Salı, 05 Kasım, 2024
Yılın ikinci çeyreğini geride bırakan sanayiciler, güncel sorunlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar’ın da katıldığı toplantıda değerlendirdi.
Büyümede arzulanan performans için finansmana erişimin kolaylaşmasını isteyen sanayiciler, genç nüfusun sanayiye kazandırılmasının önemine dikkat çekti.
HABER: BARIŞ CABACI
Bu yıl küresel değişimlerin etkisiyle sanayi sektörü için üretim performansı dalgalı seyrediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi yüzde 4.9 oranında artarken, ikinci çeyrekte yüzde 1.8 oranında daraldı. Küresel ekonomik koşulların yanında enerji maliyetlerindeki artışın da bunda etkili olduğu belirtiliyor. Alt sektörlere bakıldığında ise 2024’ün ilk çeyreğinde sanayi sektörü, özellikle imalat, madencilik ve enerji sektörlerinde gösterdiği güçlü performansla dikkat çekti. İmalat sanayinde, yüzde 6.1 oranında büyüme öne çıktı. Bu artış, Türkiye’nin özellikle otomotiv, beyaz eşya, tekstil ve gıda üretiminde yaptığı yatırımlarla bağlantılı.
Ayrıca, yeni nesil teknolojilere yapılan yatırımlar ve üretim kapasitesinin artırılması da büyümeyi destekleyen önemli faktörler oldu. Madencilik sektörü de yüzde 3.8’lik büyümeyle genel büyümeye katkı sağladı. Enerji sektörü ise yüzde 2.5 oranında büyüdü.
İTO’NUN GÜNDEMİNDE
Bütün bu gelişmelere rağmen yılın ikinci çeyreği sanayi sektörü için zorlu geçti. Yüzde 1.8 oranında küçülmede, özellikle Avrupa ve Asya’daki büyük ticaret partnerlerinde yaşanan ekonomik yavaşlamalar da etkili oldu. İhracata dayalı üretim yapan sektörler, bu küçülmeden en fazla etkilenen alanlar oldu. Bu nedenle her sektörü yakından etkileyen sanayinin sorunları, İTO’nun da gündeminde. Bu kapsamda, İTO Merkez Bina’da ‘Sanayi Sektörü Değerlendirme Toplantısı’ yapıldı.
Toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, İTO Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Büyükdede İTO Meclis ve Komite üyeleriyle İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu katıldı.
FIRSATLARI DEĞERLENDİRELİM
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, imalat sektörünü değerlendirirken, 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin bölgenin ihtiyaçlarını karşılamada önemli atılımlar yaptığını belirtti. Develioğlu, Türkiye’nin konumunun, sahip olduğu potansiyelin gerisinde kaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Gelinen nokta kabul edilebilir değil. Türkiye’nin potansiyeli çok daha büyük. Dünya pandemi sürecini atlattı. Bu süreçte Türkiye yatırımları, işgücü ve birçok alandaki performansı ile öne çıktı. Küresel ekonomide sıkışan fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekiyor.”
SİMÜLASYON EĞİTİMİ
Toplantıda, gelen talepler doğrultusunda sektörde yaşanan temel sorunların başında finansman ve istihdam eksikliğinin yer aldığını belirten Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ise sektör temsilcilerinin karşılaştığı bu zorlukların çözümü için ortak hareket etmenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ar, şöyle konuştu: “İTO gibi 800 binin üzerinde üyesi olan bir yapının temsilcilerisiniz ve bu sorunları birlikte çözmemiz gerekiyor. Toplantılarda gündeme aldığımız sorunları, yapıcı bir şekilde tartışıp Ankara’ya taşıyarak çözüm yollarını hızlandırmalıyız.”
Ar, nitelikli işgücü eksikliği konusunda bazı firmaların kendi çözümlerini üreterek bu durumu aşmaya çalıştıklarına dikkat çekti. Özellikle vinç operatörü gibi teknik alanlarda, firmaların simülasyon teknolojisi kullanarak çalışanlarını eğittiğini ve bu şekilde nitelikli eleman ihtiyacını karşıladığını belirten Ar, “Simülasyonla eğitim vererek hem gençlerimizi bu alana kazandırıyor hem de hızla yetişmiş eleman açığını kapatıyoruz. Artık firmalarımız sektörlerine uygun simülasyonlarla gençleri eğiterek, istihdama katılmamış gençleri hedefliyor” dedi.
GENÇLER FUARLARA KATILMIYOR
Türkiye’nin, Almanya ve Fransa gibi yaşlı bir nüfusa sahip olmadığını, bu nedenle genç nüfusunu doğru yönlendirip, sektöre kazandırabileceğini vurgulayan Ar, şöyle devam etti: “Ancak genç nüfus potansiyelimizi tam anlamıyla kullanamıyoruz. Gençlerimiz, sektörel fuarlara katılmaktan kaçınıyor. Fakat aynı gençler, Teknofest gibi etkinliklere katılmak için ilçe, hatta il değiştirmekten çekinmiyor. Bu, gençleri çekebilmek için sektörlerimizin de kendini yenilemesi ve onlara hitap edecek bir anlayış geliştirmesi gerektiğini gösteriyor. Gençlerimiz fuarlarla sektörlerimizi tanıyabilir. Ayrıca, teknoloji ve dijitalleşme sadece gençleri çekmek için değil, işgücündeki açığı kapatmak için de büyük bir fırsat sunuyor.”
SEKTÖRÜN TALEPLERİ
Sanayi sektörü, sağlıktan tekstile, gıdadan otomotive kadar birçok sektör için elzem. İTO’da bir araya gelen Meclis ve Komite Üyeleri, sektörlerinin talep ve önerilerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar’a iletti. Sektör temsilcilerinin talepleri şöyle:
* Nitelikli ya da niteliksiz istihdam konusunda sorunlar yaşanıyor. Gençlerimizi, istihdama dahil etmeliyiz.
* Devlet Planlama Teşkilatı tekrar gündeme gelmeli. Sektörlerin önünü görmesi için bu kurum önemli.
* Bir çorap makinası ortalama 25 bin Euro’ya ithal ediliyor. Patent nedeniyle ülkemizde de bu makinaların üretimi yapılamıyor. Oysa Çin’de aynı makina 7 bin dolardan satılıyor. Bizim bu coğrafyaya yakın ülkelerle yarışmamız için bu konuda önlem alınmalı.
* 2018-2020 yılları arasında sektörün büyük sorunu olan konkordato tekrar gündeme geldi. Bu yıl itibariyle konkordato başvuruları arttı. Başvuru süreçlerinde daha standart bir yaklaşım gelirse sektörler önünü görebilir.
* Yenilenebilir enerjiyi yeni OSB’ler, sanayi bölgeleri gibi yerleşimlerde kullanmamız gerekiyor. Bunun için firmaların yatırımları doğrultusunda güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri kurması da zorunlu olmalı.
25 Eylül 2024 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı