‘Sağlıklı’ rekabet için kayıt dışı bitmeli

Sağlık sektörü, sağlık turizminden gözlüğe ve implanta kadar haksız rekabetin önlenmesini bekliyor.

Giriş: 18.03.2024 - 11:09
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Yerli implant üreticileri, Koreli firmalarla yaşanan rekabet sorunlarına dikkat çekerken, sağlık turizminde merdiven altı çalışanların bile hâlâ reklam yapabildiği belirtiliyor. Gözlük sektörünün de en önemli sorunu, kayıt dışı yollarla iç pazara giren ürünler.

 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Türkiye’nin sağlık turizminde istenilen noktaya gelmesi için topyekün bir tanıtım seferberliğine ihtiyaç olduğu her fırsatta dile getiriliyor. Sektör mensupları, merdiven altı firmaların daha çok tanıtım yaptığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, var olan potansiyelin iyi değerlendirilmesi çağrısında bulundu. İstanbul Ticaret Odası Sağlık İhtisas Komitesi Toplantısı, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu başkanlığında, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Eminönü Merkez Bina’da gerçekleştirildi. Toplantıda, sağlık turizminde reklam ve tanıtımın artırılması, ağız ve diş sağlığı sektöründeki gelişmeler, tıbbi cihazlar, gözlükçülük, implant pazarı, kayıt dışıyla mücadele ve yerli üreticinin korunması için alınması gereken önlemler konuşuldu.

 


POTANSİYELİ KULLANALIM

 

İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, açılış konuşmasında, sağlıkla ilgili komitelerin bir araya geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Sektörü temsil eden sivil toplum kuruluşları ve duayenlerden oluşan bir grubumuz var. Ağız ve diş sağlığı konularını görüşeceğiz. Ayrıca gözlük sektörünü dinleyeceğiz. Sağlık turizmiyle ilgili gündemi sıcak tutmamız lazım. Daha nasıl efektif kullanılabilir? Buradaki potansiyeli nasıl artırabiliriz? Gündemimize her zaman koymamız lazım. İTO olarak sağlık turizminin ihracatımıza katkı veren doğru, güzel bir kalem olduğunu düşünüyoruz.”  

 

GEÇ KALMAYALIM

 

Toplantıda, sektör temsilcileri de sorunlarını şöyle özetledi: “Türkiye’nin sağlık turizminde potansiyeli çok yüksek olmasına rağmen yeterli tanıtımı yapamıyoruz. Uluslararası alanda reklam ve tanıtım faaliyetlerini artırmamız lazım. Merdiven altı firmalar yetki belgesi olmadan bile hâlâ reklam verebiliyorlar. Sağlık turizmi için merdiven altı yerleri şikayet edelim. Bizler iyi imaj oluşturmazsak, onlar ülkemiz hakkında kötü bir algı oluşturacak. Sağlık turizminde geç kalmayalım. Devlet eliyle etkili genel bir Türkiye’nin tanıtımını yapalım. Diş hekimleri ise yeterince denetlenmiyor. Sağlık turizminde saç veya estetik gibi konular suistimalin çok olduğu alanlar.”

 


GÖZLÜKTE KATMA DEĞER YÜKSEK

 

Gözlük sektörünün temsilcileri ise sorunlarını şöyle dile getirdi: “Gözlüklerde uygulanan gözetim kaynaklı ek vergilerin getirdiği maliyetten dolayı kayıt dışı ticaretin ciddi şekilde büyüdüğünü gözlemledik. 24 Şubat’ta Mersin’de 322 milyon tutarında kaçak ürün yakalandı. Bunun 322 bin adedi güneş gözlüğü. Çoğu da markalı. 62 bin adet optik çerçeve, 14 bin adet de gözlük ele geçirildi. Bu sorunun tekrar yönetime getirilmesini istiyoruz. 2008’den beri gözlük sanayi korunuyor. Gözlük sanayi, katma değeri yüksek ve istihdam odaklı bir sektör. Eğer markalaşırsanız daha yüksek bir rakama satarsınız. İhracat potansiyeli yüksek. Türkiye’de 100’ün üzerinde üretici var. Ortadoğu’dan Afrika’ya, Güney Amerika’ya kadar 70-80 ülkeye ihracat yapıyoruz. Şu an Avrupa’ya da gözlük satmaya başladık. Gözlük üretimi Türkiye’de olmasaydı çocuk gözlüklerinde ciddi sorun yaşardık. Türkiye’deki çocukların yüzde 90’ı yerli gözlük kullanıyor. Şu anda gerek optik gerekse güneş gözlüğü olarak 22 milyon adet üretimimiz var.” 

 

YERLİ İMPLANT FİRMALARI MAĞDUR

 

Yerli implant firmalarının Koreli firmalarla rekabet etmekte zorlandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, pazarın yüzde 40’ına Korelilerin hakim olduğunu söyledi. Yerli üreticilerin sıkıntı yaşadığını dile getiren sektör temsilcileri, 35 yerli üreticinin faaliyette olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Koreliler Türkiye’ye mal satabiliyor, firmalarımız ise Kore’ye satamıyor. Belli bir sertifikasyondan geçmek zorundasınız. Ama onlar rahat rahat ticaret yapıyor, istediği fiyata da ürün satabiliyor. İmplant firmalarının hepsi mağdur. Bir düzenleme lazım.”