HABER: ADEM ORHUN
Demir, çelik, döküm, metal ve metal mutfak ekipmanları alanında faaliyet gösteren firmaları temsil eden iş insanları, sanayide yaşanan problemleri masaya yatırdı. İstanbul Ticaret Odası’nın Demir Çelik, Demir Dışı Metaller, Döküm ve Metal İşleme, Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi Üyeleri bir araya gelerek, ortak problemlere çözüm aradı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi, Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi Meclis Üyesi Levent Taş ile Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Mustafa Kanitoğlu’nun gündem takibini yaptığı toplantıda, hurda metal ihracatı ile paslanmaz çelikteki açığa dikkat çekildi.
ÖZEL DESTEK GEREKİR
Sektörü değerlendiren Mustafa Kanitoğlu, “Sanayimizin paslanmaz çelik üretmesi lazım. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Devlet de bu alanı özel olarak teşvik etmeli” dedi. Demir Çelik Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Süleyman Uyar da “Türkiye en büyük üreticilerden. Fakat katma değeri en düşük olan, inşaatlar için kullanılan uzun ürünü üretmeyi tercih ediyoruz. Kapasitemizin yüzde 90’ından fazlasını bunun için kullanıyoruz. Halbuki, paslanmaz çelik de dahil olmak üzere vasıflı çelik üretimini artırmalı, bunu teşvik etmeliyiz” diye konuştu.
HURDA BİZE LAZIM
Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Ali Bakaner ise AB müktesebatına göre, hurda ihracatının yasaklanamadığını söyledi. Bakaner, “Fakat bunu teşvik eden şartlar gözden geçirilebilir. Ayrıca dışarıya hurda satmak isteyenler için zorlayıcı kriterler ve üreticilerden izin alma şartı getirilebilir” dedi. Toplantıda, Avrupa’daki üreticilerin ithal ettiği ucuz hurda ile üretim yaparak, Türkiye’deki üreticilere göre en azından yüzde 18’lik bir fiyat avantajı yakaladığı belirtildi.
YÜZDE 15 GENİŞLETİLMELİ
Bu noktada yerli ürün için sağlanan yüzde 15’lik fiyat teşviğinin yeterli gelmediğini belirten iş insanları; havalimanları, hastaneler, yap işlet devret projeleri gibi işlerde de kullanılacak ürünlerin kamu alımı kapsamına alınmasını talep etti. Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi Başkanı Orhan Aksoy’un da yer aldığı toplantıda, aynı komiteden Meclis Üyesi Tahsin Öztiryaki de bir örnekle yerli firmaların yaşadığı soruna dikkat çekti. Öztiryaki, “Mutfak ekipmanları sektöründe 120 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyanın önde gelen otelleri ve tesisleri Türk ürünlerini kullanıyor. Fakat bizim hastanelerimiz yabancı ürünleri tercih ediyor” şeklinde konuştu. Toplantıda, ara mamul imalatının artırılması için de teşvik verilmesi talebi dile getirildi.
125 BİN TİCARET ELÇİSİ
Sektör temsilcileri, Türkiye’de lisans ve lisansüstü seviyede 125 bin yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü belirterek, bunların ticaret ve ekonomi için ayrı bir potansiyel taşıdığını söyledi. İş insanları, bu öğrencilere mezun olduktan sonra Türkiye’de iki yıl çalışma imkanı sağlanması halinde, gelecekte Türkiye’nin ihracat ve turizm temsilcileri olacaklarını ifade etti.
Sektör temsilcilerinin gündemindeki diğer konu, İstanbul’daki sanayicilere sağlanan imkanlar oldu.
İş insanları, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde uygulanan 4’üncü bölge teşvik ve destek programına İstanbul’un da dahil edilmesi için yeni girişimlerde bulunmayı kararlaştırdı.
Toplantıya katılan birçok iş insanı ayrıca halen KDV iadelerinin ödenmesini beklediklerini dile getirdi.
METAL BORSASI
Sektör toplantısında, Londra Metal Borsası’na kayıtlı depoların açılması da görüşüldü. Dünyada bu şekilde 600 depo olduğunu belirten Ali Bakaner, “Kütük ve diğer demir çelik ürünlerini buraya koyuyorlar. Serbest bölge kapsamındaki bu depolar sayesinde firmalar stok maliyetini de düşürüyor” dedi.
Sektör temsilcileri, konunun Türkiye’nin finans merkezi olması açısından da kuvvetli bir adım olacağını vurgulayarak, “Bu depolar hammaddeye ulaşmanın güç olduğu zor günlerde iş yapmak ve yeni sipariş almak için önemli bir nokta olur” dedi.