Tıbbi cihaz ve sağlık malzemesi üretici, ithalatçı ve tedarikçileri, kamu ve üniversite hastanelerinin alımlarında bazı ödemelerin üç yılı bulan gecikmelerle yapıldığını ve bu sebeple özellikle küçük ve orta ölçekli birçok firmanın kanuni takibe düştüğünü belirtti.

KATLANILAMAZ HALDE

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi’nin yaptığı açıklamada, sektörün gecikmiş alacaklarının 4 milyar lirayı bulduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Sağlıkta tartışılmaz bir dönüşüme imza atan ve sektörümüze
her daim sahip çıkan hükümetimizin, kamunun sağlık hizmetini paylaşan bizler için katlanılamaz hale gelen bu sorunu da bir an önce çözüme kavuşturacağına eminiz” denildi.

DÖVİZ KURU BOZDU

Açıklamada kamu ve özellikle üniversite hastanelerinin, son dönemde bazı ödemelerinde 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında imzaladıkları sözleşmede yer alan ödeme sürelerine uymadıkları belirtildi. Açıklamada,
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının güncellenmemesi ve yükselen döviz
kuruna karşılık sabit TL ile verilen fiyatların firmaların mali yapılarını bozduğu görüşüne yer verildi.

SEKTÖR NE İSTİYOR?

  • Tıbbi cihaz ve sağlık alanında faaliyet gösteren üretici, ithalatçı ve tedarikçiler olarak, kamunun sağlık hizmetini paylaşan sektör temsilcileriyiz.
  • Sektör firmalarımız devletimizin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu esaslarına göre ihaleye katılmakta, sözleşme imzalayarak edimlerini yerine getirmektedir.
  • Son dönemde kamu ve bilhassa üniversite hastanelerimizin 4734 sayılı kanuna göre karşılıklı imzalanan sözleşmelere riayet etmeyerek, sözleşmedeki takvimin üzerinden 6 ay ila 3 yıl gibi süreler geçmesine rağmen ödeme yapmamaları, özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarımızı çıkmaza sokmuştur.
  • Bunun yanı sıra Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının günün koşullarına göre güncellenmemesi, artan döviz fiyatları, sabit TL ile verilen fiyatlar ve her gün ağırlaşan mevzuat, birçok firmamızın kanuni takibe düşmesine ve mali yapılarının bozulmasına sebep olmuştur. Sektörün gecikmiş alacakları 4 milyar liraya ulaştı.
  • Sağlıkta tartışılmaz bir dönüşüme imza atan ve sektörümüze her daim sahip çıkan hükümetimizin, kamunun sağlık hizmetini paylaşan bizler için katlanılamaz hale gelen bu sorunu da bir an önce çözüme kavuşturacağına eminiz.
  • İTO sektör temsilcileri olarak gerekli işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

19 Haziran 2017 Pazartesi

Etiketler : Sektörel