Sanayi politikalarında dönüşüm süreci

Avrupa sanayi politikalarının evrimi, Türkiye’nin sanayi politikaları ve özel sektörün dönüşüm süreci, Jean Monnet Kürsüsü tarafından düzenlenen seminerde tartışıldı.

Giriş: 20.03.2025 - 13:49
Güncelleme: 20.03.2025 - 13:49
Sanayi politikalarında dönüşüm süreci

Haber: Ertan Eryılmaz

İstanbul Ticaret Üniversitesi Jean Monnet Kürsüsü tarafından düzenlenen ‘AB Sanayi Politikası ve Türkiye’ konulu seminerde, Avrupa ve Türkiye’nin sanayi politikalarındaki dönüşüm süreci detaylarıyla ele alındı. Jean Monnet Kürsüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Öz’ün moderatörlüğünde gerçekleşen seminere, Avrupa sanayi politikaları konusunda uzman olan Parma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Franco Mosconi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Enerji ve Sürdürülebilirlik Dairesi Başkanı Ali Can Toksoy ve İstanbul Sanayi Odası Stratejik Dönüşüm Merkezi Direktörü Dr. Fatih Pişkin katıldı. Seminere; öğretim üyeleri, araştırmacılar, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile sektörden uzmanlar yoğun ilgi gösterdi.


YATIRIMLAR VE İŞBİRLİKLERİ

Parma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Franco Mosconi, konuşmasında Avrupa’nın sanayi politikalarının evrimini ve gelecekteki yönelimlerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdi. 2002-2014 yıllarında stratejik sektörlere odaklanan ‘Entegre Yaklaşım’, 2014-2017 döneminde tüm sektörleri kapsayan ‘Bütüncül Yaklaşım’ ile genişleme yaşandığını belirten Mosconi, 2019-2025 döneminde ise ‘Yeşil ve Dijital Dönüşüm’ kavramlarının ön plana çıktığını ifade etti. 


Avrupa’nın bu süreçte stratejik özerkliği güçlendirme ve küresel rekabet gücünü artırma hedefleri doğrultusunda sanayi politikalarını şekillendirdiğini vurgulayan Mosconi, 2024 Draghi Raporu’nun inovasyon, karbonsuzlaşma ve güvenlik ekseninde üç temel strateji sunduğunu belirtti. “Sanayi politikalarının geleceğinde bilgi temelli yatırımlar ve uluslararası işbirlikleri giderek daha büyük önem kazanacak” diyen Mosconi, teknolojinin ve sürdürülebilirliğin sanayi politikalarının merkezinde yer alacağını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN SANAYİ POLİTİKASI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Enerji ve Sürdürülebilirlik Dairesi Başkanı Ali Can Toksoy, Türkiye’nin sanayi politikasını rekabet gücünü artırma, yerli üretimi teşvik etme ve küresel değer zincirlerinde güçlü bir konum elde etme hedefleri çerçevesinde ele aldı. Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program kapsamında yeşil ve dijital dönüşüme odaklandığını belirten Toksoy, düşük karbonlu teknolojiler ve kaynak verimliliğinin bu süreçte önceliklendirildiğini vurguladı.


Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci kapsamında hazırladığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın, sanayide karbon salımının azaltılması ve yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılmasına katkı sağladığını belirten Toksoy, “Teknolojik inovasyon, döngüsel ekonomi ve çevre dostu üretim süreçlerinin desteklenmesi, sanayinin sürdürülebilirliğini artırmada kritik bir rol oynadı. Ayrıca enerji ve hammaddelerde dışa bağımlılığı azaltmayı ve sanayinin yeşil dönüşüm sürecini hızlandırmayı amaçlayan teşvik ve destek mekanizmaları devreye alındı” dedi.


ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜ

İstanbul Sanayi Odası Stratejik Dönüşüm Merkezi Direktörü Dr. Fatih Pişkin ise Türkiye’de özel sektörün sanayi politikalarına bakış açısını ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini değerlendirdi. Küresel ekonomik belirsizliklerin Türkiye sanayisi üzerindeki etkilerini ele alan Dr. Pişkin, Türkiye’nin sanayide düşük teknoloji yoğunluğu nedeniyle rekabet gücünü artırması gerektiğini belirtti. Dr. Pişkin, sanayicilerin dijital ve yeşil dönüşüme adapte olmalarının giderek daha fazla önem kazandığını dile getirdi. Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, sınırda karbon düzenlemesi ve sürdürülebilirlik konularının öne çıktığını belirten Dr. Pişkin, “Özel sektör bu süreçte daha aktif bir rol üstlenmeli” dedi.


Seminerin kapanış konuşmasını yapan Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Betül Gür, sanayi politikalarının yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde şekillenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Gür, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi alanlarında farkındalık yaratmanın önemine değinerek, Jean Monnet Kürsüsü olarak bu alandaki etkinlikleri sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.