Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) çeşitli sektörlerde üretim yapan sanayici Meclis Üyeleri, ortak akıl toplantısında bir araya geldi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreter Ömer Bal’ın da katıldığı toplantıda sanayicilerin üretimde karşılaştıkları sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıda sanayicilerin yer sorununun çözülmesi, iflas ertelemenin zorlaştırılması, sanayiciye kesilen cezaların kaldırılması, markalaşma üzerine yoğunlaşılması gibi konular ön plana çıktı.
2017 ATAĞA KALKIŞ YILI
Toplantının oturum başkanlığını gerçekleştiren İbrahim Çağlar, 2017-2018 döneminin sanayi için atak dönemi olacağının öngörüldüğünü söyledi. Çağlar, “2016’da bu hareketin içinde olmazsak geride kalırız” dedi. 2016’nın müthiş bir rekabet ortamı oluşturacağını beyan eden Çağlar, sanayi üretimi konusunda 1980’lerin ruhuna dönülmesi gerektiğini söyledi. Çağlar, “Türkiye bir ateş çemberinin ortasında. Yeni pazar arayışı içine girilmeli ve ‘üretimimizi nasıl artırırız’ diye düşünmeliyiz. Sanayicinin karşılaştığı sorunları çözmek için İstanbul Ticaret Odası olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
EN BÜYÜK SORUN YER
Sanayi sektörü temsilcileri ise en büyük sorunlarının yer olduğunu vurguladı. Fiziki mekân açısından büyük sıkıntı içinde olduklarını dile getiren sektörün duayenleri, sanayi tesislerinin en başta şehir dışında konumlandığına, ancak zamanla yerleşim alanlarının sanayi bölgesine kaydığına dikkat çekti. Bu sebeple sanayi tesislerine ceza kesildiğine de değinen konunun tarafları, yatırım yapabilmek için bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.
İHRACATÇI BAŞ TACI
Sanayiciler, en büyük sıkıntılarından birinin de ihracatçı olarak daha kolaylaştırıcı tedbirler alınmaması olduğunu dile getirdi. İç piyasaya ürün satan bir firma ile dış piyasaya ürün satan bir firmanın farklı muamele görmesi gerektiğini düşünen konunun uzmanları, “Bir slogan geliştirelim. ‘İhracatçı başımızın tacı’ diyelim. Ona göre ihracatçıya özel muamele sağlayalım” önerisinde bulundu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
2016’nın rekabet ortamını artıracağını düşünen sanayiciler, bu yıl ek tedbirler alınması gerektiğini beyan etti. Sanayicilerin önlem planında şu maddeler öne çıktı:
07 Şubat 2016 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar