Salı, 05 Kasım, 2024
MIT araştırmacıları, gerçek tohumları korumak, tohum güvenliğini sağlamak için onları ipek noktalarla etiketlemenin bir yolunu geliştirdi.
AYŞE BAŞAK
Çiftçiler de akıllı telefonlarıyla tohumların noktalarını okuyabilecek ve üretici şirketin o parti için kaydettiği online imza kodu ile karşılaştırabilecek. Böylece sahte tohumlar tespit edilip yayılmaları engellenecek ve verim artacak.
Adım adım yaklaşan iklim değişikliğinin en tehlikeli sonuçlarından biri gıda krizi olabilir. Tohumlarımız şimdi her zamankinden daha önemli. Dünyanın dört bir köşesinde tohum bankaları kuruluyor. Fakat tıpkı ilaçlar ya da banknotlar gibi çiftçilere satılan tohumların da sahteleri oluyor. MIT araştırmacıları, gerçek tohumları korumak, tohum güvenliğini sağlamak için onları ipek noktalarla etiketlemenin bir yolunu geliştirdi. Böylece sahte olanları tespit edecek, yayılmalarını engelleyecek, verimi artıracaklar.
AFRİKA’DA YÜZDE 50’Sİ SAHTE
Dünya Bankası, kimi Afrika ülkelerinde satılan tohumların yüzde 50’ye yakın bölümünün iddia edildiği üzere saygın tarım şirketlerinden gelmediğini tahmin ediyor. Söz konusu sahte tohumlar, daha iyi yetiştirilmiş meşru muadilleri kadar iyi çimlenmiyor, çok daha düşük verimle sonuçlanıyor. Gerçek olduğu iddia edilen tohumların menşeini şüphe götürmeyecek şekilde doğrulamak için bir yöntem geliştirmenin peşine düşen MIT araştırmacıları, biyolojik olarak parçalanabilen, gıda için güvenli ipek mikro-partiküllerden faydalanmayı düşündü ve kuruyan, kristalleşen bir sıvı çözeltiye yerleştirildiğinde ışığı farklı bir şekilde yansıtan bu parçacıkların dört farklı türünü tasarladı.
TELEFON KAMERASIYLA TESPİT
Farklı türdeki partikülleri; rastgele kombinasyonlarda, konsantrasyonlarda ve oranlarda karıştırarak, ardından karışık çözeltinin küçük noktalarını tohumlara uygulayarak, kopyalanması neredeyse imkansız olan benzersiz bir spektral imzaya sahip, ürüne özel etiketler oluşturmayı başardılar. Fakat bu imza özel cihazlar tarafından okunabilecek nitelikte olduğundan ve bu cihaz çok az çiftçinin elinde olacağından bu aşamada elde edilen sonuç, bilim insanlarına yeterli gelmedi. Bu sınırlamayı göz önünde bulundurarak yeni bir metod geliştirmeye yöneldiler ve dört farklı renkte tuzu, dört tip ipek mikro-partikül ile karıştırdılar. Bunu yapmak, yalnızca olası kombinasyon sayısını büyük ölçüde artırmakla kalmadı. Aynı zamanda makro lensli bir akıllı telefon kamerasıyla görüntülenebilen, ayırt edici renklere sahip ‘noktalı tohum’larla sonuçlandı.
ÇİFTÇİLER TELEFONLA OKUYACAK
Buluş hazır olduğunda tarım şirketleri belirli bir partideki tüm tohumlara benzersiz bir spektral imzaya sahip noktalar uygulayacak. Çiftçiler, bu tohumlardan bir torba satın aldığında, akıllı telefonlarıyla tohumların noktalarını okuyabilecek ve ardından şirketin o parti için kaydettiği çevrimiçi imza kodu ile karşılaştırabilecek. İkisi eşleşirse, çiftçi tohumların gerçekten de o şirketten geldiğini bilecek ve boşa emek vermemiş olacak.
12 Haziran 2023 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba