Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi’ kapsamında, temel ekonomik sektörler için hazırlanan bölge bazlı raporlarda, salgın sonrasına ilişkin yol haritası oluşturuldu.
Japonya hükümetinin finanse ettiği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Bakanlık ve kalkınma ajansları işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında temel ekonomik sektörler için aralık ayında sektör anket çalışmaları başlatıldı. Ayrıca ocak ve şubat aylarında ilgili proje çağrıları gerçekleştirildi.
Hazırlanan raporlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile proje ortaklarının da katılımıyla online yapılan ‘COVID-19’un Kırılgan Sektöre Etkileri Raporları Lansmanı’ ile tanıtıldı.
KRİTİK 5 SEKTÖR
Kırılgan sektörlerin Covid-19 krizinden nasıl etkilendiğini ortaya koyan raporda şu sektörler yer aldı:
* Makina
* Tekstil
* Gıda
* Otomotiv
* Lojistik
Hazırlanan raporlar, özellikle üretimdeki sektörlerin, krizden etkilenmelerini azaltmak ve gelecekteki krizlere dayanıklı olmalarını sağlamak için yol haritası niteliği taşıyor.
Raporlar, mevcut durum analizinin yanı sıra sektörün daha iyi bir noktaya taşınmasına yönelik politika önerileriyle strateji ve eylemleri ortaya koyuyor.
KAYNAK VERİMLİLİĞİ
Raporlarda kriz yönetimi, kaynak verimliliği ve cinsiyet eşitliği konularına yer verilerek kimseyi geride bırakmadan düşük karbonlu ekonomiye geçiş de değerlendiriliyor.
Raporlarda, her sektörün mevcut durumunu iyileştirmek ve Covid-19 salgını sonrası dönemde ortaya çıkan yeni ihtiyaçları doğru karşılayabilmek amacıyla politika önerileriyle sektörlere özel strateji ve eylemler sunuluyor.
Raporların salgından sonra yeniden toparlanma, sektörleri ve üretimi yeniden şekillendirme, bölgesel rekabet gücünü artırmada yol gösterici olması bekleniyor.
TİCARETTE DEVAMLILIK
Katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan 25 bölge bazlı kırılgan sektör analiz raporunun yanı sıra kırılgan sektörlerin ticari faaliyetlerinin devamlılığını desteklemek ve krizlerde tedarik zincirindeki aksamaları önlemek amacıyla bu sektörlerdeki işletmeler için yeni pazar analizi ve ürün uzay analizi çalışması gerçekleştirildi.
BÖLGELER İNCELENDİ 25 RAPOR HAZIRLANDI
Raporlar, bölge bazlı incelemelerle hazırlandı. Örneğin tekstil sektörü için hazırlanan 6 rapor bulunuyor. Bu raporlardan bir cilt İzmir göz önünde bulundurularak hazırlandı. Ortalama 80-100 sayfa olan diğer raporlar ise şunlar oldu: Denizli-Aydın-Muğla hakkında bir cilt, Bursa-Eskişehir-Bilecik hakkında bir cilt, Adana-Mersin hakkında bir cilt, Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli-Van-Bitlis-Hakkari-Muş hakkında bir cilt, Diyarbakır-Şanlıurfa hakkında bir cilt. Makina sektörü raporları ise dört bölge için dört cilt olarak hazırlandı. Bu bölgeler Ankara, Konya-Karaman, Samsun-Amasya-Çorum-Tokat, Gaziantep-Kilis-Adıyaman oldu. Çalışmada gıda sektörü için 7, otomotiv sektörü için 4, lojistik sektörü için 4 ayrı rapor hazırlandı.
02 Haziran 2021 Çarşamba
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi