tatil-sepeti

İnternet üzerinden poliçe satın almanın yaygınlaşmasıyla sahte poliçe satışları da arttı. Uzmanlar, internetten sigorta poliçesi satın alırken dolandırılmamak için “Poliçeler, yetkili sigorta acentelerinden alınmalı” uyarısında bulunuyor.


 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Türkiye’de sigorta sektörü büyümeye devam ediyor. Sektörün prim üretimi ilk yarıda 400 milyar liraya yaklaştı. Ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 80.7 artışla 380 milyar 369.8 milyon liralık prim üretildi. Sektörün yılsonunda ise yüzde 80 artışla 900 milyar lira seviyelerine ulaşan prim üretimi öngörülüyor. 

 

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre; prim üretiminin yüzde 88.6’sını 337 milyar 26 milyon lira ile hayat dışı sigortaları oluşturdu. Oto sigortaları 131.4 milyar lira prim üretimi ile toplam üretimin yüzde 39’unu gerçekleş-tirerek sektörün lokomotifi olmayı sürdürdü. İlk yarıda trafik branşı prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69.6 artış göstererek, 81 milyar liraya ulaştı. Kasko branşında prim üretimi ise yüzde 41.2 büyüyerek, 50.4 milyar liraya yükseldi.

 

BİLDİĞİNİZ ACENTEDEN ALIN

 

Sigorta sektörünün büyümesiyle internet üzerinden sigorta poliçesi satın almak, hız ve kolaylık sağladığı için yaygınlaşıyor. Ancak bu durum, sahte poliçe satışı yapan dolandırıcıların da iştahını kabartıp, birçok işletmenin ve tüketicinin mağdur olmasına yol açıyor. İnternet dolandırıcılığı, hem tüketicilerin hem de sigorta şirketlerinin karşılaştığı ciddi bir tehdit haline geldi. Tüketicilerin kişisel ve finansal bilgilerini ele geçirmeye yönelik çeşitli hileli yöntemler kullanılarak yapılan sahtekârlık arttı. İnternet dolandırıcılığı, sigorta sektöründe sahte sigorta poliçeleri, yanıltıcı web siteleri ve sahte acenteler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. İnternetten sigorta poliçesi satın alırken dolandırılmamak için poliçelerin yasal olarak faaliyet gösteren, yetkili ve tanınan sigorta acentelerinden alınması çok büyük önem arz ediyor. Doğru ve güvenilir hizmet almanın en iyi yolu, acentenin TOBB levha kaydı ve TOBB’un web sitesinden kontrol edilebilmesi. Sigortalı, ayrıca aldığı poliçenin doğru olup olmadığını e-Devlet kapısı üzerinden de takip edebilir.

 

YETKİLENDİRME ZORUNLU OLMALI

 

Uzmanlar, şirketlerin veya tüketicilerin güvenli hizmet alması için sigorta satışı yapacak internet siteleriyle aracıların yetkilendirilmesi ve sertifikalandırılmasının zorunlu hale getirilmesini öneriyor. Bu durumun meslektaşlarının itibarını korumak için de önemli olduğunu dile getiren uzmanlar, şu talepte bulunuyor: “Sahte sigorta poliçelerinin oluşturduğu mağduriyetin önlenmesi ve internet dolandırıcılığına karşı daha etkili bir mücadele yürütülmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), daha etkin bir rol üstlenmeli. BTK’nın, internet sitelerinin yasalara uygun faaliyet göstermesini sağlamak ve sahtecilik vakalarını önlemek amacıyla denetimleri sıklaştırması elzem.”

 

Sektör temsilcileri, internetten sigorta sahteciliğini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) gündemine taşıyor. SEDDK’nın, geçen yıl sahte kefalet senetlerinde olduğu gibi bu konuda da soruşturma yapabileceği belirtiliyor.

 

ÖDEME YAPMAK YETMİYOR

 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, internetten poliçe alımında sigortanın başlaması için sadece ödeme yapmanın yetmediğine, sigorta şirketinin de bu işlemi onaylaması gerektiğine dikkat çekti. Şahin, “Aksi takdirde hem paranız gidiyor hem sigortanız yapılmıyor; böylece mağduriyet ortaya çıkıyor. Bu konuda TOBB’un uyarısı çok önemli. Sigorta şirketinin TOBB levha kaydı olması gerekiyor. TOBB’un sitesindeki şirketlere gönül rahatlığıyla sigorta yaptırabilirsiniz. İkinci olarak da tanıdığınız, güvendiğiniz firmalarla çalışın” dedi.

 

SİGORTA BEDELİNE DİKKAT!

 

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Özgür Yılmaz, sigorta mağduriyetinde önemli bir diğer konunun da eksik sigorta olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri paylaştı: “Eksik sigorta; sigorta bedelini, örneğin 100 bin liraysa 50 bin lira gösterip ya da söyleyip, 50 bin lira üzerinden prim verilmesi nedeniyle ortaya çıkan bir sorun. Bu durumda hasar olduğunda müşteri aynı oranda eksik tazminat alıyor. Sigorta poliçeleri, sigorta şirketiyle sigortalı arasında yapılan bir sözleşme. Ayrıca, tarafların haklarını ve sorumluluklarını belirler. Sigorta genel şartları ve sözleşme detayları, poliçenin temel hükümlerini ve uygulama esaslarını içerir. Bu önemli belge, sigortalıya ve sigorta şirketine yönelik yasal bir taahhüttür ve her iki tarafın da haklarını korumayı amaçlar. Sahte sigortacılardan korunmak için en iyi yöntem; sigorta müşterisinin izin almış ve yasal olarak faaliyet gösteren, tanıdığı, bildiği bir sigorta acentesinden poliçe alması.”

 

DENETİMLER ARTMALI

 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, şikayetlerin büyük çoğunluğunu kaskonun oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi: “Tüketicilerimiz belgeleri ve faturaları kontrol etme konusunda çok zayıf. Biz burada iyi bir araştırma yapıp, güvenilirliği test etmenin yanında belgede ne yazıldığına da bakmak zorundayız. Aksi halde tuzağa düşeriz. Devlet, internetten poliçe satışını kontrol etmeli. Caydırıcı cezalar verilmeli. Önüne gelen web sitesi açmamalı. İnternet ortamı dolandırıcılık için müsait bir mecra. Mümkün olduğu kadar internetten uzak durup, fiziki olarak güvenilir bir sigorta şirketine poliçe yaptırmak en iyi yol.”

 

Sanal dolandırıcılığa karşı ne yapmalı?

 

Hukukçular, internet dolandırıcılığından mağdur olan firmaların ve vatandaşların yasal olarak izlemesi gereken yolu şöyle sıralıyor:

 

* İlk olarak bankayı arayıp, bu işlemin iptalini talep edebilirler. Bankaya başvuru yapılırsa en azından ellerinde bir delil olur. 

 

* Bu delillerle birlikte karakola veya savcılığa başvuru yapabilirler. Şikayetler üzerine savcılık soruşturma başlatır. 

 

* Savcılık soruşturmayı derinleştirdiğinde yeterli şüpheye ulaşırsa, kovuşturma için dosyayı mahkemeye sevk eder. 

 

* Sigorta firması sahte olduğu için yetkili meslek kuruluşuna veya odasına herhangi bir başvuru yapılamaz. 

 

* Sürecin takibi için hukuki destek alınabilir.

 

EKSİK SİGORTA VARSA

 

* Eksik sigorta konusunda sıkıntı yaşayan tüketiciler ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilir. 

 

* Sonuç alınamazsa normal hakem heyetine başvuru yapılabilir.

26 Ağustos 2024 Pazartesi

Etiketler : sigorta internet hukuk acente ödeme