Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası, yoğun ilgi gören e-ticaret eğitim seminerlerine, küresel salgın döneminde online olarak devam ediyor. ‘Covid-19 Sonrası Değişen E-Ticaret ve Pazarlama Dinamikleri Webinar’ı, İTO’nun youtube kanalından canlı olarak gerçekleştirildi. Online seminerin açılış konuşmasında, pandemi sürecinde dijitalleşmenin öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Bu olağanüstü süreçte ticaretini elektronik ortama taşıyıp müşteri kitlesine zaman ve mekandan bağımsız olarak ulaşabilen işletmeler, bu süreçten en az zararı gördüler, hatta kâr elde ettiler” dedi.
REKORLU İLK ÇEYREK
Yılın ilk çeyreğinden itibaren e-ticarette büyüme oranının öngörülerin ötesinde artmaya başladığını belirten Kuralay, “Ülkemizde 2018’den 2019’a e-ticarette yüzde 39’luk bir artış yaşanmasına rağmen bu rakamın 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 64’lük büyüme ile 50 milyar TL’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor” bilgisini paylaştı. Bu durumun, henüz e-ticaret ile tanışmamış veya gereken önemi vermemiş olan KOBİ’lere bir an önce sisteme entegre olma gerekliliğini gösterdiğini de belirten Kuralay, şöyle konuştu: “İstanbul Ticaret Odası olarak üyelerimizin dijital dünyanın sunmuş olduğu fırsatlardan azami ölçüde yararlanabilmesi adına gerçekleştirdiğimiz birçok etkinlik bulunuyor. Tüm üyelerimizin dijitalleşme, e-ticaret, e-ihracat gibi birçok konu başlığını içeren Odamız etkinliklerinden ve eğitimlerinden yararlanmasını diliyorum.”
DEĞİŞEN MÜŞTERİ KİTLESİ
Online seminerde, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Levent Demircan’ın moderatörlüğünde, FLO e-Ticaret, Bilgi Teknolojileri ve Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Erdem Çalışkan ile Morhipo Pazarlama ve Müşteri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Alp sunum yaptı. Salgının e-ticaretteki önemli etkileri arasında müşteri kitlesindeki değişimin de yer aldığını belirten Erdem Çalışkan, “Pandemi öncesinde e-ticaret, toplam perakendeden yüzde 5 civarında bir pay alırdı. Pandeminin getirdiği şartlar ve riskler tüketiciyi online’dan daha fazla satın almaya sevk etti, müşteri kitlesi de değişti. Mesela belli bir yaşın üzerindeki insanlar bazı çekincelerle online alışveriş yapmıyordu. Şimdi onlar da online alışveriş yapmaya başladı. En büyük değişiklik daha önce e-ticarete mesafeli olan kitlenin de gelmesi” dedi.
MARKALARIN YENİ NORMALİ
Salgın sürecinde dijital pazarlama anlamında e-ticarette önce içeriklerini değiştirdiklerini vurgulayan Mehtap Alp, “Müşterimizin hangi evrelerden geçtiğine yönelik empati yapıp, o ihtiyaçlarına göre içerik oluşturmaya çalıştık. Dijital medyada da çok önemli değişiklikler oldu, sosyal medyada trafik iki katına çıktı. Bu dönemde üç önemli değişikliği; müşteri, şirketler arasındaki yardımlaşma ve yenilikler olarak sıralayabilirim” diye konuştu. Markanın e-ticarette bir faaliyeti yoksa, konumunun geleneksel ticaretteki müşteri kitlesi tarafından da artık sorgulanacağını belirten Alp, “Çünkü geleneksel ticaretteki müşteri kitlesi de bu süreçte online’dan araştırmayı öğrendi. Yine mağazaya gidecek olsa bile online kanaldan araştırıp öyle gidecek. Markalar, e-ticaret vasıtasıyla kendilerini müşterilerine daha samimi konumlandırmayı tercih edecek” diye konuştu.
LOJİSTİK MALİYETİNDEKİ HASSAS DENGE
Dijital pazarlama ve bilgi teknoloji maliyetinde olduğu gibi depolama ve lojistik maliyetinde de hassas bir dengenin olduğuna dikkat çeken Erdem Çalışkan, “B2C dediğimiz e-ticaretin lojistiği aslında bir satış sürecidir.
Lojistik maliyetini çok düşürdüm derken, müşteriyi servis olarak mağdur etmemek gerekiyor” diye konuştu.
e-pazaryerlerinin çoklu kategori ve müşteri segmentiyle KOBİ’ler için önemli olduğunun altını çizen Çalışkan, “Küçük bir ürün satan üretici de e-pazaryerindeki yüksek trafikte ürünlerini gösterme şansını elde ediyor. KOBİ’lerin e-ticareti anlamalarında eğitici bir rolü de var. Ayrıca e-ticarette başlangıç için de tercih edilebilir”dedi.
GELENEKSEL TİCARETLE ENTEGRASYON
Önümüzdeki süreçte dijital pazarlamanın e-ticaret ve geleneksel ticaret arasındaki entegrasyona da katkı sağlayacağını belirten Mehtap Alp, “Dijital pazarlamanın geleneksel ticarette de trafik oluşturmak üzere kullanılacağını göreceğiz. Mesela, müşteriyi dijital pazarlamayla e-ticaret sitesine çekip, servisini oradan online verip, ürünü fiziksel mağazada teslim etmek gibi pek çok hibrit süreçlerin de ortaya çıkacağını öngörüyoruz” dedi.
30 Haziran 2020 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe