tatil-sepeti

Hızlı, kaliteli sağlık hizmetleri ve coğrafi konumuyla sağlık turizminde önemli bir yere sahip olan Türkiye, 2024 için hazırlanıyor. Sektör temsilcileri, mevcut potansiyeli daha fazla katma değere dönüştürmek için tanıtımın ve hizmet kalitesine yönelik denetimlerin artırılmasını öneriyor.


HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Dünyada sağlık turizmi yükselişini sürdürüyor. Türkiye, bir yandan sahip olduğu konum itibariyle, diğer yandan sağlık alanında hızla gelişen altyapısı ve hizmet kalitesiyle öne çıkıyor. İstanbul Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclisi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Sağlık Turizmi Bölge Toplantıları, İTO Eminönü Merkez Bina’da gerçekleştirildi.  Toplantıda sağlık vizesi, tanıtım faaliyetlerinin artırılması, Türkiye’nin bu alandaki yüksek potansiyeli ve yetki belgesi olmayan kuruluşların denetlenmesi gündeme geldi. 



DÜNYADA SÖZ SAHİBİYİZ

 

Programın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Türkiye’nin ilaçtan tıbbi cihaza, sağlık malzemelerinden şehir hastanelerine, kamu ve özel hastanelerle birlikte, sağlıkta devrime imza attığını söyledi. Sağlık alanında dünyada söz sahibi bir konumda olunduğunu vurgulayan Develioğlu, şu bilgileri verdi:  “Yurt dışına gittiğimizde dünyada örnek alınan ülke olduğumuzu ifade ediyorlar. Geniş ürün yelpazesi, dinamik reel sektörü ve alt yapısı sayesinde salgın döneminde ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendirerek, yeni bir atılım başlattık. İnsan kaynağı ile bu başarılı tablo, turizm gelirlerini ve sağlık sektöründeki iş hacmini artırıyor. Türkiye’de toplamda 4 bin 500’den fazla firma, tesis ve kuruluş yetki belgesine sahip. Bunların yarısı İstanbul’da. 1 milyon 200 binden fazla turist bu tesislerimizden hizmet aldı. 2 milyar dolardan fazla ihracatın kapısını açtı. 2024 yılını, özellikle sağlık turizminde Türkiye’nin önünde çok önemli bir fırsat olarak görüyorum.”

 

SAĞLIK TURİZMİNİN BAŞKENTİ

 

TOBB Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclis Başkanı Doç. Dr. Özgür Öztan ise hizmet ihracatının net döviz girdisi, istihdam ve oluşturduğu katma değerle Türkiye ekonomisinde önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Hem turizm hem de sağlık turizmi açısından İstanbul’un cazip bir noktada olduğunu ifade eden Öztan, “Çok yüksek teknolojide hizmetler sunuluyor. İstanbul, sağlık turizminin başkenti olarak kabul ediliyor. Konaklama, sigorta gibi birçok sektörle işbirliği ile yürütülen bir alan” dedi. 

 


YÜZDE 40 KATKI

 

Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken de dünya pandemi ile boğuşurken,  Uluslararası Sağlık Turizm Meclisi’ni kurduklarını söyledi. Toplantıların ilkinin İstanbul’da yapılmasının önemli olduğunu belirten Ülken, “Çünkü Türkiye, sağlık turizminin yüzde 40’ını gerçekleştiriyor” dedi.

 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN PENCERESİNDEN

 

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde; sektörün uzmanlarıyla birlikte sağlık turizminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Panelin moderatörlüğünü; TOBB Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclis Danışmanı Doç. Dr. Rukiye Numanoğlu ve TOBB Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclis Başkan Yardımcısı Op. Dr. Genco Çetinkanat yaptı. 

 

Ali Alperen Kaçar-Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı: Türkiye dünyada bu alanda çok ciddi bir oyuncu. Rekabet gücü yüksek bir küresel aktör. Düşük fiyat politikasıyla değil, kalitemizle bunu artırmalıyız. Destinasyon imajımızı güçlendirecek, katma değeri yüksek sürdürülebilir bir ihracatı hedeflememiz gerekiyor.

 

Elif Ural-Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi: Merdiven altı yerleri konuşmaya devam ediyoruz. Herkes acente açarak yetki belgesi alıyor. Bu sorunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. 

 

Çağatay Çınar-Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: 6 Şubat’ta Kahraman-maraş merkezli depremden etkilenen nüfus 14 milyon. 7 Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla. Ülke olarak böyle bir sınavdan geçtik. Sektör olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. Sigorta sektörünün önemli oyuncuları ülkemizde faaliyet gösteriyor. Yerli sigorta firmalarımız da var. Bunların ortalama şirket yaşı 79.

 

Doç. Dr. Özgür Öztan-TOBB Türkiye Uluslararası Sağlık Turizmi Meclis Başkanı: Günde 3 bin saç ekimi yapılıyor ve büyük bir bölümü İstanbul’da. Ülkemize 2022’de 1 milyon kişi saç ekimi için geldi.

11 Aralık 2023 Pazartesi