Türkiye’nin ilk demiryolu hatlarından biri olan ve 1932 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan Samsun-Sivas Kalın demiryolu hattı 83 yıl hizmet verdikten sonra 29 Eylül 2015'te modernize edilmek amacıyla ulaşıma kapatılmıştı. Aynı yıl, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en büyük demiryolu modernizasyon projesi başlatıldı. Proje kapsamında 378 kilometrelik hattın tüm alt yapı ve üst yapısı yenilendi ve sinyal sistemi Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirildi. Yapımı tamamlandıktan sonra test sürüşlerinin gerçekleştirildiği demiryolu hattında ilk yük treni seferi de yapıldı.
YILLIK 3 MİLYON TON YÜK
Modernizasyondan sonraki ilk yük treninin sefere başlaması dolayısıyla düzenlenen programa katılan Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas’ın tren hatları güzergahı açısından çok kavşak bir noktada olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yakın zamanda da yüksek hızlı treni güzel bir törenle devreye alıp böylece Sivas’ın 2020 yılı içerisinde en büyük açılışlarını gerçekleştirmiş olacağız. Şimdi yenilenen hattın ilk seferleri başlıyor, Turhal’dan yük almaya gidiyor. 2019 yılı içerisinde geçici kabul yapılması aşamasından bu zamana kadar 2 milyon ton yük taşındı. Yıllık 3 milyon ton yük taşınması bekleniyor.”
HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?
Demiryolu hattı için 5 yıl önce AB hibe fonları desteği ile modernizasyon projesi hazırlandı. Proje ile demiryolu alt yapısı platform genişliği 6.70 metre şeklinde zemin iyileştirmesi yapılarak yenilendi. Güzergahtaki 38 köprü yıkılarak yenilendi, 40 tarihi köprü restore edildi. 2 bin 476 metre uzunluğundaki 12 adet tünelde iyileştirme çalışması yapılan hattın ray, travers, balast, makas üst yapısı değiştirildi. Gar ve istasyonlar, yolcu platformları engellilerin ulaşımlarını sağlayacak şekilde yenilendi. AB standartlarında sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri kuruldu. Kaplamaları yenilenen 121 adet hemzemin geçit, otomatik bariyerle sinyalizasyon sistemine entegre edildi.