Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Sağlık turizmi, özellikle son yıllarda ülkelerin ekonomik sürdürülebilir kalkınmasını destekleyen ve rekabet gücünü artıran bir sektör olarak öne çıkıyor. Bu turizm çeşidi, getirisi, kârlılığı ve sürdürülebilirliğinin yanı sıra ülkenin medikal sektörünün durumu ve gelişmiş potansiyeli de göz önüne alındığında, Türkiye için hedef hizmet ihracatı sektörlerinden biri oldu. Bu nedenle sağlık turizmi, spor turizmi, ekoturizm, wellness gibi yüksek potansiyelli alanlarda daha kişiselleştirilmiş modeller oluşturulması, daha fazla sağlık turisti çekilmesi ve gelir elde edilmesi hedefleniyor.
704 MİLYON DOLAR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın 10 aylık döneminde tedavi amacıyla Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 370 bin 335 olurken, elde edilen gelir 704 milyon 261 bin 29 doları buldu. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yılın 10 aylık döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı hasta sayısı 718 bin 164 olarak kayıtlara geçti. Sağlık turizmi gelirlerine ilişkin TÜİK tarafından sunulan istatistikler, sınır kapılarında yapılan anketler yoluyla belirlenmesinden dolayı mevcut hasta sayısının tamamını göstermiyor.
TERCİH EDİLEN BRANŞLAR
Sağlık turizminde turist başı harcama yaklaşık bin 900 dolar olarak kayıtlara geçerken, bu rakamın aslında 10 bin dolar seviyesine yaklaştığı tahmin ediliyor. Sağlık hizmeti almak üzere Türkiye’ye gelen turistler tarafından en çok tercih edilen alanlar ise estetik/saç ekimi, kalp cerrahisi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisi.
HEDEF ALANLAR
Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki Avrupa’nın yaşlanan nüfusu da göz önünde bulundurulduğunda, sağlık turizminin diğer önemli dallarından olan yaşlı bakım hizmetleri ve termal/esenlik turizmi gibi alanlarda da gelecek dönemde talep artışı bekleniyor. Türkiye’nin kaynakları bu çerçevede dikkate alındığında, bu alanlarda önemli bir potansiyel olduğu belirtiliyor. Bakanlık tarafından bu alanlara dönük çalışmalar da yürütülüyor. Ayrıca küresel sağlık turizmi piyasasından Türkiye’nin aldığı payın artırılması amacıyla sektörden gelen talepler doğrultusunda mevcut desteklerin güncellenmesi ve yeni destek oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
VİZE KOLAYLIĞI
Sağlık turisti akışının ve sağlık hizmetleri ihracatının sürdürülebilir şekilde artırılabilmesi için sağlık hizmeti almak üzere yurt dışından gelen uluslararası hastalara vize kolaylığı sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında ekim ayında protokol imzalanmıştı. Protokol, sağlık vizesi başvurularının aralık ayı içinde Hizmet İhracatçıları Birliği tarafından kabulüne ilişkin gerekli teknik ve organizasyonel çalışmalar devam ediyor.
DESTEK ALANLARI
Tercümanlık
Hasta ulaşımı
Ürün, hizmet, marka tescil-koruma
Belgelendirme
Danışmanlık
Acente komisyon
Bireysel fuar katılımı
Milli fuar katılımı ve tanıtım
Reklam, tanıtım ve pazarlama
Yurt dışı birim
Alım heyeti/ticaret heyeti
Yurt içi tanıtım ve eğitim
22 Kasım 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar