Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı rapora göre, sahte ürünler, dünya genelinde ticaretin yüzde 3.3’ünü oluşturuyor. Bu ürünler, marka ve tasarım sahiplerinin potansiyel gelirlerinde milyarlarca dolarlık bir kayba yol açıyor. Bu kayıp, teknolojik çözümlerle engellenmeye çalışılıyor. Bu alanda çözümler üreten firmalardan biri de Türkiye’den bir girişim.
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcilerinden CounterFake, yapay zeka teknolojisini kullanarak sahte ürünleri tespit ediyor.
CounterFake’in kurucu ortaklarından Furkan Arslan ve Batuhan Özcan konu hakkında İstanbul Ticaret Gazetesi okurlarıyla bazı bilgileri paylaştı. CounterFake’in kurucuları, 2022 yılında 60 binden fazla sahte ürün tespit ettiklerini ve 40 binden fazla satış bağlantısını kapattırdıklarını söylediler.
Bugüne kadar 450 binden fazla ürün analiz eden ve toplamda 150 bin sahte ürüne ulaşan CounterFake, yaklaşık 100 bin sahte ürünün dijital ortamdan kaldırılmasını sağladı.
Sahte ürünlerin ekonomik kayıplara yol açtığına ve tüketici güvenini zedelediğine dikkat çeken CounterFake kurucuları, markaların da itibar kaybı yaşadığını ifade etti.
YAPAY ZEKAYLA HIZLI TARAMA
Kurucuların verdiği bilgiye göre; orijinal ürün tasarımcıları ve üreticileri için zaman ve maliyet gerektiren çevrim içi ortamlardaki sahte ürün arama faaliyetini CounterFake’in gelişmiş yapay zeka algoritması hızlı ve isabetli olarak yapıyor. Türkiye’deki ilk online marka koruma çözümü olan CounterFake, başta Eren Perakende bünyesinde bulunan Lacoste, Converse, Burberry, Gant gibi markalar olmak üzere Guess ve Beymen gibi sektör lideri markalarla da çalışıyor. CounterFake Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde de büyüme çalışmalarına devam ediyor.
KOLAY ARAYÜZ
Kesintisiz ve akıllı taramalar sonucu açığa çıkan verilerin analizleri kullanıcı dostu bir arayüz ile sunan CounterFake, her tespit sonrasında öğrenerek gelişen yapay zekâ sistemiyle daha verimli çalışabiliyor. Kullanımı kolay arayüz üzerinden tarama sonuçlarına erişim sağlayan CounterFake, otomatikleştirilmiş açıklayıcı analizler ve grafikler ile markalara etkili bir dijital marka koruması vaat ediyor.
HEM FOTOĞRAFI HEM YAZIYI ANALİZ EDİYOR
Markaların tüm platformlarda yer alan ürünlerini tarayan CounterFake, taklit ve sahte ürün ilanlarını tüm dijital mecralarda, sadece görsellerinden değil açıklamalar, yorumlar, fiyat ve diğer tüm ilan içeriklerini analiz ederek tespit ediyor. CounterFake, 7/24 kesintisiz taramayla da sürekli koruma sağlayarak markalara online güvenlik hizmeti sunuyor.
OYUN GİRİŞİMİ STUDİO BİLLİON YATIRIM ALDI
2017 yılında kurulan ve oyunlarıyla birçok ülkede başarı elde eden Studio Billion, gerçekleştirdiği Seri A öncesi köprü turunda B4YO Capital, WePlay Ventures ve Lima Ventures’tan yatırım aldı. Girişim, yatırımı ekibi genişletmek ve yeni oyunları oyuncularla buluşturmak için kullanacak.
İŞİTME ENGELİNİ KALDIRAN PROGRAMA ÇİN’DE ÖDÜL
BTM girişimcilerinden Göncü Musa Zeytun, Dostext adlı girişimiyle globalde bir ödül daha aldı. Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen “1 Idea 1 World” yarışmasında ikincilik ödülünün sahibi olan Zeytun, Çin Expo’da düzenlenen yarışmada dünya üçüncüsü oldu. Dostext, Zeytun’un işitme engelli arkadaşıyla iletişim kurarken zorlanması sonucunda ortaya çıktı. Bu programla, ‘merhaba’ diyen bir kişinin söylediği söz, işitme engelli kişiye işaret diliyle, işitme engellinin işaret diliyle anlattıkları ise karşı tarafa yazı olarak iletiliyor.
KADIN GİRİŞİMCİLER GROW UP EĞİTİMİNDE
Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) ve BTM iş birliği ile yürütülen; tarım, gıda, yeşil sektörlerindeki kadın girişimcileri destekleyen Grow Up programı faaliyetlerine devam ediyor. Program kapsamında projelerini geliştiren girişimciler, Prof. Dr. Güray Salihoğlu tarafından gerçekleştirilen “Emissions Trading and Carbon Release” ve “Green Business Plan Development” eğitimlerine katıldı. Programın kadın girişimciler etabında yer alan girişimciler ise Bahadır Ülgen tarafından verilen “Pozitif Düşünme” ve Av. Ünsal Özmestik tarafından verilen “Bilişim Hukuku” eğitimlerine katıldılar.
BTM PROGRAMLARI İÇİN 2000 ADAY ELEMEYE GİRDİ
BTM’nin Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programları için başvuru yapan girişimci adayları online olarak düzenlenen mülakatlarda BTM ekibine projelerini anlattı. 2000’i aşkın başvuru arasından ön değerlendirmeye seçilen adaylardan mülakatlarda başarılı olanlar nihai kurul karşısına çıktı. Nihai kurul değerlendirmesi sonucunda, başarılı görülen BTM girişimcisi olmaya hak kazanacak.
21 Ağustos 2023 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar