tatil-sepeti

Türkiye, İstanbul’da yeni devreye alınan modern hastanelerle dünya sağlık turizminde daha iddialı bir konuma geldi. Dünya sağlık turizminde ilk 5 ülke arasına giren Türkiye’nin 2023 yılı hedefi ise 10 milyar dolar gelir.

HABER: MÜGE BİBER

Son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla sağlık turizminde ciddi sıçrama yapan Türkiye, geçen yıl şifa için 1.5 milyon turisti ağırladı. Bu turistlerin Türkiye’ye bıraktığı döviz ise 6 milyar dolara ulaştı. Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre tatil ve eğlence amaçlı gelen turist başına ortalama gelir 650-1000 dolar seviyesinde iken sağlık hizmeti talebiyle yurtdışından gelenlerde bu tutar 6-9 bin dolar seviyesine çıkıyor. Turist başına geliri 10 kat artırdığı için ‘sağlıklı turizm’ olarak da tanımlanan sağlık turizminde Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı hedefi ise 10 milyar dolar gelir.

DÜNYANIN HER YERİNDEN

Koronavirüs salgınının ekonomik alanda en olumsuz etkilediği sektörler arasında yer alan turizmi hareketlendirebilecek temel itici güçlerin başında sağlık turizmi geliyor. Pandemi sürecinde ilk hareketlilik, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile 20 Mayıs’ta 31 ülkeden hasta kabulü ile başladı. Geçtiğimiz hafta ise 31 ülke sınırlaması kaldırılarak her ülkeden, tüm branşlar için gelen turistler kabul ediliyor.

TURİST NASIL GELECEK

Onay sürecinden geçen turistler ülkemize kara, hava ve deniz yolu ile gelebilecek. Hasta ve refakatçilerine ücreti mukabili hava alanları ve hudut kapılarında Covid-19 PCR testi yapılacak veya PCR için numune alınacak. Hasta kabul edilen giriş kapıları şöyle:

Hava yoluyla: İstanbul, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, Antalya, İzmir Adnan Menderes, Adana Hava Limanları.

Kara yoluyla: Kapıkule, Sarp, Habur Hudut Kapıları.

Deniz yoluyla: Mersin Taşucu Limanı, Karasu Port Limanı.

SİSTEME KAYIT ŞARTI

Pandemi süresince hastaların kabulü için belli şartlar gerekiyor. Öncelikle uluslararası sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelecek hasta ve yakınları Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin (USHAŞ) hasta takip sistemine kaydediliyor. Sistemin kullanımına ilişkin kurallara göre hastalar önce USHAŞ’ın web sitesinden ‘kullanıcı hesabı’ oluşturuyor. Kullanıcı hesapları 4 türde açılabiliyor. Bunlar hastanın kendisi, hasta yakını, hastane ve aracı kuruluş şeklinde olacak. Aracı kuruluşların ve hastanelerin kullanıcı hesapları, gerekli kontrollerin yapılması sonrası USHAŞ onayı ile aktif hale geliyor. Hasta ile birlikte en fazla 2 refakatçi kaydı yapılabilecek. Bir hastanın kaydı oluşturulduktan sonra aynı (pasaport/kimlik numaralı) hasta mükerrer olarak kaydedilemiyor.

ULUSLARARASI GÜVENCE

Hasta ve refakatçilerinin kabul edileceği hastanelerin Sağlık Bakanlığınca düzenlenmiş Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ne sahip olması şart. Hastanenin ruhsatında ve faaliyet izin belgesinde, uluslararası sağlık turizmi kapsamında kabul edilerek teşhis ve tedavisi yapılacak hastalıklara ait branşlar yer alacak. Hastanenin müstakil bir katı veya koridor ve diğer alanlarından başka hasta veya refakatçisinin temas etmeyeceği şekilde müstakil bir servisi yurtdışından gelecek sağlık turizmi hastaları için ayırması zorunlu.

1 GÜNDE 35 BİN HASTA KABULÜ

Sağlık turizminde en önemli faktörlerden biri olan sağlık altyapısına sahip Türkiye’de 2016 yılından bugüne kadar 11 şehir hastanesi kuruldu. Geçtiğimiz günlerde hizmete giren İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi, her biri alanında özelleşmiş 8 hastaneden oluşan bir hastaneler şehri. 426’sı yoğun bakım olmak üzere toplam 2 bin 682 yatağa sahip. 725 hasta muayene odası var. Tam donanımlı 3’ü hibrit olmak üzere 90 ameliyathaneye sahip. 28 doğum salonu, yataklı 16 yanık ünitesi bulunuyor. Bu hastane bir günde 35 bin hastaya hizmet verebilecek kapasitede. 2 bin 800 sismik izolatörüyle dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olma özelliğini taşıyor. Bu sayede deprem anında başta ameliyatlar dahil tüm hizmetler kesintisiz devam edebilecek. Yakın zamanda tamamlanması beklenen 6 şehir hastanesinin de inşası devam ediyor.

500 BİN SAÇ EKİM İŞLEMİ

Sektör temsilcilerine göre Türkiye’de saç ektirmenin bedeli 800 ile 10 bin Euro arasında değişiyor. Estetik fiyatları ise 2 bin 500 Euro’dan başlıyor. Türkiye’de yılda 500 bin saç ekimi,100 bin estetik işlemi yapılıyor. Turistlerin büyük çoğunluğu acenteler aracılığıyla Türkiye’ye gelirken, sağlık turisti otel ve şehir turları dahil ödeme yapıyor. Estetik için gelen ortalama 5-7 gün Türkiye’de kalıyor. Saç ekimi için gelenler en az 2-3 gün konaklama yapıyor.

TÜRKİYE NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafi konuma sahip. Türkiye, Türk Hava Yolları gibi dünyada en çok noktaya (120 ülke, 299 şehir ve 302 havalimanı) uçuş yapabilen bir ulusal havayolu markası ile ulaşım kolaylığı sayesinde sağlık turizmi için en ideal bölge olarak değerlendiriliyor.

Sağlık tesisleri, hekimlik kadroları, üst düzey uzmanlaşmış nitelikli insan kaynağı, yanı sıra coğrafi yapısı, mevsimsel avantajları, kaliteli sağlık hizmeti sunumu, dünya standartlarında teknolojik ve tıbbi donanımı, Avrupa’ya kıyasla uygun fiyat avantajı, dünyada ilk sıralarda yer alan termal yeraltı kaynakları, Türkiye’nin, sağlık turizminde de en çok tercih edilen ülkeler arasında yer almasını sağlıyor. Havaalanı da bulunan yeni pandemi hastaneleriyle özellikle İstanbul’un daha rekabetçi olması bekleniyor.

İLK 5 ÜLKE ARASINDAYIZ, YENİ HEDEF İLK 3

Türkiye, 2019 yılında dünya sıralamasında 4. sırada yer aldı. En büyük rakibi ise 1. sıradaki Hindistan oldu. Sağlık turizminde Malezya 2., Tayland 3. sırada yerini aldı. Türkiye’den sonra 5. sırada ise Meksika geliyor. İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında inşa edilen modern pandemi hastaneleri ile Türkiye’nin bu alanda dünyada ilk 3’e girmesi hedefleniyor. Yeni hastanelerin havaalanına sahip olması önemli avantaj görülüyor.

TÜRKİYE’DEN SAĞLIK HİZMETİ ALAN ÜLKELER
(2019 ilk yarı)

  • Suriye
  • Irak
  • Azerbaycan
  • Gürcistan
  • Özbekistan
  • Türkmenistan
  • Afganistan
  • Rusya
  • Almanya
  • Libya

HANGİ ALANLARDA HASTA GELİYOR?

  • Estetik/saç ekimi
  • Kalp cerrahisi
  • Ortopedi
  • Onkoloji
  • Tüp bebek tedavisi

15 Haziran 2020 Pazartesi

Etiketler : Sektörel