Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Türkiye’de son 10 yılda tenis sporuna yapılan yatırımlar meyvelerini vermeye başladı. TEB BNP Paribas İstanbul Cup Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası’nın tekler finalinde milli raket Çağla Büyükakçay, Karadağlı tenisçi Danka Kovinic’i 2-1 yenerek şampiyon oldu. Karşılaşmanın tamamlanmasının ardından büyük sevinç yaşayan Büyükakçay, bu turnuvayı kazanarak Kadınlar Tenis Birliği’nin (WTA-Women’s TennisAssociation) kadınlar dünya sıralamasında 82. sıraya yükseldi. Bu başarının ardında ise tenise yapılan yatırımlar bulunuyor.
LİSANLI SPORCU ARTIYOR
Türkiye’de son yıllarda giderek yaygınlaşan teniste lisanslı sporcu sayısı da her geçen yıl hızla artıyor. Dünya tenisinde söz sahibi olacak bir nesil yetiştirmeyi hedefleyen Tenis Federasyonu’nun toplam lisanslı sporcu sayısı 36 bin 900’ü buldu. 20 yaş ve altındaki tenisçi sayısı ise 19 bini aştı. Zengin sporu algısını kırmaya çalışan federas-yon, bir taraftan da tenisi tüm Türkiye’ye yaymak için valilikler ve belediyelerle yaptığı çalışmalarla genç sporculara ulaşıyor. Bu çalışmalar sonunda 20 yaş altı sporculardan 4’te 3’ünün Anadolu’dan çıkması sağlandı. Doğu ve Güneydoğu’da bir yandan tesisleşme yaşanırken, Ağrı, Bitlis ve Ardahan gibi illerden gelecek vaad eden genç raketler çıkıyor.
TURNUVADA 2. ÜLKEYİZ
Tüm bu yatırımların ardında ise kadın tenisindeki sıçrama dikkat çekiyor. 25 yaş altında 14 bin 500, 25 yaş üstünde ise 3 bin 450 kadın sporcu lisanslı olarak tenis oynuyor. 30 yaş üstündeki lisanslı oyuncu sayısı da 11 bini aştı. Lisanslı oyuncu sayısında uzun vadede 100 bini hedefleyen Türkiye, bu yıla da hızlı başladı. Ocak ve şubat aylarında toplam 1.650 yeni lisanslı sporcu tenis ailesine katılırken, sayının yıl sonuna kadar 40 bini aşması hedefleniyor. Türkiye, özellikle büyük şehirler ve güney sahillerindeki turistik tesislerde ev sahipliği yaptığı çok sayıda uluslararası turnuvayla, bu alanda ABD’nin ardından dünyada en fazla turnuvaya sahip ikinci ülke konumuna geldi. Ülkemizde halen 102 adet 10 bin, 2 adet 25 bin, 6 adet 50 bin ve 2 adet de 100 bin dolar toplam ödüllü turnuva düzenleniyor. Turnuvaların en önemli hedefi ise tenisi ülke çapına yaygınlaştırmak. Bu alanda yapılan çalışmalarla önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Avrupa’da bu alanda 1 numara olması hedefleniyor.
300 KULÜP BULUNUYOR
Türkiye’de tenis sporunda son dönemlerde yaşanan gelişmeleri anlatan yetkililer, “Türkiye’de lisanslı tenis sporcusunun sayısı 40 bine yaklaştı. Bugün ülkemizde toplam 300’e yakın tenis kulübü bulunuyor. Yeni konut projelerindeki kortları saymazsak yaklaşık 3 bin 500 kortta Türk sporcular tenis oynuyor. Ancak uluslararası platformlarda olmak istiyorsak daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Özellikle tenis sporunun gelişiminde yerel belediyelere büyük iş düşüyor. Turizm Bakanlığımızdan büyük destek görüyoruz” şeklinde konuştu.
GAYRİMENKUL PROJELERİ DE ETKİLİYOR
Tenis sporunun yaygınlaşması ve gelişmesinde en önemli etkenlerden biri de gayrimenkul projeleri oldu. Birçok konut projesinde yer alan tenis kortları bu alana olan ilginin bir göstergesi. İstanbul başta olmak üzere Anadolu’da hızla yapılan konut projelerinde de tenis kortları bulunuyor. Bugün konut projelerindeki tenis kortlarıyla bu sporu seven genç sayısı hızla artıyor. Yetkililer, “Bu inşaatlarda kapalı spor salonlarının ve yüzme havuzlarının yanı sıra tenis kortlarının da sayısı artıyor. Bu da spor endüstrisindeki herkesi mutlu ediyor. Tenis kortlarının sayısı arttıkça Türkiye’de bu spora olan ilgi de hızla büyüyor” diye konuştu.
02 Mayıs 2016 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı