçiler için puanlama sistemi uyguladıklarını söyledi.
Günümüzde, herhangi bir olay karşısında, “Ne yapalım?” diye soranların değil, önceki veriyi kullanarak ilerisi için muhtemel gidişatı belirleyenlerin hayatta kalacağına dikkat çeken Ergür, sözlerini şöyle tamamladı: “Proaktif-otonom tedarikçiler ile çalışmayı tercih ediyoruz. Burada da teknoloji, yenilenme, operasyonel mükemmeliyet, vizyon ve stratejiler, şirketleri proaktif hale getiriyor.”
YAPAY ZEKA
Webinarın üçüncü konuşmacısı ICRON Müşteri Başarısı Yönetim Müdürü Emre Şahin de OEM tedarik zincirinde yapay zekanın sektörü nasıl etkileyeceğini anlattı.
Karar alma sürecinde yapay zeka kullanımının aşamalarına dikkat edilmesini vurgulayan Şahin, “Gerçek zamanlı verinin farklı kaynaklardan toplanmasıyla başlayan süreçte, optimize edilmiş kararlar alınması ve buna göre aksiyona geçilmesi gerekiyor” dedi.
OTONOM PLANLAMA
Şahin, insan ağırlıklı sistem ile yapay zekalı sistemin farklarını ve yaşanan değişimi de şöyle anlattı: “İnsan bazlı çalışan işletmelerde manuel kararlar, insan müdahalesi ihtiyacı, reaktif planlama (vak’a gerçekleşince duruma göre hareket etme) süreci yaşanıyordu. Artık yapay zekaya dayalı sistemlerin işlediği şirketlerde otonom planlama, kısıt yönetimi (eksikliklerin aşılması), proaktif planlama (problemler yaşanmadan eyleme geçme) süreci işliyor. Bunu sağlayan en önemli kriterlerden biri de belirsizliğin yönetilmesi için gerekli veri entegrasyonunun ve doğrulamanın aksamadan yapılabilmesidir.”
Webinara youtube’den ulaşabilirsiniz
Birçok sektördeki KOBİ ve girişimci için faydalı notların paylaşıldığı webinarın videosuna, İTO’nun youtube hesabından ulaşılabilir.
20 Aralık 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe