tatil-sepeti
tatil-sepeti

Sakarya’da hedef 40 gaz kuyusu

Giriş: 04.10.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rezervde 2027 yılında en yüksek üretim kapasitesine ulaşılmasının planlandığını belirten Dönmez, böylece Türkiye’nin yıllık iç ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılar hale geleceğini kaydetti. Sakarya gaz sahasında yaklaşık 40 üretim kuyusu açmayı planladıklarına değinen Bakan Dönmez, ilk 10 kuyu ile birlikte ilk üretimin de gerçekleştirilmiş olacağını söyledi.

HER FAZDA 10 KUYU

Sakarya gaz sahasındaki hedefin, gazın 2023’te sisteme bağlanması olduğunu vurgulayan Dönmez, “Sakarya gaz sahasının civarında sismik çalışmalar, değerlendirmeler devam ediyor. Bu kapsamda orada belki önümüzdeki yılın ilk aylarında keşif amaçlı bir sondaj daha yapabiliriz” diye konuştu. Dönmez, bu sahanın da Sakarya gaz sahasının batısında kaldığını söyledi. Bakan Dönmez, “Her bir fazı 10’ar kuyudan oluşuyor. Tam üretime 40. kuyudan sonra ulaşmış olacağız. Oradaki hedefimiz de 2027 gibi gözüküyor. Seviye olarak günlük 10 milyon metreküple başlarız, 40 milyon metreküpe kadar çıkarız. Yıllıkta bakarsanız, süreç sonunda aşağı yukarı 15 milyar metreküpe denk geliyor” dedi.

ARZDA SIKINTI OLUR MU?

Türkiye’nin artan talebi karşısında Rusya’dan alınan doğalgazın yeterli olup olmayacağı konusuna da değinen Dönmez, Mavi Akım ve TürkAkım’ın tam kapasite çalışması durumunda arz güvenliği ile ilgili bir sıkıntı olmayacağını değerlendirdiklerini söyledi. Dönmez, “Mevcut boru hattının kapasitesi müsait. TürkAkım’ın kontratı kamu ve özel şu anda 14 milyar metreküp. Mavi Akım da 16 milyar metreküp. Bizim hesaplarımıza göre, TürkAkım da 16 milyar metreküpe kadar çıkabilir” dedi. Bakan Dönmez, buna karşın Türkiye’nin alternatif kaynaklar konusunda da çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Bu süreçte uygun fiyat konusunun da önem taşıdığının altını çizen Dönmez, TürkAkım’dan gelen 8 milyar metreküplük gazla ilgili kontratın bu yıl sona erdiğini anımsattı. Bakan Dönmez, “TürkAkım’dan getirilen 8 milyar metreküpün yarısı BOTAŞ’a, yarısı da özel sektöre aitti. Dolayısıyla burada yeni kompozisyonda Gazprom’un tercihleri de önemli” diye konuştu.

BU YILKİ İHTİYAÇ NE KADAR?

Türkiye’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının bu yıl 55-60 milyar metreküp arasında olmasını öngördüklerini belirten Bakan Fatih Dönmez, bunun ülke ekonomisindeki büyümeye paralel artabileceğini de kaydetti. Yenilenebilir kaynakların bu noktada önem taşıdığını anlatan Dönmez, “Bu sene doğalgaz talebinin artma nedenlerinden biri de iklimin kurak geçmesinden dolayı hidrolik santrallerde üretimimizin yeteri kadar olmaması oldu. O açığı gaz ve kömürle karşılamış olduk” dedi.

TUZ GÖLÜ DEPOLAMA TESİSİNDE SON DURUM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi’nin inşasındaki son durum hakkında da açıklama yaptı. Çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmez, “Tuz yapılarında inşa edilen dünyanın en büyüğü olan Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi’nin yüzde 51’i tamamlandı. Hedef 2023. Tamamlandığında ülkemizin toplam doğalgaz depolama kapasitesinin yarısını karşılayacak” bilgisini verdi. Söz konusu tesis, 5.4 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesiyle Türkiye’nin gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayabilecek.