Pazar, 24 Kasım, 2024
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından organize edilen “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası”, Ankara’daki TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katıldığı toplantıda ekonomiye dair değerlendirmeler yapıldı, gelecek dönem planları hakkında istişarelerde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şuranın açılında yaptığı konuşmada, artık geleneksel hale gelen TOBB Ekonomi Şurası’nı, Türkiye’nin ekonomik yapısını iş dünyasıyla istişare halinde güçlendirmek için bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.
TEKNOLOJİ İHRACATI
Yılmaz, TOBB çatısı altında Oda, Borsalar aracılığıyla iş dünyasının talep ettiği pek çok konuyu hayata geçirdiklerini, mesleki eğitimin yaygınlaşmasından, kara gümrük kapılarının modernize edilmesine, lisanslı depoculuk sisteminin ülkeye kazandırılmasından Oda, Borsaların dijitalleşmesine birlikte adım attıklarını ifade etti. Şirket kuruluş işlemlerinde Odaları tek durak haline getirdiklerini anlatan Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın güçlü iradesi ve liderliğiyle, Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’u birlikte hayal ettik, milletimize birlikte kazandırdık ama Togg yeter mi? Yetmez. Önümüzdeki süreçte, Togg benzeri yeni fikirlerle, yeni projelerle Türkiye Yüzyılı’na yakışır yeni projeleri, yine hep birlikte hayata geçireceğiz” diye konuştu. Yılmaz, ihracatın 2023 Temmuz’unda 2022 Temmuz’una göre yüzde 8, 4 artışla 20, 1 milyar dolar olarak gerçekleştiğine, böylelikle tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaştığına işaret ederek, 2022’nin yüzde 37 olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının, imalat sanayi ihracatı içindeki payının, bu yılın 7 aylık bölümünde yüzde 41’e yükseldiğini söyledi.
FİNANSMANA ÖNCELİK
KOBİ’ler başta olmak üzere finansman konusuna çok önem ve öncelik verdiklerini belirten Yılmaz, “Son dönemlerde yeni para politikası çerçevesinde, Merkez Bankamızın yaptığı miktarsal sıkılaştırmada, tüketimle üretim arasında bariz bir farklı uygulama yapılmaktadır. Tüketimde daha dengeli bir yapı öngörülürken, üretimi, ihracatı, yatırımı destekleyici bir çerçeve oluşturulmaktadır. Burada da KOBİ’lere ayrı bir vurgu yapıldığını, önem ve öncelik atfedildiğini da ifade etmek isterim. Bütün bunları niçin yapıyoruz? Biz bir taraftan enflasyonla mücadele ederken, elbette daha düşük, tek haneli enflasyonu hedeflerken, bir taraftan da resesyona düşmeden, üretimimizi, gücümüzü, ihracatımızı koruyarak devam etmek durumundayız. Bu politikalarımızı uygun bir kombinezonla hayata geçiriyoruz” sözlerini kullandı.
MİLLİLEŞMEYE ÖNCÜLÜK
Yılmaz, yatırım teşviklerinde etki değerlendirmeleri yaparak hedef odaklı ve güdümlü bir sistem üzerinde çalıştıklarını, bunlarla birlikte, yeni dönemde, Milli Teknoloji Hamlesi’ni hayata geçirmek için sanayinin teknolojik dönüşümünün sağlanmasını, yenilikçilik ve tasarım kapasitesini artırarak, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesini planladıklarını kaydetti. Bu hedef doğrultusunda yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyle gelen yeni dönemin gerekliliklerine uygun yetkinliklerin belirlenmesi, eğitim modellerinin dönüştürülmesi ve sürdürülebilir ilerleme adına toplum genelinde yetkinlik gelişiminin sağlanması için çalışacaklarını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksek teknoloji yoğunluklu ürünlerin ihracatı için kapsamlı ihracat destek programları oluşturacağız. İhracat bu dönemin en önemli öncellikleri arasındadır. Biliyoruz ki baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz. Aksaklıkları, sorunları beraberinde çözüm önerileriyle birlikte sunmanızı bekliyoruz. Ara malında yerlileşme ve millileşmeye öncülük etmenizi önemsiyoruz.” Yatırım ve üretimde verimlilik için sonuç odaklı politikalar uygulayacaklarını vurgulayan Yılmaz, “Belirsizlikleri azaltacak, yatırımcılar ve diğer aktörler için öngörülebilirliği artıracak politikalar ve yapısal reformlar ile kısa, orta ve uzun vadede sorunların üstesinden gelecek, fırsatları birlikte değerlendirecek, inşallah hep birlikte başarılarımızı yine kutlayacağız” diye konuştu.
“YATIRIM YERİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
Yatırımların önünü açabilmek üzere, yatırım yeri sorununun çözülmesini talep eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payı Almanya’da yüzde 4, İtalya’da yüzde 2.8, OECD ortalaması bile yüzde 2.4. Bizde ise sadece binde 3. Sanayimiz, dünyadaki rakiplerinin onda biri kadar alanda faaliyet gösteriyor, buna rağmen küresel rekabette ayakta kalmayı başarabiliyoruz. Sanayi arazilerinin kapasitesinin en az 2 katına çıkarılmasına ilişkin bir master plan hazırlanmalı, arsa alımı ve bina inşaatına ilişkin finansman çözümleri geliştirilmeli. Böylece sanayicimiz kısıtlı sermayesini daha verimli alanlarda yatırım yaparak değerlendirmeli”
ŞEKİB AVDAGİÇ: BAŞARIYI BİRLİKTE YAKALAYACAĞIZ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de Ankara’da gerçekleştirilen ‘TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na iştirak etti. Aynı zamanda TOBB Başkan Yardımcısı olan Şekib Avdagiç; Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığındaki şurada Orta Vadeli Program hazırlık sürecini ele aldıklarını açıkladı. 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı’nın da gündeme geldiği şura değerlendirmelerinin, yol gösterici nitelikte olduğuna işaret eden Avdagiç, “Enflasyonla mücadele ederken, bir yandan da üretim, ihracat ve istihdam dinamiklerini gözeterek başarıyı birlikte yakalayacağız” mesajını paylaştı.
Ankara’da gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası toplantısında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel yer aldı.
21 Ağustos 2023 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar